"Če ustavimo Iličića, ustavimo Slovenijo," je misel, ki jo ponavljajo Makedonci. Ob tem se zavedajo, da bo moral najboljši Slovenec v polju krotiti živce, da ne prejme tretjega rumenega kartona v kvalifikacijah, zaradi česar bi moral izpustiti nedeljsko domačo tekmo z Avstrijo. Foto: Reuters

Letos, 10. junija, so Slovenci v Rigi premagali varovance Slaviše Stojanovića s 5:0. A Latvija je brez točke v skupini G in je v zadnjem desetletju padla med evropske eksote tipa Andora.

Seznam slovenskih gostujočih zmag v okviru kvalifikacij za evropska prvenstva se po kronološkem vrstnem redu od najmlajše do najstarejše glasi:

Latvija, San Marino, Litva, Ferski otoki, Estonija, Luksemburg, Malta, Albanija, Latvija, Estonija.

Sorodna novica Selektor Angelovski: "Z zmagovito miselnostjo nad Slovenijo"

Tako dobri in visoko niso bili že od Katanca
Skratka mikrootočani in Balti. Najbogatejši Evropejci, ko niso resno brcali, in Balkanci, ko še niso znali počrpati potenciala. Ali Severna Makedonija spada v to druščino? Bolj ne. Ni na dnu skupine in je del peterice v igri za prvi dve mesti. Sočasno ima zagotovljen zaključni turnir četverice za uvrstitev na Euro 2020 kot zmagovalka svoje skupine v Ligi narodov D. Na Fifini lestvici so na 69. mestu (Slovenija 58.), višje so bili nazadnje pred 10 leti ob koncu obdobja Srečka Katanca (2006‒2009).

Že remi enak porazu za gostitelje
Za Makedonce je tekma 7. kroga za biti ali ne biti. Ker so kot edini izmed peterice kandidatov že odigrali obe tekmi z Latvijo, so porabili svojega jokerja. Samo zmaga nad Slovenijo Igorju Angelovskemu sploh dopušča sanje, da preseneti na Poljskem in novembra v Avstriji, da bi nato proti Izraelu v zadnjem krogu potrjeval krstni nastop na velikem nogometnem tekmovanju.

Slovenci pred zadnjimi 4 kvalifikacijskimi tekmami zasedajo ravno zaželeno 2. mesto in imajo 3 točke prednosti pred gostitelji nocojšnje tekme. Ker je prvo merilo ob izenačenosti točk medsebojni izkupiček, bi Makedonci z zmago ne samo ujeli, temveč tudi prehiteli izbrano vrsto Matjaža Keka. Vse to so razlogi, zakaj Severni Makedoniji ne preostane drugega kot popolni napad na goste, saj bo že remi enak porazu.

Verjetna enajsterica S. Makedonije

(4-2-3-1)
Dimitrievski
Toševski - Musliu - Ristevski - Alioski
Ademi - Nikolov
Trajkovski - Pandev - Elmas
Trickovski (Nesterovski)

Sorodna novica Slovenija tudi proti Severni Makedoniji zapravila vodstvo z 1:0

Brez Bardhija, Velkovskega, z načetim Ristovskim
Na prvi medsebojni tekmi 24. marca v LJubljani (1:1) je Slovenija povedla prek Mihe Zajca, svetle točke sicer črne Lige narodov, ki pa ga je jeseni Kek umaknil iz prve enajsterice in mu namenil vlogo aduta s klopi. Makedonce je z izenačenjem razveselil Enis Bardhi in ravno vezista Levanteja zdaj najbolj pogreša Angelovski. Ob 24-letnem zvezdniku sredine igrišča je bil zaradi poškodbe pred oktobrskima tekmama izgubljen še branilec Darko Velkovski (Rijeka). Dodaten udarec je, da Stefan Ristovski (Sporting Lizbona) po poškodbi stopala še ni pripravljen za celotno tekmo, a bo zaradi izkušenj in poznavanja Keka iz skupnega obdobja pri Rijeki vseeno najbrž začel tekmo.

Sorodna novica Koga se mora bati Slovenija? Pandev še vedno duša in srce S. Makedonije.

Marca slovenska težava grobost in leva stran
Glavna dilema za makedonski strokovni štab ostaja vprašanje osrednjega napadalca, saj jim ravno tu manjka odločnosti in učinkovitosti. Ilija Nesterovski tudi pri Udineseju še čaka na prvi gol sezone, tako da naj bi priložnost dobil Ivan Trickovski, ki na Cipru za AEK Larnaco zabija v ritmu gol na tekmo (11 golov/11 tekmah). Glavna moč in nevarnost se skrivata v trojici za napadalcem: Aleksandar Trajkovski-Goran Pandev-Eljif Elmas. V Stožicah je makedonska igra gravitirala na levo stran, zlasti bočni branilec Ezgjan Alioski (Leeds) je bil uganka za desni del slovenske obrambe.

