Chelsea je osvojil svoj prvi 'dvojček' - prvenstvo in pokal. Foto: EPA
Chelsea je osvojil svoj prvi 'dvojček' - prvenstvo in pokal. Foto: EPA
Carlo Ancelotti
Italijan na klopi Londončanov je v svoji prvi sezoni na Otoku pustil močan vtis. Foto: Reuters
Salomon Kalou, Didier Drogba in David James
Kalou in Drogba sta se lahko le držala za glavo po eni izmed neverjetno zapravljenih priložnostih, ki jih v prvem polčasu ni manjkalo. Foto: Reuters
Papa Bouba Diop in David James
Reprezentančni vratar James se je predvsem v prvem polčasu izkazal, imel je tudi veliko sreče. Pri zadetku Drogbaja je bil nemočen. Foto: Reuters

V 129. finalu najstarejšega nogometnega pokala na svetu so favorizirani varovanci trenerja Carla Ancelottija, ki so prejšnjo nedeljo še četrtič osvojili naslov angleškega prvaka, na stadionu Wembley predvsem v prvem polčasu zapravili številne priložnosti proti moštvu nekdanjega trenerja Londončanov Avrama Granta, ki jih v pokalu ni premagalo že 50 let. Končni rezultat bi bil lahko še veliko višji v prid Londončanov, a jim je to večkrat preprečila vratnica ali prečka, izkazal pa se je tudi vratar David James.

Obstreljevanje vrat Portsmoutha je začel Frank Lampard, ki je v 14. minuti zatresel levo vratarjevo vratnico. Minuto pozneje je James ubranil nevaren strel Nicolasa Anelke. Aaron Mokoena je v 20. minuti dvakrat odlično ubranil strel Didierju Drogbaju.

Odličen odziv Čecha
Na drugi strani je ime lepo priložnost za vodstvo osamljeni Kevin Prince-Boateng po podaji Aruna Dindane, a je njegov volej Petr Čech fantastično ubranil.

Ashley Cole je sredi prvega polčasa z leve strani podal do osamljenega Salomona Kalouja. Reprezentant Slonokoščene obale je z okoli treh mestrov stresel prečko. Ta je Portsmouth ponovno rešila nekaj minut pozneje, ko je z glavo streljal kapetan modrih John Terry.

Ballack se je poškodoval
Po prekršku nad Michaelom Ballackom je z velike razdalje s prostega strela Drogba zadel prečko, od tam pa se je žoga odbila na golovo črto. Drogba se je pet minut pred koncem polčasa močno razjezil na vratnico. Prvi strelec prejšnjega angleškega prvenstva je žogo že poslal pod telesom Jamesa, pot v mrežo in vodstvo Chelseaja pa ji je preprečila prav vratnica.

Slab strel Boatenga z bele točke
Portsmouth je na začetku drugega polčasa pritisnil, je Boatengov strel zletel prek prečke. Juliano Belletti, ki je vstopil namesto Ballacka, je v 55. minuti v kazenskem prostoru spotaknil Aruna Dindaneja. Sodnik Chris Foy je pokazal na belo točko. Boateng je streljal po sredini gola, Čech pa je z nogo ubranil.

Drogba natančen na vseh tekmah na Wemblyju
Kazen za 'Pompey' je prišla nekaj minut pozneje. Drogba je s prostega strela z okoli 25 metrov meril kirurško natančno. Žoga se je od leve vratarjeve vratnice le odbila v mrežo. Najboljši strelec Chelseaja je za svoj klub zadel na vseh šestih tekmah, ki jih je odigral na Wembleyju - na treh polfinalnih in treh finalnih tekmah FA-pokala.

Po zadetku so pobodo prevzeli Londončani. Kalou je bil blizu povišanja vodstva na 2:0. Po dvojni izmenjavi z Branislavom Ivanovićem je žoga zletela približno pol metra mimo vrat.

Lampardu so se zatresle noge
Lampard je v 88. minuti Chelseaju priigral 11-metrovko, ki jo je izvedel kar sam, in zgrešil. Žoga se je odkotalila mimo desne vratarjeve vratnice. Po zadnjem sodnikovem zvižgu se je Chelsea veselil svojega prvega dvojčka - ligaškega in prvenstvenega pokala. Podoben podvig je nazadnje uspel Arsenalu v sezoni 2001-02, ko je v finalu pokala premagal prav Chelsea z 2:0.

Branilec Chelseaja Ashley Cole se lahko pohvali že s šestimi nstopi v FA-pokalu; trikrat (2002, 2003 in 2005) je slavil z Arsenalom in trikrat z Chelseajem (2007, 2009 in 2010). Cole in Nicolas Anelka pa sta postala edina igralca, ki sta ovojila 'dvojček' z dvema različnima kluboma (Anelka z Arsenalom v sezoni 1997-98), Cole pa z Arsenalom (2001-02).

CHELSEA - PORTSMOUTH 1:0 (0:0)
Drogba 58.

Chelsea: Čech, Ivanović, Alex, Terry, A. Cole, Lampard, Ballack (43./Belletti), Malouda, Anelka (90./Sturridge), Drogba, Kalou (71./J. Cole).

Portsmouth: James, Finnan, Rocha 90./, Mokoena, Mullins (81./Belhadj), Brown, Diop (81./Kanu), Boateng 36./ (74./Utaka), O'Hara, Piquionne, Dindane.

Sodnik: Chris Foy