Andraž Kirm je v sredo tridesetič igral za slovensko reprezentanco. Foto: Sandi Fišer
Andraž Kirm je v sredo tridesetič igral za slovensko reprezentanco. Foto: Sandi Fišer
Stožice
Ljubljana je doživela pravi nogometni praznik. Foto: Sandi Fišer
Slovenci Stožice odprli z avstralskim skalpom

Jaršan, ki bo prihodnji mesec dopolnil 26 let, je na levi strani vezne vrste veliko pretekel in se srčno boril, manjkala je le še kakšna uspešna podaja ali strel več. Član Wisle iz Krakova si lahko po nepričakovanem izpadu njegovega kluba iz Evrope proti Karabahu iz Azerbajdžana obeta lepšo prihodnost tudi na Poljskem, kjer bi se znal znova učvrstiti v udarni enajsterici.

Z zmago nad Avstralijo z 2:0 ste odlično krstili nov stadion. Kako ste sami doživeli vse skupaj?

Veseli smo, da ima Ljubljana tak stadion in da imamo zdaj dva objekta, kjer lahko igramo. Lepo je, da so se navijači udeležili tekme v takšnem številu. Mislim, da vzdušje danes še ni bilo pravo, mogoče je gledalce stadion impresioniral in so še malo gledali naokrog. Verjamem pa, da bo že na naslednji tekmi boljše. Veseli smo tudi zaradi rezultata.

Doma ste iz Novih Jarš. Verjetno vas je na tribunah spodbujalo veliko znancev?
Ne vem natančno, ampak glede na to, da je blizu, jih je verjetno veliko prišlo tudi peš. A prišli so podpirat vse, ne samo tistih, ki smo iz bližnje okolice. Pričakujemo, da jih bo toliko tudi na kvalifikacijskih tekmah.

Ste morali poskrbeti za precej vstopnic?
To je običajno. Ne samo tukaj, tudi v Mariboru.

Na levem boku ste bili tokrat precej razigrani in aktivni. Kako ste zadovoljni s svojo igro?
To so bolj vprašanja za selektorja ali koga drugega. Mislim, da je bila vsa reprezentanca zelo razigrana, predvsem po tistih uvodnih minutah, ko je bilo nekoliko otipavanja. Po zadetku je bilo vse skupaj še lažje. Veseli smo, da smo stadion odprli z zmago.

V Wisli iz Krakova ste bili v zadnjih mesecih nekoliko zapostavljeni, konec tedna pa ste v 1. krogu poljskega prvenstva vendarle igrali v začetni enajsterici. Kakšen je zdaj vaš položaj v klubu?
Po izpadu iz Evrope smo zamenjali trenerja, trenutno imamo mladega začasnega trenerja. Igral sem vso tekmo. Upam, da bo šlo tako tudi naprej. Zaslužil sem si to priložnost, dobro sem delal. Trener je to videl in mislim, da sem priložnost dobro izkoristil.

Glede na to, da ste lani v zadnjih krogih ostali brez naslova poljskega prvaka, letos pa hitro izpadli iz Evrope, stanje v klubu verjetno ni rožnato. Kako bi ga opisali?
Veliko so vložili in pripeljali nove igralce, zato seveda nihče ni zadovoljen, ne navijači ne uprava in ne mi igralci. Zdaj nam je ostalo državno prvenstvo in se moramo osrediniti nanj. Žal nam je, da smo tako hitro izpadli iz Evrope, a tak je pač nogomet.

Že v začetku septembra vas čakajo novi reprezentančni izzivi. S kakšnimi pričakovanji gledate proti prvima tekmama v kvalifikacijah za EP?
Časa ni veliko, ampak mislim, da bomo čez tri tedne še veliko bolje pripravljeni in bolj kompaktni. Tudi zaradi današnje zmage optimistično pričakujemo kvalifikacije.

Ste po svetovnem prvenstvu dolgo časa premlevali južnoafriške dogodke?
Ne, mislim, da smo jih kar hitro pozabili. Morali smo se vrniti v realnost, nazaj v klube in začeti priprave. Afrika je za nami, to je ena izkušnja več, pred nami pa je evropsko prvenstvo.

Ste v preteklih dveh dneh kaj pogrešali "cimra" Daliborja Stevanoviča (reprezentanco je zaradi poškodbe zapustil v ponedeljek, op. a.)?
Normalno, ampak sva bila na vezi. Pogrešal sem ga, predvsem njegovo težko dihanje ponoči (smeh).

Slovenci Stožice odprli z avstralskim skalpom