Glavni sodnik Cüneyt Cakir je v 58. minuti izključil Luisa Nanija in jeziček na tehtnici prevesil v korist madridskega Reala. Foto: EPA
Glavni sodnik Cüneyt Cakir je v 58. minuti izključil Luisa Nanija in jeziček na tehtnici prevesil v korist madridskega Reala. Foto: EPA

Vem, da za United igrajo velikani, ne le fizično, tudi psihično. Vem, da so fantastični in da imajo zelo sposobnega menedžerja, a jaz sem pričakoval, da bomo tu igrali na drugačen način. Boljša ekipa je izgubila. Nismo si zaslužili zmage, toda takšen je nogomet.

Jose Mourinho
Cuneyt Cakir
Cüneyt Cakir je podelil že kar nekaj rdečih kartonov nogometašem angleških klubov oziroma angleške reprezentance. Foto: Fox Soccer

Ne verjamem, da je Ferguson trenutno v primernem stanju, da bi se s sodnikom pogovoril o izključitvi. Mislim, da veliko pove že to, da namesto njega pred vami stojim jaz. Vsi smo videli dogodek in odločitev, ki se zdi zelo stroga. Odlično tekmo je uničila ena sama sodniška odločitev.

Mike Phelan
Luka Modrić
Luka Modrić je s krasnim in izjemno natančnim strelom izenačil na 1:1. Foto: EPA

Sodnik je sprejel pravilno odločitev. Šlo je za nevaren štart, ki si je zaslužil rdeči karton. Vzel si je čas, se pogovoril s pomočnikom in presodil, da je šlo za prekršek za izključitev. Kadar koli sem bil izključen v karieri, sem se vedno vprašal. 'ali sem dal sodniku možnost, da me pošlje z igrišča'. Če je odgovor pritrdilen, ne moreš več ničesar storiti. Vsi so razočarani nad razpletom, toda šlo je za nevaren štart. Ali je bil štart nameren ali nenameren, sploh ni pomembno. Šlo je za nevaren prekršek, ki si zasluži rdeči karton. Ne gre niti za vprašanje, ali je bil sodnik pogumen ali ne, sprejel je pravilno odločitev. Ne pozabimo, da je Nani igralec, ki zelo hitro pade in da ni vselej najbolj pogumen fant na igrišču.

Roy Keane
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je zadel osem golov na osmih tekmah Lige prvakov v letošnji sezoni. Na zadnjih 18 tekmah najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja je zadel 18 golov. Foto: EPA

Veselim se zmage, a žal mi je za United. Gola nisem proslavil, a v sebi sem bil vesel. Spoštujem vse, ki so me spodbujali šest let v Manchestru. Najpomembnejša je bila zmaga in zaradi tega smo zelo veseli. Svoje delo sem opravil, Real Madrid je zmagal in se uvrstil v četrtfinale. Zadel sem v Madridu in v Manchestru

Cristiano Ronaldo
Wayne Rooney
Wayne Rooney je tekmo presenetljivo začel na klopi. Foto: EPA
Mourinho in Phelan po zmagi Reala v Manchestru

United je tekmo zaradi doseženega zadetka v Madridu (1:1) začel v rahli prednosti, na začetku drugega polčasa je prek avtogola Sergia Ramosa celo povedel in številni so rdeče vrage že videli v četrtfinalu letošnje Lige prvakov. Toda tekma se je zelo hitro zasukala v nasprotno smer.

Prva ekipa v LP z zmagama na Old Traffordu
Manchester United je v Ligi prvakov izgubil šele prvo tekmo izločilnih bojev na Old Traffordu po februarju 2005, ko je bil tam z 0:1 boljši Milan. Sočasno je Real Madrid v torek postal šele prva gostujoča ekipa, ki je na Old Traffordu v Ligi prvakov slavila več kot enkrat (19. aprila 2000 so Madridčani rdeče vrage na Old Traffordu ugnali z 2:3 - Roy Keane je takrat dal avtogol, dvakrat je mrežo gostiteljev zatresel Raul Gonzalez. Za United sta zadela David Beckham in Paul Scholes (11-metrovka).

