V obrambo Borussie se vrača 'otrok' Bayerna odlični Mats Hummels, ki ima težave s poškodbo. Na sliki je v boju z Bastianom Schweinsteigerjem, nosilcem igre v vezni liniji Bayerna. Foto: EPA
V obrambo Borussie se vrača 'otrok' Bayerna odlični Mats Hummels, ki ima težave s poškodbo. Na sliki je v boju z Bastianom Schweinsteigerjem, nosilcem igre v vezni liniji Bayerna. Foto: EPA
Jupp Heynckes, Jürgen Klopp
Za naslov evropskega prvaka se bosta pomerila 68-letni Jupp Heynckes in 23 let mlajši Jürgen Klopp. Foto: EPA
Pred finalom letošnje Lige prvakov
Nemci z nogometom okupirali London

Prvič bosta v finalu zaigrala dva nemška kluba, sicer pa bo to četrti finale med kluboma iz iste države. Vloga favorita pripada Bayernu, ki je v Ligi prvakov lani doživel veliko razočaranje s porazom v finalu pred domačimi navijači na Allianz Areni, ko je bil boljši Chelsea. Bavarci so sicer štirikrat postali evropski prvaki, nazadnje leta 2001, v finalu pa so izgubili tudi pred tremi leti v Madridu.
"V soboto je zame zadnja priložnost, da še enkrat osvojim naslov evropskega prvaka. V dolgoletni karieri sem doživel veliko nepozabnih trenutkov, a tudi grenka razočaranja. Najbolj pomembna je tekma za igralce, ki so stari okoli 30 let, z naslovom bi kronali sijajne kariere. Tudi navijači čakajo na ta pokal. Zame je tekma vsekakor pomembna, a za igralce je še bolj," je pred tekmo povedal trener Münchenčanov Jupp Heynckes, ki je evropski prvak že postal z Realom leta 1998.
Bavarci po trojno krono
Bayern ima priložnost letos osvojiti trojno krono. Po finalu na Wembleyju ga čaka še finale nemškega pokala, v državnem prvenstvu pa je slavil z rekordno razliko 25 točk prav pred Borussio, ki je bila državni prvak v zadnjih dveh sezonah. Wembley bo še sedmič gostil finale, drugič kar stoji nov stadion. Leta 2011 je na kultnem prizorišču evropski prvak postala Barcelona, ki je bil najboljša tudi na zadnjem finalu na starem Wembleyju leta 1992.
Borussia je evropsko krono osvojila leta 1997, ko je slavila na olimpijskem stadionu v Münchnu. Dortmundčani so že z uvrstitvijo v finale presenetili in s precej cenejšo ekipo ugnali nekatere velikane evropskega nogometa. "V finale Lige prvakov se je zares težko prebiti. Barceloni in Bayernu je v zadnjih letih večkrat uspelo, Real se trudi že celo desetletje, pa mu ni uspelo. V soboto ne bomo favoriti. Če bi bili pod dodatnim pritiskom, bi bilo to neumno. Seveda lahko to tekmo tudi izgubimo, a precej več lahko dobimo," je pred finalom dejal trener rumeno-črnih Jürgen Klopp.
Brez Götzeja in Kroosa
Tekmo bo sodil italijanski sodnik Nicola Rizzoli, v vlogi četrtega pa mu bo pomagal tudi slovenski delivec pravice Damir Skomina. Moštvi bosta zaigrali z najmočnejšima postavama, na vsaki strani pa bo manjkal po en izjemno pomembne član. Pri Borussii ne bo sijajnega mladeniča Maria Götzeja, ki se po sezoni seli prav v pri navijačih 'osovraženi' Bayern, Bavarci pa bodo igrali brez odličnega vezista Tonija Kroosa, ki je odsoten že dalj časa.

FINALE, London, Wembley
Danes ob 20.45:

BORUSSIA DORTMUND - BAYERN

Začetni postavi:
Borussia Dortmund
: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Bender, Gündogan, Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz, Lewandowski.

Bayern: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Javi Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery, Mandžukić.


Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

Pred finalom letošnje Lige prvakov
Nemci z nogometom okupirali London