Najljubša nogometaša Jožeta Potrebuješa sta Ryan Giggs (Manchester United) in Thierry Henry (Barcelona). Foto: EPA
Najljubša nogometaša Jožeta Potrebuješa sta Ryan Giggs (Manchester United) in Thierry Henry (Barcelona). Foto: EPA
Jože Potrebuješ
Hči Jožeta Potrebuješa zadnje čase zanemarja klavir in se navdušuje nad nogometom. Foto: Vito Tofaj

Jože Potrebuješ, ustanovni član skupine Čuki, je eden tistih, ki sodelujejo pri resničnostnem šovu Kdo gre v Afriko. V devetih oddajah, ki bodo na sporedu ob četrtkih in petkih ob 20. uri na TV Slovenija 2, bosta določeni nogometni ekipi Severa in Juga Slovenije, ki se bosta teden dni pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu (5. junija) pomerili na dobrodelni tekmi v Celju, katere prenos bo na TV Slovenija. Najboljša igralca bosta za nagrado odpotovala v Južno Afriko na tekmo svetovnega prvenstva.

Jože Potrebuješ je bil na avdiciji ekipe Jug v Radomljah: "Tisto deževno in hladno nedeljo sem v Radomlje prispel ob osmih zjutraj takoj po 'špilu', spat nisem šel. Bil sem član žirije in morali smo izločiti dva kandidata. Oditi je moralo dekle. Škoda! Dobro je igrala, fantje so jo sicer prekašali v hitrosti, v taktiki pa ne. Kar malo žalosten sem bil!"

"Akcija se mi zdi dobra, a jaz sem jo malce narobe razumel. V Radomlje sem prišel s popolno nogometno opremo. No, na koncu nisem igral niti minute, ampak zmrzoval nekaj ur. Vendar mi ni žal, fantje so bili zelo zagnani. Ne vem pa še, ali bom na finalni tekmi lahko igral, ker imamo tisto soboto že dva nastopa," je povedal Jože Potrebuješ, ki je velik ljubitelj nogometa: "Prejšnjo soboto sem bil na Nou Campu, ko je Barcelona igrala s Xerezom. Nisem presenečen, da jih je Inter izločil v Ligi prvakov, tudi proti Xerezu so igrali preveč zaspano."

Za vstopnico je odštel 112 evrov in ugotovil, kakšen spektakel so nogometne tekme v največjih evropskih mestih: "Neverjetno, kako celo mesto živi za nogomet. Kar žal mi je slovenskih tekem in slabega obiska. Na Nou Campu je več prodajalcev pokovke, kot je pri nas gledalcev na tribunah!"

Čeprav Jože Potrebuješ nogomet rad gleda, ga še raje igra: "Rajši, kot da ga deset ur gledam, ga 10 minut igram. Igrišče imam čez cesto, zato se pogosto podim z veterani ali pa s smrkavci. Tudi moja hči, šestletna Eva, trenira nogomet v šoli. Prav navdušena je , zato je kar malo zanemarila klavir!"

Ekipi Severa in Juga, ki se bosta za finale šova Kdo gre v Afriko pomerili 5. junija, bosta imeli po 18 igralcev, sestavljeni pa bosta iz šestih nekdanjih profesionalnih nogometašev, šestih znanih osebnosti in šestih nogometnih rekreativcev. Selektor ekipe Sever bo Borut Jarc, vodja Marko Simeunovič, selektor ekipe Jug bo Aleš Čeh, vodja pa Sašo Udovič. Tekma bo dobrodelne narave, saj bo celoten izkupiček od prodaje vstopnic, telefonskega glasovanja in SMS-donacij namenjen Unicefovemu programu Šport za razvoj v Južni Afriki.