Zlatko Dedič za zdaj ostaja v Bochumu, čeprav ni izključeno, da se preseli drugam. Vse bo jasno do konca prestopnega roka 31. avgusta. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Dedič za zdaj ostaja v Bochumu, čeprav ni izključeno, da se preseli drugam. Vse bo jasno do konca prestopnega roka 31. avgusta. Foto: MMC RTV SLO
Zlatan Ljubijankič
Tudi Zlatan Ljubijankič je bil zelo zadovoljen z vzdušjem na novem stadionu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska reprezentanca
Ples ob proslavljanju zadetkov iz Južne Afrike se je preselil tudi v Stožice. Foto: Reuters
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič je v 75. minuti odšel z igrišča in svoje mesto prepustil Zlatanu Ljubijankiču. Foto: Reuters
Stožice
Na nogometaše so ob prihodu iz slačilnice čakala tudi njihova dekleta. Na fotografiji izbranki Miša Brečka in Zlatka Dediča. Foto: MMC RTV SLO
Stožice
Ljubljanski stadion je ob prvem obisku reprezentance navdušil vse prisotne. Foto: MMC RTV SLO
Navijači
Z zastavami so mahali tudi najmlajši. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Ivan Simič
Tekmo sta si ogledala tudi slovenski premier Borut Pahor in predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič. Foto: Sandi Fišer
Slovenci Stožice odprli z avstralskim skalpom

Napadalni dvojec se dobro pozna še iz časov, ko sta tresla mreže v mladi reprezentanci, v članski izbrani vrsti pa ju do zdaj nismo bili vajeni igrati skupaj. "Kemijo" iz hotelske sobe sta uspešno prenesla na igrišče, saj je Slovenija do zmage prišla ravno po vstopu Ljubijankiča na zelenico četrt ure pred koncem tekme.

Matjaža Keka sta torej tokrat razveselila rezervista, ki sta mesto v prvi postavi morala prepustiti Milivoju Novakoviču in Timu Matavžu. Pred septembrskim začetkom kvalifikacij za EP 2012 proti Severni Irski bo imel tako selektor še nekaj dodatnih, a sladkih skrbi - koga postaviti v napad na uvodni tekmi novega ciklusa proti neugodnim Otočanom.

"Najpomembneje je to, da je moj zadetek pomagal k zmagi Slovenije, kajti na prvem mestu je kolektiv. Samo tako lahko osvajamo velike zmage in se uvrščamo na velika tekmovanja. Današnjo igro je treba še nadgrajevati in vse skupaj pripeljati do septembrske akcije. Zavedamo se, da še nismo v najboljši kondiciji, kar pa je normalno, saj smo šele na začetku priprav. Imamo še dobrih 20 dni, da vse skupaj nadgradimo. Trudili se bomo v naših klubih, da bomo prišli nazaj čim bolje pripravljeni. Tako, kot je težko za nas, je tudi za druge igralce, ker se bodo vse lige takrat komaj začele. Vsi bomo na isti ravni. Mislim pa, da nam bo s pomočjo naših navijačev uspelo osvojiti čim več točk," so bile Dedičeve prve misli po koncu tekme.

Kaj sta z Ljubijankičem povedala za MMC, si preberite v nadaljevanju.

Zlatko Dedič:

Vas je dodatno podžgalo dejstvo, da ste začeli tekmo na klopi?
Jaz sem vedno maksimalno motiviran. Na vsakem treningu in vsaki tekmi dajem maksimum. Mislim, da selektor zelo dobro ve, kaj mu lahko dam in kaj lahko dam tej ekipi. Absolutno je najpomembneje, da je Slovenija danes zmagala, če je to dosegla s pomočjo mojega zadetka, pa še toliko bolje.

Ste se pred tekmo nadejali igranja od začetka?
Vsak igralec upa, da bi začel v prvi postavi. Toda tu je 20 igralcev, vsi si želijo igrati. Najpomembneje je to, da ne glede na to, kdaj prideš na igrišče, da daš maksimum in se podrediš kolektivu. Vsak igralec, ki je danes stopil na igrišče, je to naredil, zato smo tudi zmagali.

Kako ste bili zadovoljni z ozračjem na stadionu? Je primerljivo s tistim v Mariboru?
Enkratno je v Mariboru in enkratno je v Stožicah. Upam, da se bodo takšni stadioni še gradili. Mislim, da si vsi skupaj to zaslužimo. Danes je bil res užitek igrati. Imamo dva stadiona, na katerih nas bo zelo težko premagati.

Kako raste stadion v Kopru? Spremljate njegovo gradnjo?
Gledam ga z balkona in sem zelo vesel, da se vse skupaj premika. Upam, da bodo tudi v Kopru zgradili takšen stadion, da bo kdaj tam zaigrala slovenska reprezentanca.

Na igrišče ste prišli na začetku drugega polčasa in že takoj v prvi minuti nevarno zapretili. Najbrž ste bili še posebej nabrušeni za to tekmo, glede na to, da že nekaj časa niste zadeli v reprezentanci?
Gol sem potreboval, tako kot vsak napadalec, a jaz sem absolutno motiviran na vsakem treningu, kaj šele na tekmi. Vedno dam maksimum od sebe, tako je bilo tudi danes. Pri prvem udarcu sem imel nekaj nesreče, ker sem pred žogo malo zadel zemljo, tako da udarec ni bil tak, kot bi si želel, a sem nato s pomočjo svojh igralcev vse skupaj popravil ob drugi priložnosti. Vlili smo si nekaj dodatne samozavesti za prihodnje tekme.

