Slovenski nogometaši so se tudi danes toplo oblekli. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski nogometaši so se tudi danes toplo oblekli. Foto: MMC RTV SLO
Ellis Park
Ellis Park sprejme nekaj manj kot 62.000 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek
Novinarske konference po treningu se je udeležil le Matjaž Kek. Foto: MMC RTV SLO

Polovico legendarnega stadiona, na katerem je leta 1995 Južna Afrika postala svetovna prvakinja v ragbiju, že zgodaj popoldne zajame senca, zato je bilo na slovenskem treningu na tribunah precej hladno. Težav v slovenski reprezentanci ni, nekaj manjših bolečin čutita le Rene Krhin in Marko Šuler.
"Zamislite si, kako se počutimo, če zavrtimo čas za eno leto nazaj. Lani ob tem času smo razmišljali o San Marinu, letos pa razmišljamo, kako bi se lahko že po drugi tekmi uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva. Narejen je neverjeten razvoj naprej. To ni naša najpomembnejša tekma, je pa velika tekma, ki lahko Slovenijo še bolj utrdi na nogometnem zemljevidu. Res smo najmanjša država na prvenstvu, a sem nismo prišli pogledat le levov, ampak razmišljamo o napredovanju iz skupinskega dela svetovnega prvenstva. Vemo, da tudi mi nismo prišli sem, ker bi zadeli šestico na lotu, ampak s trdim delom. Nimamo kaj izgubiti, ogromno lahko dobimo. Izjemno ponosen sem na fante, da so me pripeljali pred takšno tekmo," je na novinarski konferenci povedal slovenski selektor Matjaž Kek in poudaril, da bo tekma pravi izziv za samozavest in odločnost igralcev, ki lahko na njej dosežejo izjemen rezultat.

Vsak posameznik lahko odloči tekmo
Štajerski strokovnjak je ocenil, da so največje kakovosti ameriške reprezentance kolektiv, fantastična fizična pripravljenost in to, da lahko vsak posameznik odloči tekmo.
"Saj nimam več kaj govoriti. Pomembnost tekme je jasna, izhodišča tudi. Moraš biti vesel, ko v športu nagradiš delo s tako tekmo, kot bo jutri tu. Veselim se tekme, izziva, motiva, odličnega tekmeca, ki je dokazal svojo vrednost na Pokalu konfederacij in na sobotni tekmi proti Angliji. ZDA je ekipa z odličnimi posamezniki in fizionomijo,"
je še dodal Kek.

Na opazko enega od novinarjev, da pred tekmo ni veliko govoril o Američanih, je odvrnil: "Ukvarjali smo se sami s sabo, takšna je moja filozofija. Bodite pa prepričani, da smo v naših razgovorih in mislih dobro premleli njihovo igro. Ne vem, zakaj bi se jih bali, jih pa strahovito spoštujemo."
Že od začetka svetovnega prvenstva je v Južni Afriki slišati pritožbe zaradi vuvuzel. Kek se s tem ne obremenjuje preveč, saj meni, da imajo te težave vsi. "Naša ekipa je že kar nekaj časa skupaj, več pozornosti pa je treba dati kretnjam," o oteženi komunikaciji na igrišču razmišlja Kek.
Prvi medsebojni dvoboj
Slovenija in ZDA se do zdaj še niso pomerile, a "trigiji" nekaj izkušenj s srečanji z moštvi iz Severne in Srednje Amerike že imajo. Odigrali so tri prijateljske tekme z ekipami s tega konca sveta. Leta 1995 so v Mehiki presenetljivo ugnali gostitelje z 2:1, med pripravami na svetovno prvenstvo leta 2002 so v Hongkongu doživeli hud poraz proti Hondurasu (1:5), pred štirimi leti pa so bili v Celju s 3:1 boljši od Trinidada in Tobaga. Tri zadetke je tedaj dosegel Milivoje Novakovič.
Američani so se prejšnjo soboto z Anglijo razšli z 1:1. Strelec Clint Dempsey je postal šele drugi nogometaš iz te države, ki je zadel na dveh SP-jih. Na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji je mrežo zatresel na tekmi proti Gani. Prvi Američan s tem dosežkom je bil Brian McBride, ki je na SP-ju leta 1998 zadel enkrat, leta 2002 pa dvakrat.
Iz Johannesburga,