Po slabi uri igre je glavni sodnik Cüneyt Cakir izključil Unitedovega Luisa Nanija, ki je storil prekršek nad Alvarom Arbeloo. Real je s strahovitim pritiskom izid prek rezervista Luke Modrića najprej poravnal, odločilni zadetek pa je v 69. minuti dosegel Cristiano Ronaldo.

Mourinho: Dvomim, da bi dobili to tekmo
"Manchester United je igral zelo dobro. Ekipa je bila zelo kompaktna, igralci so bili zelo agresivni, igrali so organizirano, tehnično dovršeno. Zelo nam je bilo težko," je po tekmi dejal trener Reala Jose Mourinho in hkrati priznal, da je bil ključni dogodek na tekmi Nanijeva izključitev v 58. minuti. "Dvomim, da bi v igri 11 na 11 dobili to tekmo," je dodal Portugalec, ki je v 59. minuti potegnil potezo večera in v igro namesto Alvara Arbeloe poslal Modrića. Hrvaški reprezentant je bil eden ključnih mož pri preobratu Reala, s sijajnimi potezami in globinskimi podajami je razigraval soigralce, dosegel je tudi izenačujoči zadetek. "Imel sem občutek, da bo Modrić spremenil potek tekme. Na zelenico je prinesel odlike, ki jih v tistem trenutku nismo imeli," je pripomnil Mourinho.

Trener Reala nad predstavo sicer razočaran
Za Realom je fantastično obdobje, v katerem je dvakrat premagal Barcelono, za nameček pa je iz Lige prvakov izločil še rdeče vrage. "Vseeno sem nad našo predstavo nekoliko razočaran. Potem ko smo proti Barceloni igrali izjemno, so bila moja pričakovanja pred to tekmo visoka. Vem, da za United igrajo velikani, ne le fizično, tudi psihično. Vem, da so fantastični in da imajo zelo sposobnega menedžerja, a jaz sem pričakoval, da bomo tu igrali na drugačen način. Boljša ekipa je izgubila. Nismo si zaslužili zmage, toda takšen je nogomet," je priznal Mourinho, ki je novinarjem še razkril, da bi se z veseljem vrnil na Otok: "Vsi vedo, da mi je tukaj všeč in vse vedo, da se bom nekoč vrnil. To je zagotovo - razen, če se bo zgodilo, da me nihče ne bo hotel. Toda če me bo kdo hotel, se bom nekega dne zagotovo vrnil, ker mi je tukaj tako všeč."

Alonso: Zdaj lahko v miru počakamo na žreb
Xabi Alonso, ki je na Old Traffordu večkrat igral v dresu Liverpoola, je bil vzhičen nad napredovanjem v četrtfinale Lige prvakov, a je hkrati priznal, da je potek tekme spremenila sporna sodniška odločitev, po kateri je United tekmo nadaljeval z igralcem manj. "To je bila za sodnika zelo težka odločitev. Večkrat smo že videli, da je igrati proti 10 nogometašem še težje, a tokrat smo po Nanijevi izključitvi prikazali najboljše," je povedal Bask in dodal: "Zares dobro smo igrali kakšnih 15 ali 20 minut, v tem času smo zadeli tudi dva gola. Potem smo se morali zares potruditi, da nismo prejeli zadetka, a naš vratar je bil fantastičen!"

"Vedeli smo, da je bil to za nas ključen teden. Teden, ki lahko reši ali uniči našo sezono. Za zdaj se je vse sanjsko razpletlo, z veseljem gledamo naprej. Zdaj lahko v naslednjih tednih uživamo ob gledanju tekem in v miru počakamo na žreb," je sklenil Alonso.

