Hernandez je zadel le nekaj minut po tem, ko je kapetan modrih John Terry nad njim storil grd prekršek (z roko ga je zadel v predel vratu). Foto: Reuters
Hernandez je zadel le nekaj minut po tem, ko je kapetan modrih John Terry nad njim storil grd prekršek (z roko ga je zadel v predel vratu). Foto: Reuters
Ramires, Olegario Benquerenca
Benquerenca je Ramiresu brez pomišljanja pokazal drugi rumeni in posledično rdeči karton. Foto: Reuters
Carlo Ancelotti
Italijan na klopi Chelseaja klubu ruskega milijarderja Romana Abramoviča ni prinesel tako željene lo vorike. Bo moral zato oditi? Foto: Reuters
Lionel Messi, Tomas Hübschman
Messi je tik pred polčasom še povečal vodstvo Barcelone v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Barcelona
Barcelona se je četrto leto zapored uvrstila v polfinale Lige prvakov. Foto: Reuters

V ponovitvi finala leta 2008 v Moskvi, ki ga je Chelsea boleče izgubil po streljanju 11-metrovk, so morali Londončani ponovno priznati premoč Manchester Unitedu, ki je slavil s skupnim izidom 3:1 (na Stamford Bridgeu je bilo 0:1) in se bo v polfinalu pomeril z zmagovalcem dvoboja Schalke-Inter (5:2). Rdeči vragi imajo še vedno možnost, da osvojijo "trojček" - Ligo prvakov, angleško prvenstvo in pokal.

Chelsea neučinkovit
Nekaj upanja pred tekmo je modrim lahko vlival podatek, da so prav oni rdečim vragom prizadejali zadnji poraz na njihovi zelenici. Aprila lani so bili boljši z 1:2. Varovanci Alexa Fergusona so tudi na povratni tekmi, tako kot v Londonu kjer je edini zadetek dosegel Wayne Rooney, manj streljali na nasprotna vrata (10:8 v strelih), bili pa bolj učinkoviti. Vodilno moštvo Premier League je imelo v prvih minutah nekaj več pobude, nato pa so si nekaj več priložnosti priigrali Londončani. Fernando Torres z glavo, Nicolas Anelka in Frank Lampard so bili premalo natančni.

Zadetek Hernandeza razveljavljen
Navijači na Old Traffordu so bili v 26. minuti na nogah. Rooney je podal do Javierja Hernandeza, ki je zadel z glavo, a so gol razveljavili zaradi (sumljivega) prepovedanega položaja. Na drugi strani je Anelka prestregel podajo Nemanje Vidića, sam krenil po levem boku proti vratom Edwina van der Sarja, ki je pogumno krenil iz vrat in izbil žogo Francozu.

Hernandez je kronal premoč gostiteljev v zaključku prvega polčasa. Mehičan je Manchester popeljal v vodstvo po lepi podaji Ryana Giggsa - asistiral je tudi na prvi tekmi - pred vrata Petra Čecha. "Chicharito" je žogo skoraj izpod vratnice poslal v zgornjo mrežo za svoj 18. zadetek za Manchester v tej sezoni.

Ob polčasu Drogba zamenjal Torresa
Carlo Ancelotti
je ob polčasu namesto Toressa, ki še vedno ni dosegel zadetka odkar se je januarja iz Liverpoola za 50 milijonov funtov preselil v London, v igro poslal Didierja Drogbaja. Manchester se je nekoliko bolj zaprl, proti vratom van der Sarja sta od daleč poskusili Lampard, Florent Malouda in Drogba.

Chelsea je v nadaljevanju popustil. Ob strelu Nanija je posredoval Petr Čech in žogo izbil v kot. Čeh je moral posredovati tudi ob poskusu Giggsa z glavo. Nov udarec za Londončane je prišel v 70. minuti, ko je Ramires grobo podrl Nanija in si prislužil drugi rumeni karton na tekmi ter predčasen odhod pod prho. Do lepe priložnosti je prišel Drogba, ki je iz obrata streljal, a naravnost v roke nizozemskega vratarja Manchestra.

Upanje za Chelsea ni dolgo trajalo
Zadetek Drogbaja v 77. minuti, ko je z desnico poslal žogo pod van der Sarjem, je v še isti minuti "izničil" Dži Sung Park. Rooney je našel Giggsa, Valižan pa na desni osamljenega Parka, ki je matiral Čecha s strelom v daljši kot.

Lucescu že vnaprej priznal poraz
Barcelona si je pred gostovanjem v Donecku tako rekoč že zagotovila napredovanje v polfinale, v katerem bo njen najverjetnejši tekmec Real Madrid, tako da lahko pričakujemo "El Classico" tudi v Ligi prvakov. Trener Mircea Lucescu je še pred tekmo priznal, da proti "najboljši ekipi na svetu" nimajo možnosti. Španci so igrali brez kaznovanega Andresa Inieste, namesto njega je začel Ibrahim Affelay.

48 zadetek Messija letos za Barcelono
Na Donbass areni, kjer je bila temperatura tik nad lediščem, je po nekaj priložnostih na obeh straneh - Victor Valdes se je moral potruditi ob strelih Douglasa Coste in Jadsona - v polno zadel Lionel Messi in dosegel svoj 48 zadetek za Barcelono v tej sezoni v vseh tekmovanjih, devetega v Ligi prvakov. Argentinec je po podaji Danija Alvesa s sredine kazenskega prostora med tremi branilci streljal v spodnji desni kot Andreja Pjatova. Ukrajinski vratar se je posebej izkazal ob strelu Ibrahima Affelaya v 59. minuti.

MANCHESTER UNITED - Chelsea 2:1 (1:0) 1:0
Hernandez 43., Park 77.; Drogba 77.

Postavi:
Manchester United
: van der Sar; O'Shea , Vidić, Ferdinand, Evra ; Nani ( 75./Valencia), Carrick, Giggs, Park /77.; Hernandez /43., Rooney.

Chelsea: Čech; Cole, Terry , Alex ( 82./Ferreira), Ivanović; Ramires /70., Lampard, Essien, Malouda ; Anelka ( 60./Kalou), Torres ( 46./Drogba /77.).

Sodnik: Olegario Benquerenca (POR)

Šahtar - BARCELONA 0:1 (0:1) 1:5
Messi 43.

Postavi:
Šahtar: Pjatov; Iščenko , Kobin, Rakickij, Ševčuk; Hübschman ( 75./Fernandinho), Costa ( 57./Eduardo), Jadson, Willian; Mitarjan , Adriano ( 66./Moreno).

Barcelona: Valdes; Alves, Pique ( 70./Milito ), Busquets, Adriano; Xavi ( 66./Pedro), Mascherano, Keita; Afellay, Messi /43., Villa ( 75./Jeffren).

Sodnik: Florian Meyer (Nemčija)

Sreda ob 20.45:
TOTTENHAM - REAL MADRID 0:4

SCHALKE - INTER 5:2

POLFINALE, torek, 26. aprila, ob 20.45:
INTER/SCHALKE - MANCHESTER UNITED
Povratna tekma bo 4. maja.

Sreda, 27. aprila, ob 20.45:
REAL/TOTTENHAM - BARCELONA
Povratna tekma bo 3. maja.

Finale bo 28. 5. na Wembleyju.

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.