Robert Lewandowski, prvo ime nepozabnega večera za vse privržence Borussie iz Dortmunda, je postal šele prvi nogometaš, ki je v Ligi prvakov proti Realu iz Madrida dosegel hat-trick. Seveda je tudi prvi igralec, ki je kraljevemu klubu v najelitnejšem evropskem nogometnem tekmovanju zabil štiri gole. Poljak je prav tako šele prvi nogometaš, ki je na eni tekmi Lige prvakov zadel štiri gole po Mariu Gomezu na lanski tekmi Bayerna z Baslom. Foto: EPA
Robert Lewandowski, prvo ime nepozabnega večera za vse privržence Borussie iz Dortmunda, je postal šele prvi nogometaš, ki je v Ligi prvakov proti Realu iz Madrida dosegel hat-trick. Seveda je tudi prvi igralec, ki je kraljevemu klubu v najelitnejšem evropskem nogometnem tekmovanju zabil štiri gole. Poljak je prav tako šele prvi nogometaš, ki je na eni tekmi Lige prvakov zadel štiri gole po Mariu Gomezu na lanski tekmi Bayerna z Baslom. Foto: EPA

Zdaj se moramo zadržati, da ne pademo v popolno evforijo. Sploh ne morem verjeti, kaj se dogaja okoli nas. V drugem polčasu smo igrali neverjeten nogomet, v garderobi smo se zmenili, da bomo ponovili dobre stvari iz prvega polčasa in odpravili napake.

Jürgen Klopp
Robert Lewandowski
Lewandowski je s tretjim zadetkom na tekmi postavil nov mejnik v zgodovini Borussie iz Dortmunda. Z devetim golom (pozneje je zadel še desetega) je postavil klubski rekord po številu doseženih zadetkov v eni sezoni Lige prvakov. Prejšnji rekord je držal češki orjak Jan Koller (8). Foto: EPA

Res sem vesel, da sem na tako pomembni tekmi dosegel štiri zadetke. To je šele prvi korak k finalu. Ne bom komentiral špekulacij o svojem prestopu. O tem se bomo pogovarjali šele po koncu sezone.

Robert Lewandowski
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je po šovu Borussie iz Dortmunda ostal brez besed. V zaključnih bojih Lige prvakov se je samo enkrat zgodilo, da je ekipa na povratni tekmi nadomestila zaostanek treh zadetkov - Deportivo iz La Corune je v četrtfinalu v sezoni 2003/04, potem ko je prvo tekmo v Milanu izgubil s 4:1, doma slavil s 4:0. Tako je izločil rdeče-črne iz prestolnice mode in napredoval v polfinale, kjer je s skupnim izidom 1:0 klonil pred poznejšim evropskim prvakom Portom. Foto: EPA

Borussia je bila za razred boljši nasprotnik. Dobili so vse individualne bitke na igrišču, bili so bolj organizirani in tudi bolje psihično ter fizično pripravljeni.

Jose Mourinho
Xabi Alonso
Xabi Alonso ni imel svojega večera. Poleg prekrška za najstrožjo kazen je zaključil zgolj 60 podaj, s čimer je vknjižil najslabši osebni izkupiček v Ligi prvakov. Foto: EPA

Ta tekma je že pozabljena. Vse misli so zdaj osredotočene na naslednji torek, ko bo na stadionu Santiago Bernabeu, kjer smo bili priča že številnim čudežem, prizorišče povratne tekme.

Diego Lopez
Navijači Borussie iz Dortmunda
Navijači Borussie iz Dortmunda so znova poskrbeli za izjemno vzdušje na Westfallnu. Pred tekmo so ogreli glasilke s prepevanjem priredbe pesmi You'll never walk alone v režiji nemške punk skupine Die Toten Hosen, med srečanjem so utihnili zgolj ob zadetku Ronalda, po tekmi pa so proslavljanje na ulicah Dortmunda nadaljevali še dolgo v noč. Foto: EPA

Real v Ligi prvakov že dolgo ni bil tako nemočen. Nazadnje je štiri gole v tem tekmovanju prejel marca 2009, ko ga je na Anfieldu s 4:0 odpravil Liverpool. Borussia Dortmund je bila boljša v vseh pogledih igre, ključ do uspeha pa je našla v neverjetno razpoloženem Robertu Lewandowskemu, ki je z vrhunskimi potezami dokazal, da je v tem trenutku zagotovo med tremi najboljšimi napadalci v Evropi.

Po prvih polfinalnih tekmah vse kaže na nemški finale. V zgodovini Lige prvakov se je že trikrat zgodilo, da sta v finalu zaigrala kluba iz iste države. Leta 2000 je Real Madrid ugnal Valencio, tri leta pozneje je po izvajanju strelov z bele točke Milan premagal Juventus, leta 2008 pa je v Moskvi Manchester United, prav tako po izvajanju 11-metrovk, odpravil Chelsea.

