Matjaža Keka, ki s svojimi izbranci z optimizmom pričakuje naslednje tekmovalne izzive, je v ponedeljek na treningu na Brdu pri Kranju obiskal tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Rade Mijatović. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaža Keka, ki s svojimi izbranci z optimizmom pričakuje naslednje tekmovalne izzive, je v ponedeljek na treningu na Brdu pri Kranju obiskal tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Rade Mijatović. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Kek je poudaril pomen širšega nabora igralcev, saj je med drugim že v soboto zaradi bolezni odpadel Timi Max Elšnik, v torek pa zaradi poškodbe Blaž Kramer. Nekaj težav imata tudi osrednja branilca Miha Mevlja in David Brekalo, ali bosta igrala, je odvisno tudi od razmišljanja o naslednjih tekmah in od postavitve.

"O kakovosti tekmecev ni treba razpravljati, moramo razmišljati o sebi, je pa vse skupaj velik izziv in motiv. Če bomo povezali agresivnost, disciplino, odločnost, predrznost in samozavest, potem bo v redu. Nogomet je postal hitrejši in agresivnejši. Če Slovenija izgubi sedem od desetih 'duelov', nimamo na tej ravni kaj iskati. Pokazalo se bo, kako daleč smo in ali smo pripravljeni na to, da Slovenija pride znova bolj konkretno na evropski nogometni zemljevid. Približno v enaki postavi smo marca v Dohi že odigrali tekmi proti Hrvaški in Katarju. Tja nismo šli na čevapčiče in pivo," je na dopoldanski novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal Kek.

Za Švedsko odpadel Kramer, vprašljiva tudi Mevlja in Brekalo

"Ljudje hitro prepoznajo pravi odnos in pravo željo"

Liga B je zahtevna, saj skupino 4 ob Sloveniji in Švedski tvorita še Srbija in Norveška. Slovenski selektor si ne zatiska oči, kaj je cilj: "Seveda si želimo ostati v tej ligi. Favoriti v skupini sicer nismo, bomo pa poskušali zbrati čim več točk za obstanek v tej kar ugledni druščini. Čeprav pogled sega tudi v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024, pa na Ligo narodov ne gledamo kot zgolj na pripravo zanje. To so tekmovalne tekme in pričakujem, da bo odziv pravi, čeprav so ob koncu sezone misli igralcev včasih tudi kje drugje, kot bi morale biti. Pri tem se pokaže tudi karakter. Ko smo kazali pozitiven, predrzen in tudi malo nesramen karakter, ki se je pripravljen 'potolči', je bilo dobro. Ko smo bili samo prisotni, pa je to seveda premalo za kakovost tekmecev, ki nas čakajo. Z odnosom na treningih sem zelo zadovoljen, upam, da bomo to prenesli tudi na tekme."

Prvi mož stroke se je spomnil tudi na nihanja v igri, ki so se v preteklosti prepogosto pojavljala: "Če v enem trenutku lahko kakovostno igraš s Poljaki in Hrvati, potem pa si videti tako kot na Cipru, je to črno-bela slika z nihanji. Pri tem gre tudi za psihologijo. Če ti alarm sproži le neko zveneče ime, je zdaj izjemno lepa priložnost, da to potrdimo, torej da lahko kakovostno igramo proti takšnim tekmecem in da se dokažemo proti dobrim, na papirju boljšim. Upam, da bo že prva tekma prinesla pozitivno energijo, saj bi na ta način dobili tudi podporo gledalcev. Ljudje hitro prepoznajo pravi odnos in pravo željo. Dober rezultat, niti ne toliko igra, takoj vzpodbudi večje zanimanje."

"Tudi Iličić ni mogel sam reševati tekem"

Kek in njegovi izbranci tokrat ne bodo mogli računati na pomoč Josipa Iličića, ki je od januarja za Atalanto igral samo na dveh tekmah, le 19 minut: "Smo v položaju, ko smo brez dominantnega igralca, kar se tiče števila zadetkov in podaj. V Katarju smo igrali nekoliko drugače kot do zdaj, a to je normalen razvoj neke ekipe. Vedno ne igraš v idealni postavi. Igralci morajo tudi v klubih prevzemati odgovornost v neizprosni konkurenci, sicer izginejo. Gotovo bo zaradi štirih tekem kar nekaj rotacij, igralci bodo dobili priložnost in morali bodo pokazati svojo kakovost. En sam igralec ne more reševati tekem, tudi Iličić jih ni mogel."

Sorodna novica Kakšno popotnico iz klubov so na Brdo prinesli Kekovi izbranci?

Gnezda Čerin: Pokazati kakovost v obrambi in napadu

Vezist Adam Gnezda Čerin takole razmišlja pred prvo tekmo: "Švedska je odlična reprezentanca, redno je na velikih tekmovanjih. Malo smo jo že analizirali, malo jo še bomo. Vemo, kje so njene dobre strani in kje jo lahko presenetimo. Na treningih smo to tudi uigravali. Če bomo pravi tako v obrambnih kot napadalnih nalogah, torej v obeh smereh, nam lahko uspe. Ne bo dovolj samo en segment, torej ali napad ali obramba."

Nogometaš Rijeke obljublja dobro podobo: "Tudi mi imamo kakovost, zavedamo se, da je veliko odvisno tudi od nas. Vzdušje v reprezentanci je odlično, tako je bilo že na prejšnjih zborih, mislim, da rastemo v dobro 'klapo'. To je zelo pomembno, saj se to potem odraža tudi na igrišču."

Po tekmi proti Švedski bo Slovenija v soboto odpotovala v Beograd, kjer jo v nedeljo čaka obračun s Srbijo.

V spodnjem videu si lahko ogledate posnetek celotne novinarske konference.

Liga narodov, Liga B, skupina 4

Prvi krog, četrtek ob 20.45:
SLOVENIJA - ŠVEDSKA
Sodnik: Ruddy Buquet (Francija)

SRBIJA - NORVEŠKA

Drugi krog, nedelja ob 20.45:
SRBIJA - SLOVENIJA

ŠVEDSKA - NORVEŠKA