Pomemben dejavnik na prvi tekmi je bila izredna ostrina Makedoncev, ki so si na začetku marčne tekme z nekaj ostrimi prekrški hitro fizično podredili Slovence. Ob tem so znali kot en mož nenehno skakati in ustvarjati pritisk na sodnike. Takrat so sodili Španci pod vodstvom Javierja Estrade, zdaj Nizozemci pod taktirko Dannyja Makkelieja.

Verjetna enajsterica Slovenije

(4-2-3-1)
Oblak
Stojanović - Mevlja - Struna - Balkovec
Kurtić - Krhin
Bezjak - Iličić - Verbič
Šporar

Ko odloča predvsem nedelja z Avstrijo
Slovenija je po besedah poškodovanega kapetana Bojana Jokića vzela oktober kot dodatne kvalifikacije, s čimer je (ne)hote potrdil kombinatoriko samega predsednika Uefe. Aleksander Čeferin je po zasedanju izvršnega odbora v Ljubljani v vlogi navijača Slovenije omenil bistvo: brez zmage nad Avstrijo slovenski izid v Skopju hitro izgubi težo. Z remijem bi Slovenci ohranili Makedonce na razdalji, s poznejšo zmago nad Avstrijci pa bi znova prehiteli severne sosede.

Sorodna novica Kek previden v Skopju: Nogomet je stvar trenutka in ne življenja na stari slavi

Bezjak poskrbel za edino zmago nad Makedonci
Sam slovenski selektor Kek je bil na novinarski konferenci v sredo previden. Ne nazadnje ima Slovenija zelo slab izkupiček tako z Makedonijo kot vsemi reprezentancami nekdanje Jugoslavije z izjemo Črne gore. Ena sama zmaga na prijateljski tekmi, ko je pred 3 leti in pol v Kopru odločil Roman Bezjak, do remija pred pol leta in treh porazov. Neuspeh v Skopju pred 7 leti je bil usoden za Stojanovića kot selektorja Slovenije.

Oblak in Kek se še dobro spomnita remija v Stožicah

Do junijskih porazov risi nanizali 6 domačih zmag
Na stadionu, ki je bil ob spremembi imena države prav tako deležen preimenovanja iz Stadiona Filipa II. v areno tragično umrlega pevca, se lahko zbere kar 36 tisoč ljudi. Napoveduje se 20 tisoč gledalcev, med njimi krepko več kot tisoč tudi Slovencev, a to je tudi kraj, kjer je Severna Makedonija izgubila zadnji dve tekmi. Obe junija: najprej z 0:1 proti Poljski, nato kar z 1:4 proti Avstriji. A predtem so rdeči risi v makedonski prestolnici nanizali 6 zmag, najbolj zveneča žrtev je bila Norveška.

Doma premagovali sotrpine, izjema Hrvaška 2007
A če smo omenili skromno bero slovenskih skalpov na gostovanjih, velja poudariti, da Makedonci v okviru bojev za EP-je doma niso noben bavbav: 32 domačih tekem in samo 8 zmag. Ciper, Malta, Liechetenstein, Andora, Andora, Luksemburg in Latvija. Vendar vmes med obema Andorama so leta 2007 dosegli svojo najslovitejšo zmago, ko so pod Katancem z 2:0 porazili Hrvaško.


7. krog, četrtek ob 20.45:
SEVERNA MAKEDONIJA - SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Verjetni postavi
Severna Makedonija: Dimitrievski, Ristovski, Musliu, Ristevski, Alioski, Trajkovski, Ademi, Nikolov, Elmas, Pandev, Nestorovski.
Slovenija: Oblak, Stojanović, Al. Struna, Mevlja, Balkovec, Krhin, Kurtić, Bezjak, Verbič, Iličić, Šporar.
Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

LATVIJA - POLJSKA

AVSTRIJA - IZRAEL

Alaba nocoj ne bo igral

Avstrijski reprezentant David Alaba, ki je v dresu Bayerna v Ligi prvakov proti Tottenhamu utrpel lasni zlom reber, bo manjkal na današnji tekmi proti Izraelu, je danes prek Twitterja sporočila avstrijska nogometna zveza. Časnik Bild je že pred tem poročal, da bo 27-letnik manjkal tudi na tekmi s Slovenijo.


8. krog, nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

POLJSKA - SEVERNA MAKEDONIJA

Torek ob 20.45:
IZRAEL - LATVIJA


Lestvica:                            
POLJSKA             6  4 1 1  8:2 13 
SLOVENIJA           6  3 2 1 12:5 11 
AVSTRIJA            6  3 1 2 13:6 10 
IZRAEL              6  2 2 2 11:11 8 
SEVERNA MAKEDONIJA  6  2 2 2  8:8  8 
LATVIJA             6  0 0 6  1:21 0 
Kek: Letvico smo pred tekmo v Skopju postavili visoko