"Kloppo" noče prevelike evforije
Klopp, ki je bil še v torek zelo živčen zaradi novice o prestopu Maria Götzeja, je bil po tekmi zelo zadovoljen. "Zdaj se moramo zadržati, da ne pademo v popolno evforijo. Sploh ne morem verjeti, kaj se dogaja okoli nas. V drugem polčasu smo igrali neverjeten nogomet, v garderobi smo se zmenili, da bomo ponovili dobre stvari iz prvega polčasa in odpravili napake. Še povišali smo ritem igre. Čaka nas še težka tekma v Madridu," je bil nasmejan "Kloppo", ki ima kultni status v Nemčiji, velja za daleč najbolj priljubljenega trenerja.
Menedžer Michael Zorc, ki je celotno kariero nosil rumeno-črni dres in se leta 1997 veselil tudi zmage v Ligi prvakov, opozarja na povratno tekmo, ki bo v torek na stadionu Santiago Bernabeu. "To je bila skoraj popolna tekma, skoraj vseh 90 minut smo nadzorovali potek na igrišču. Gol smo prejeli po veliki napaki in Real je zadihal. Spomnim se tekem v Madridu, ko je Real do tal potolkel tekmece, zato se moramo dobro pripraviti," je pojasnil 50-letni Zorc.
Hummels: V Madridu nas čaka orkan
Mats Hummels se je posul s pepelom po veliki napaki v 43. minuti, ko je hotel vrniti žogo vratarju Romanu Weidenfellerju, a jo je slabo ustavil, Gonzalo Higuain mu jo je odvzel in podal do Cristiana Ronalda, ki je izenačil na 1:1. "Celotna ekipa je igrala vrhunsko, razen mene. To je bila najboljša tekma Borussie odkar igra ta generacija. Vsi se zavedamo, da nas v Madridu čaka orkan, ki pa nas ne sme odpihniti," je dejal Hummels, ki si ga v svojih vrstah želi Barcelona.
Poljski ostrostrelec ne želi potrditi prestopa k Bayernu
Lewandowski ni želel komenirati novice iz Španije, kjer je agent Juppa Heynckesa potrdil, da bo poljski napadalec že poleti okrepil Bayern. Če se bosta 25. maja na Wembleyju srečala Bayern in Borussia, bo to še prililo olje na ogenj, v torek je bil potrjen že prestop Götzeja. "Res sem vesel, da sem na tako pomembni tekmi dosegel štiri zadetke. To je šele prvi korak k finalu. Ne bom komentiral špekulacij o svojem prestopu. O tem se bomo pogovarjali šele po koncu sezone," je poudaril 24-letni Poljak, ki je v letošnji sezoni v nemškem prvenstvu dosegel 23 zadetkov, v Ligi prvakov pa že deset.

Mourinhov najhujši poraz v Ligi prvakov
"Borussia je bila za razred boljši nasprotnik. Dobili so vse individualne bitke na igrišču, bili so bolj organizirani in tudi bolje duševno in telesno pripravljeni. Izid se je z 1:1 na 4:1 spremenil tako rekoč v trenutku. Dobro smo jih preučili, vedeli smo, kje so najnevarnejši, a pri vseh treh zadetkih iz igre smo izgubili Lewandowskega, ki je to mojstrsko izkoristil. Delo smo mu s slabo obrambo vsekakor olajšali," je bil po tekmi razočaran trener Reala Jose Mourinho, ki je v Porurju doživel najhujši poraz v Ligi prvakov.
To je bila druga najpomembnejša tekma
Karizmatični Portugalec, ki ga je nemški Bild že posadil na Chelseajevo klop, je priznal, da je imela njegova ekipa izredno slab večer, a kljub vsemu še ni vrgel puške v koruzo. "Za današnji obračun smo se temeljito pripravili, toda večina mojih varovancev je imela slab dan. Na klubski ravni je to druga najpomembnejša tekma, takoj za finalom. Seveda sem zelo razočaran nad razpletom," je dejal 50-letnik in sklenil: "Dvoboj še ni odločen, na povratni tekmi lahko uprizorimi preobrat, a to bo zelo težko storiti. Na večer, ko se vsaka zrela priložnost konča z zadetkom, nam to lahko celo uspe."
Ramos: Razumsko nismo bili kos nalogi
V obrambi so imeli nogometaši 'belega baleta' ogromno težav z napadalno osredotočenimi vezisti, še največ pa z Lewandowskim, ki se je na trenutke celo poigraval z branilci - tudi s Sergiem Ramosom. "Borussia je igrala odlično, dokazala je, da ima izjemno ekipo. Gostitelji so bili boljši. Zdaj nas čaka povratni obračun v Madridu. Verjamemo, da imamo še vedno možnosti za preboj v finale, a zelo težko bo igrati proti ekipi, kakršno imajo v Dortmundu. Danes smo bili enostavno preveč statični, razumsko nismo bili kos nalogi," je dejal Ramos, ki se boji, da bo še drugo leto zapored z Realom obstal v polfinalu Lige prvakov. Lani so Španci šele po izvajanju 11-metrovk klonili pred Bayernom, enega izmed strelov z bele točke je zgrešil tudi Ramos.

