Dejan Lazarević skupaj z vodjo mlade reprezentance Sašom Udovičem. Levega bočnega vezista, ki je trenutno v solastništvu Padove in Genoe, odlikujeta hitrost in dobra tehnika. Lani se je v anketi italijanske televizije Sky Sport uvrstil med osem najboljših mladih nogometašev v drugi ligi. V četrtek se je proti Litvi izkazal z zadetkom v 37. minuti in še nekaj nevarnimi prodori, med katerimi je bil najspektakularnejši tisti v 72. minuti, ko je z žogo pretekel polovico igrišča, na koncu pa je bil njegov strel preslab za še en gol. Foto: Ervin Čurlič
Dejan Lazarević skupaj z vodjo mlade reprezentance Sašom Udovičem. Levega bočnega vezista, ki je trenutno v solastništvu Padove in Genoe, odlikujeta hitrost in dobra tehnika. Lani se je v anketi italijanske televizije Sky Sport uvrstil med osem najboljših mladih nogometašev v drugi ligi. V četrtek se je proti Litvi izkazal z zadetkom v 37. minuti in še nekaj nevarnimi prodori, med katerimi je bil najspektakularnejši tisti v 72. minuti, ko je z žogo pretekel polovico igrišča, na koncu pa je bil njegov strel preslab za še en gol. Foto: Ervin Čurlič
Dejan Lazarević
Nogometaš iz Doba pri Domžalah ima v Padovi slovensko družbo. Član tega kluba je še en mladi reprezentant, še ne 19-letni Enej Jelenič. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Rene Krhin
Eden ključnih mož reprezentance je tudi Rene Krhin, ki se bo tako kot Lazarević zdaj priključil treningom članske izbrane vrste, ki jo v torek čaka tekma proti ZDA: "Vse, kar smo danes poskušali, nam je uspelo. Vzdušje v ekipi je izvrstno, predvsem na bočnih položajih imamo igralce z veliko individualno kvaliteto. Bologna? Pri novem trenerju se bom moral znova dokazati. Začetek sezone je bil dober, zdaj se je malo poslabšalo, a treba je dalje trenirati in videli bomo, kako bo." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

V Novi Gorici je z 2:0 padla Litva in Slovenija je s tem še utrdila prvo mesto na lestvici skupine 2 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2013 v Izraelu. Cilj Lazarevića in soigralcev, ki so pred dvema letoma že nastopili na EP-ju do 19 let v Ukrajini, je jasen: ponoviti uspeh te generacije tudi v teh kvalifikacijah. Po četrtkovi tekmi je o zadnjih predstavah in načrtih za prihodnost član italijanskega drugoligaša Padove spregovoril tudi za MMC.

Dejan, mlada reprezentanca Slovenije je proti Litvi prikazala še eno odlično predstavo. Kako bi jo sami ocenili?

Mislim, da je bila to ena boljših tekem, ki smo jih odigrali. Tudi z Ukrajino je bilo super, a zdi se mi, da je bil današnji prvi polčas najboljši od vseh tekem. Lahko bi sicer dosegli še kakšen zadetek, saj smo imeli res veliko priložnosti, toliko, kot že dolgo ne. Škoda, da nismo večkrat zatresli mreže, bo pa treba proti boljšim ekipam gotovo izboljšati realizacijo. Zdaj se moramo osredotočiti na še preostale štiri tekme.

Kaj je največja odlika te reprezentance?
Ključ do uspeha je to, da smo zelo dobri prijatelji. To smo tudi danes dokazali, to je naše najmočnejše orožje. Upajmo, da bomo nadaljevali tako igro.

Zadetkov ste se veselili na poseben način ...
Ja, zmenili smo se, da bomo zaplesali v stilu skladbe Sexy and I Know It zasedbe LMFAO. Všeč nam je bil refren in smo zaplesali.

Slovenija je bila ob žrebu v četrtem bobnu, zdaj je resen kandidat, da kvalifikacije konča na prvem mestu v skupini in napreduje v dodatne kvalifikacije. Razpored naslednjih tekem vam gre na roko. Junija boste doma igrali proti Malti in Finski, avgusta boste gostovali v Ukrajini, za konec pa septembra doma pričakali še Švedsko. Kakšen razplet pričakujete?
Mislim, da je najboljša ekipa v naši skupini Švedska in da se bo na zadnji tekmi odločilo vse skupaj.

