Turški sodnik Cüneyt Cakir je s sojenjem na torkovi povratni tekmi osmine finala Lige prvakov na Old Traffordu dvignil veliko prahu. Foto: EPA
Turški sodnik Cüneyt Cakir je s sojenjem na torkovi povratni tekmi osmine finala Lige prvakov na Old Traffordu dvignil veliko prahu. Foto: EPA
Manchester United - Real Madrid
Rio Ferdinand je po tekmi Cakirju cinično zaploskal pred obrazom, zaradi česar ga utegne s strani Evropske nogometne zveze doleteti kazen. Foto: EPA

Portugalski vezist v dresu Manchester Uniteda je ob štartu na žogo z visoko dvignjeno nogo zadel Alvara Arbeloo, zaradi česar si je prislužil tudi predčasno pot pod prhe. Izključitev je menedžerja rdečih vragov Alexa Fergusona tako ujezila, da po tekmi ni želel stopiti pred novinarje, že med tekmo so svoje nezadovoljstvo nad sojenjem pokazali navijači angleških podprvakov, po tekmi pa je v obraz turškega sodnika cinično zaploskal še Rio Ferdinand. Real se je z zmago (1:2) uvrstil v četrtfinale Lige prvakov.

Navijač Cakirja prijavil policiji
Po poročanju nottinghamske policijske uprave je nek 18-letni nogometni navijač iz Birminghama zaradi rdečega kartona prijavil turškega sodnika Cüneyta Cakir, češ da je zagrešil kriminalno dejanje. "Ta primer je sicer po svoje zabaven, vendar kaže na težavo, ki nam jo povzročijo neresni klicatelji. S takšnimi se naši operaterji srečujejo vsak dan, včasih pa imajo takšna dejanja lahko tudi hujše posledice, saj preusmerjajo našo pozornost in tako morda pomoči ne dobijo tisti, ki jo res potrebujejo," je dejal glavni inšpektor na omenjeni policijski upravi.


Cakir ostaja na seznamu sodnikov
"S Cakirjem nimamo nobenih težav. V izključitvi ne vidimo nič spornega, zdaj bomo počakali na uradno poročilo delegata. Takšen je postopek. Če se pojavi sum, da je sodnik storil napako, bomo ustrezno ukrepali," je dejal Uefin predstavnik za odnose z javnostjo. Na vprašanje, ali bo Cakirju dovoljeno sojenje tudi na prihodnjih tekmah, je odgovoril: "Še vedno ostaja na našem seznamu sodnikov."

Uefa sprožila postopek zoper Fergusona
Menedžer rdečih vragov Alex Ferguson po tekmi ni spregovoril z novinarsko srenjo. Po pravilih Uefe se morata po tekmah na najvišji ravni oba trenerja udeležiti novinarske konference, Ferguson pa je nanjo poslal le svojega pomočnika. Uefa bo o morebitni kazni zoper Fergusona odločala 21. marca.


12 rdečih kartonov v zadnjem letu

Cakir, ki je po poklicu sicer zavarovalni agent, je nogometni sodnik postal pred 12 leti, leta 2008 je napredoval v sodnika, ki je sodil tekme Pokala Uefa. Septembra 2010 je prvič sodil v Ligi prvakov, in sicer na tekmi med Rubinom iz Kazana in Barcelono (1:1) - oba gola sta padla po strelu z bele točke. Cakir, ki bo prihodnje leto sodil na svetovnem prvenstvu v Braziliji, velja za strogega sodnika, ki zelo rad deli kartone. V zadnjih 12 mesecih je pokazal prav toliko rdečih kartonov, vključno s tremi na carigrajskem derbiju med Fenerbahcejem in Galatasarayjem (0:0).