Guus Hiddink se zaveda, da se Lionel Messi ne sme razleteti po igrišču. Foto: EPA
Guus Hiddink se zaveda, da se Lionel Messi ne sme razleteti po igrišču. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je v Ligi prvakov dosegel osem golov, v španskem prvenstvu pa 21. Foto: Reuters
Pep Guardiola
Pep Guardiola je izjemno uspešen v svoji prvi sezoni na klopi Barce, a v vitrini za zdaj še ni nobene lovorike. V mesecu dni bi lahko Katalonci osvojili kar tri. Foto: EPA
Jose Bosingwa
Jose Bosingwa bo imel v torek zvečer zelo zahtevno nalogo. Foto: EPA

Branilec Ashley Cole, ki po navadi v začetni enajsterici igra na levi strani, je kaznovan, zato bo še veliko težje zaustaviti argentinskega virtuoza, ki je v letošnji sezoni prvi strelec Lige prvakov z osmimi zadetki. Na sobotni tekmi proti West Hamu je Hiddink poskusil s Josejem Bosingwo, Portugalec pa sicer igra na desni strani.

Za Hiddinka je Messi najboljši na svetu
"Lahko bi iskal izgovore in vnaprejšnja opravičila, a jaz raje iščem rešitve. Kdor koli bo moral kriti Messija, bo na izjemno težki preizkušnji. On je eden najproduktivnejših igralcev na svetu. Lepo ga je gledati, težje pa je sestaviti pravo taktiko, ko igraš proti njemu. Messi je zame najboljši nogometaš na svetu. Jutri ne sme pokazati vsega svojega znanja, moramo ga umiriti. Nimam veliko izbire, prepričan sem, da ima Bosingwa dovolj izkušenj in samozavesti," razmišlja 62-letni nizozemski strokovnjak, ki je preporodil modre. Po odstavitvi Luiza Felipeja Scolarija je stabiliziral ekipo v premier ligi, se prebil v finale Pokala FA in v polfinale Lige prvakov.

Med obema tekmama še El Clasico
Barcelona je drugo leto zapored edini polfinalist, ki ne prihaja iz Anglije. Evropske prvake iz leta 1992 in 2006 je lani zaustavil Manchester United z evrogolom Paula Scholesa na povratni tekmi na Old Traffordu. Katalonci letos meljejo vse pred seboj, a osvojili niso še ničesar. Ta teden bo za njih ključen. V soboto ob 20.00 jih na stadionu Santiago Bernabeu pričakuje prebujeni Real, ki je zaostanek za večnimi tekmeci z 12 znižal na štiri točke.

Guardiola kar poka od samozavesti
"To je za nas ključni teden v sezoni. Delujemo kot dobro naoljen stroj, nihče pri nas ni utrujen," je odločen trener Pep Guardiola. 38-letni strateg je med letoma 1991 in 1994 doživel zlato odbobje kluba. Štirje naslovi španskega prvaka in naslov evropskega prvaka z golom Ronalda Koemana na Wembleyju proti Sampdorii so njegovi najlepši spomini na igralsko kariero. Po uvodnem porazu avgusta proti Numancii z 0:1 so mnogi dvomili o Guardioli, sledila pa je naravnost sanjska serija v vseh tekmovanjih.

"Barca vedno igra atraktiven in napadalen nogomet, mi drugače ne znamo igrati. Chelseaju bomo skušali vsiliti naš slog igre. Jaz od njega ne odstopam. Trenutno živim svoje sanje, nisem si mislil, da nam bo šlo tako dobro. Zelo sem optimističen," je še dodal Guardiola.

Štirim igralcem grozi kazen
Barca je v letošnji Ligi prvakov dosegla že 29 zadetkov, v Primeri division pa neverjetnih 94. V osmini finala je na Camp Nouu padel Lyon s 5:2, v četrtfinalu pa je bil Bayern popolnoma nemočen (4:0).

V primeru rumenega kartona bi povratno tekmo na Stamford Bridgeu 6. maja pri Barci spustili Dani Alves, Sergio Busquets in Carles Puyol, pri Londončanih pa je ogrožen le Nicolas Anelka. Ekipi sta se srečali že enajstkrat, Barca je dobila pet tekem, Chelsea pa štiri. V Ligi prvakov je leta 2000 in 2006 napredovala Barcelona, leta 2005 pa Chelsea.

Polfinale, prvi tekmi, torek ob 20.45:
BARCELONA - CHELSEA

---------- verjetni postavi: ----------
Valdes              Čech               
Alves               Ivanović           
Marquez             Alex               
Pique               Terry              
Puyol               Bosingwa           
Xavi                Mikel              
Toure               Ballack            
Iniesta             Essien             
Messi               Lampard            
Eto'o               Malouda            
Henry               Drogba             
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Wolfgang STARK (Nemčija)       


Povratna tekma bo 6. maja.


Sreda ob 20.45:

MANCHESTER UNITED - ARSENAL

---------- verjetni postavi: ----------
van der Sar         Almunia            
Rafael              Sagna              
Ferdinand           Toure              
Vidić               Silvestre          
Evra                Gibbs              
Scholes             Denilson           
Carrick             Song               
Giggs               Walcott            
Ronaldo             Fabregas           
Rooney              Nasri              
Berbatov            Adebayor           
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Claus Bo Larsen (Danska)       


Povratna tekma bo 5. maja.

Finale bo 27. maja v Rimu.

A. G.