"Vrnitev je odvisna izključno od nas. Čaka nas vsaj 90 minut igre in že od samega začetka moramo z vsemi silami oblegati nemška vrata. To tekmovanje imamo zelo radi in vsekakor želimo doseči želeni cilj," obljublja branilec.
Alonso: Borussia je bila v vseh pogledih boljša
Ključ do zmage so gostitelji našli z odlično igro na sredini igrišča, kjer so med drugimi nadigrali tudi Xabija Alonsa. "Na povratni tekmi lahko preobrnemo rezultat v svojo korist, toda za to bo potrebna tudi pomoč s tribun. Zdaj imamo šest dni časa za pripravo na drugi polfinalni obračun in storili bomo vse, da se uvrstimo v finale. Toda prostora za napake enostavno ni več," je realen Alonso. Ta je bil del Liverpoolove ekipe leta 2009, ki je s skupnim izidom 5:0 v četrtfinalu Lige prvakov izločila 9-kratne evropske prvake. "Z današnjo predstavo v Dortmundu ne moremo biti zadovoljni, Borussia je bila v vseh pogledih boljša. Iz tega poraza se moramo veliko naučiti," je še dodal 31-letni Bask, ki je zakrivil najstrožjo kazen, prek katere je Lewandowski postavil končni izid.
Pepe: Treba je pokazati spoštovanje do dresa
"Na povratni tekmi bomo morali pokazati spoštovanje do dresa madridskega Reala in dati vse od sebe, da izid obrnemo sebi v prid. Vrnitev je vsekakor mogoča. Borili se bomo vsako sekundo tekme, iz igre bomo poskusili izločiti vse napake, ki smo jih storili nocoj," je povedal Realov branilec Pepe, njegov partner v osrčju obrambe Raphael Varane je še dodal: "Za tekmo smo se dobro pripravili. Na začetku smo igrali kompaktno in agresivno, pozneje se je v igro prikradlo preveč napak. Z izidom vsekakor ne moremo biti zadovoljni. Pred povratnim obračunom je še ogromno prostora za napredek v naši igri."

Diego Lopez je tekmo že pozabil
Realov vratar Diego Lopez je bil pri vseh štirih zadetkih Borussie povsem nemočen. Prav lahko bi odjeknila tudi petarda, če ne bi z izjemnim posredovanjem v 62. minuti preprečil veselje Ilkayu Gündoganu. "Ta tekma je že pozabljena. Vse misli so zdaj osredotočene na naslednji torek, ko bo na stadionu Santiago Bernabeu, kjer smo bili priča že številnim čudežem, prizorišče povratne tekme. Verjamemo in prepričani smo, da bomo Nemce v Madridu premagali. Nocoj se nič ni izšlo po naših načrtih, a kljub vsemu verjamem v uspeh te ekipe," je dejal vratar, ki je med vratnicama zamenjal Ikerja Casillasa.

Zdaj se moramo zadržati, da ne pademo v popolno evforijo. Sploh ne morem verjeti, kaj se dogaja okoli nas. V drugem polčasu smo igrali neverjeten nogomet, v garderobi smo se zmenili, da bomo ponovili dobre stvari iz prvega polčasa in odpravili napake.

Jürgen Klopp

Res sem vesel, da sem na tako pomembni tekmi dosegel štiri zadetke. To je šele prvi korak k finalu. Ne bom komentiral špekulacij o svojem prestopu. O tem se bomo pogovarjali šele po koncu sezone.

Robert Lewandowski

Borussia je bila za razred boljši nasprotnik. Dobili so vse individualne bitke na igrišču, bili so bolj organizirani in tudi bolje psihično ter fizično pripravljeni.

Jose Mourinho

Ta tekma je že pozabljena. Vse misli so zdaj osredotočene na naslednji torek, ko bo na stadionu Santiago Bernabeu, kjer smo bili priča že številnim čudežem, prizorišče povratne tekme.

Diego Lopez