Pri Padovi redno igrate, vaša ekipa je po 14 krogih Serie B na četrtem mestu. Verjetno se ne morete nad ničemer pritoževati, kajneda?
Zelo dobro sem se vklopil, v Padovi mi je res zelo všeč. Za zdaj sem redno igral, upam, da bom nadaljeval v tem ritmu. V soboto nas čaka zelo pomembna tekma proti drugouvrščeni Pescari. Če bomo zmagali, se bomo povzpeli na tretje mesto. Bilo bi super.

Padova je bila v zadnji sezoni zelo blizu temu, da se po 15 letih vrne v prvo ligo. Kakšni so cilji kluba letos?
Mislim, da imamo res super ekipo, zato vsi računajo, da se bomo uvrstili v Serie A. Toda prvenstvo je še dolgo, imamo še 30 tekem. Mislim pa, da je vse mogoče.

Kako sicer ocenjujete moč italijanske druge lige? Nekaj priložnosti ste pri Genoi v predlanski sezoni dobili tudi v prvi ligi. Kako bi ju primerjali?
Razlika ni zelo velika, je pa opazna. Tako kot v Sloveniji med prvo in drugo ligo.

Pri Padovi v prvenstvu za zdaj še niste zadeli, za reprezentanco v teh kvalifikacijah pa že trikrat. Vas kaj "žre", da je vaša strelska statistika v klubu še prazna?
Ne, tudi v klubu imam skoraj na vsaki tekmi priložnost. Res se ne obremenjujem s tem. Želim si le odigrati čim več tekem, zadetek pa bo prej ali slej gotovo prišel.

Že večkrat ste dejali, da želite izboljšati zaključni strel. Kako to storiti?
Po moje to pride samo od sebe. Gledal bom le na to, da bom maksimalno treniral, tako kot vedno. Najbolj pomembno je, da zmagujemo, če dosežeš ob tem še zadetek, pa je to le pika na i.

Je bilo pred sezono kaj možnosti, da bi ostali v Torinu ali Genoi?
Možnosti so bile, a sva se z menedžerjem Marcelom Kačinarijem odločila, da je najboljša rešitev, da ostanem še eno leto v Serie B. Najpomembneje je, da igram. Genoa se je na koncu dogovorila s Padovo, jaz sem bil vesel. V Torinu sem preživel lepe trenutke, preživljam pa jih tudi zdaj v Padovi.

V Genovi letos igrajo trije Slovenci - Birsa, Krajnc in Baskera. So vas povprašali za kakšen nasvet?
Videli smo se le, ko smo imeli eno prijateljsko tekmo. So super fantje, takrat smo se prvič spoznali. Niso potrebovali kakšnih nasvetov.

Zdaj se boste prvič pridružili še članski reprezentanci. Kdaj ste izvedeli, da ste vpoklicani? Aleš Mertelj je pred dnevi zaupal zanimivo informacijo, da je za vpoklic izvedel v nedeljo po maši ...
Jaz sem bil obveščen v soboto po tekmi po pošti, da se po akciji mlade reprezentance pridružim še članski ekipi.

Slaviša Stojanović je pred leti vodil Domžale, kjer ste vi začeli kariero. Sta se že tedaj kdaj srečala?
Ko je bil on pri Domžalah, sem jaz igral še za starejše dečke. Takrat sem bil jaz še zelo mlad in nisva imela stikov.

Selektor Kavčič je mnenja, da mora igralec, ki je v člansko ekipo vpoklican iz mlade reprezentance, tam tudi dobiti priložnost za igro, vsaj nekaj minut. Menite, da jo boste vi dočakali že v torek?
Zelo sem vesel tega vabila, še enkrat bi se zahvalil selektorju. Če bom dobil priložnost, jo bom poskušal maksimalno izkoristiti. Bilo bi res super, če bi jo dobil, a se s tem ne obremenjujem. Ker smo danes zmagali, sem še bolj vesel, ker grem v petek na Ptuj.

Padova je blizu Slovenije. Se pogosto vračate domov, ko imate prosto?
Če igramo v petek zvečer, pridem za konec tedna domov. Če imamo dva dni prosto, pridem. Ni pa dobro, da hodim preveč. Tri ure vožnje v eno smer pač ni malo.