Zadovoljni morate biti tudi z dosežkom svojega "cimra" ...
Seveda sem izredno vesel tudi zanj, ker je zabil res prekrasen zadetek. Ampak mislim, da je tudi on še bolj zadovoljen z zmago Slovenije.

Kako bosta proslavila zadetka ob prihodnjem zboru?
Spila bova kakšno pijačo skupaj s soigralci, saj vse skupaj delimo s kolektivom. Samo ta kolektivni duh nas lahko pripelje na velika tekmovanja in osvajanje točk v kvalifikacijah.

Zlatan Ljubijankič:

Igrali ste dobrih 15 minut in takoj zadeli. Verjetno si lepšega debija na novem stadionu ne bi mogli želeti?
Res je, težko bi si želel kaj boljšega, tako jaz kot ekipa. Vzdušje je bilo enkratno, pred takšnim številom ljudi smo doma prvič igrali. Vse je bilo super. Tudi rezultat je na koncu pomemben za nas, da gremo v nov kvalifikacijski ciklus z zmago. Mislim, da smo lahko vsi zadovoljni. Tudi gledalci so prišli na svoj račun in tudi oni lahko gredo domov zadovoljni.

Vam je ta gol kot Ljubljančanu še posebej pri srcu?
Vsak gol za reprezentanco je res nekaj posebnega, tako tudi ta. Je pa res, da sem prvič igral v Ljubljani, kjer sem rojen, tako da je tudi to nekaj enkratnega.

Po zadetku ste stekli naravnost k Nihadu Pejkoviču (trenerju vratarjev, op. a.). Zakaj?
Nihad mi vedno želi srečo in pravi pred tekmo, da bom dosegel gol. Zato sem ta zadetek posvetil njemu.

Kako bi primerjali vzdušje v Ljubljani in v Mariboru?
Mislim, da se da primerjati. Upam, da bo takšno vzdušje, kot je bilo danes, tudi na prihodnjih tekmah. Je na istem nivoju kot v Mariboru. Verjamem, da bo na tistih tekmah, ko bo šlo zares, še boljše.

Menite, da je ta prijateljska tekma dosegla svoj namen? Ste dobili odgovore na vprašanja, kje ste z vašo formo?
Videli smo, da smo še vedno dobro pripravljeni, čeprav se državna prvenstva šele začenjajo. Mislim, da nam bo ta zmaga še malo dvignila samozavest. Optimistični gremo lahko v nove tekme, ki nas čakajo v novem ciklusu.

Vaš zadetek ste proslavili v južnoafriškem slogu. Morda lahko zdaj izdate, na čigav račun se šalite s tem proslavljanjem?
Ne bi, to je naša "fora". To bo ostalo med nami, mi pa bomo še naprej tako proslavljali.

Kaj pravite na to, da se je med strelce vpisal tudi vaš "cimer" Zlatko Dedič?
Midva sva "cimra" že dolgo časa, oba si želiva drug drugemu najboljše. Smo prava klapa in tako bo tudi v prihodnje. Velikokrat sva se pogovarjala, da med člani še nisva odigrala niti ene tekme skupaj. Po navadi ga jaz menjam ali on mene. Toda dobro se razumeva in ujemava, tudi v mladi reprezentanci sva že igrala skupaj, tako da se že dolgo časa poznava in nama igrati skupaj ni predstavljalo nobene težave.

Ste morda pričakovali, da boste začeli tekmo v prvi postavi?
Ne, niti ne. Take tekme so tudi priložnost, da selektor preizkusi druge igralce. Osredotočen sem bil na to, da kakršno koli minutažo dobim, da jo poskušam izkoristiti.

Kako je z vašo poškodbo stegenske mišice, ki vas je ovirala še pred nekaj dnevi?
Imel sem malo težav, ko sem prišel v Belgijo. Tudi malo nepripravljen sem že takoj začel z ekipo normalno trenirati, nato pa sem kakšnih deset dni počival. Mislim, da je zdaj poškodba pozabljena in grem lahko normalno naprej.

Z Gentom ste izpadli iz Lige prvakov. Verjetno je zdaj vaš cilj uvrstitev v Evropsko ligo?
V klubu nismo imeli previsokih pričakovanj, vedeli smo, da so v Ligi prvakov težki tekmeci. Mislim, da zdaj igramo s tekmecem po meri (Feyenoord, op. a.) in se lahko uvrstimo v skupinski del Evropske lige. To je naš cilj.

Ostajate v tem belgijskem prvoligašu ali imate morda željo, da se preselite drugam?
Ne razmišljam o odhodu. Pogovoril sem se s trenerjem in športnim direktorjem, tako da za zdaj ostajam v Gentu. Sem zadovoljen.

Kako ste v klubu sprejeli novega Slovenca Matijo Škarabota?
Kakor se spodobi. Držimo skupaj, mu pomagamo. Zdaj ima nekaj težav s poškodbo, vendar mislim, da ima kvaliteto, da zaigra v Gentu. Mu bomo pomagali.

V spodnji galeriji si oglejte še nekaj utrinkov s tekme Slovenija - Avstralija. Foto: Sandi Fišer

Slovenci Stožice odprli z avstralskim skalpom