Ronaldo: Žal mi je za United
Pred tekmo se je vse vrtelo okrog Ronalda, ki se je po odhodu iz Uniteda prvič vrnil na Old Trafford. Številni so bili prepričani, da bo portugalski virtuoz odločil srečanje. Imeli so prav, vseeno pa je bil večji del tekme popolnoma neviden. "Veselim se zmage, a žal mi je za United. Gola nisem proslavil, toda v sebi sem bil vesel. Spoštujem vse, ki so me spodbujali šest let v Manchestru. Najpomembnejša je bila zmaga in zaradi tega smo zelo veseli. Svoje delo sem opravil, Real Madrid je zmagal in se uvrstil v četrtfinale. Zadel sem v Madridu in v Manchestru," je po tekmi dejal Ronaldo in razkril občutek, ko igraš proti nekdanjemu klubu: "Gre za zelo čuden občutek - občutek ljubezni, ne moči. Ko sem igral proti Sportingu, sem čutil enako."

O Nanijevi izključitvi je še povedal: "Z Nanijem se še nisem pogovarjal. Dogodka nisem videl, toda takšne stvari se v nogometu neprestano dogajajo. Gre za sodniško odločitev."

Modrić na Old Traffordu prvič ugnal United
Eden izmed igralcev tekme je bil zagotovo Modrić, ki je s krasnim in izjemno natančnim strelom v 66. minuti, le sedem minut po prihodu v igro, izid poravnal in začel velik preobrat kraljevega kluba. "Z zadetkom in s tem, da smo se uvrstili v nadaljnje tekmovanje, sem zelo zadovoljen. Na Old Traffordu sem proti Manchester Unitedu igral večkrat, a tokrat sem ga tudi prvič premagal," je bil zadovoljen hrvaški reprezentant, ki je rdeče vrage dodobra spoznal med letoma 2008 in 2012, ko je branil barve Tottenhama. Ta je sicer United na Old Traffordu letos prvič po letu 1989 vendarle premagal, ko je slavil z 2:3. Modrić je dejal: "Tu je zelo težko igrati! V prvem polčasu nismo igrali dobro, v nadaljevanju pa smo se zbrali, zadeli dva gola in se uvrstili v četrtfinale."

Lopez: Pot je še dolga
Zagotovo pa je bil glavni junak tekme rezervni vratar Reala Diego Lopez, ki je z neverjetnimi obrambami nekajkrat rešil svojo ekipo in poskrbel, da se rdeči vragi po Ronaldovem odločilnem zadetku niso vrnili med žive. "To je zame nepozabna noč. Bilo je zelo težko. Priigrali so si lepe priložnosti, a smo se ubranili. Garali smo, ker smo zmagovalci," je dejal Lopez in dodal: "Na zadnjih treh tekmah smo premagali dve veliki ekipi. Naredili smo velik korak proti osvojitvi Ligi prvakov, a pot je še dolga."

Fergusonov 'silenzio stampa'
Po tekmi Unitedov menedžer Alex Ferguson, ker je bil preveč razburjen, novinarjem ni bil na voljo za komentar, je pa zato s sedmo silo spregovoril njegov pomočnik Mike Phelan. "Smo zelo razočarani. Prepričani smo bili, da smo izbrali pravo taktiko za to tekmo. Bili smo zadovoljni s potekom srečanja, ki se je razpletalo po naših pričakovanjih. V drugem polčasu smo nato povedli, potem pa se je vse zasukalo v nasprotno smer. Sodniška odločitev je bila ... neverjetna! Toda morali smo nadaljevati," je dejal Phelan, ki je bil tako kot Ferguson ogorčen nad sodnikom Cakirjem. Po zadnjem sodnikovem žvižgu so Turka obstopili jezni Unitedovi nogometaši in mu povedali svoje, Rio Ferdinand mu je pred obrazom tudi cinično zaploskal. "Ne verjamem, da je Ferguson trenutno v primernem stanju, da bi se s sodnikom pogovoril o izključitvi. Mislim, da veliko pove že to, da namesto njega pred vami stojim jaz. Vsi smo videli dogodek in odločitev, ki se zdi zelo stroga. Odlično tekmo je uničila ena sama sodniška odločitev," je prepričan Phelan.

"V Madridu smo z odliko opravili delo. Vknjižili smo rezultat, ki smo si ga želeli, dosegli smo zadetek v gosteh. Menili smo, da lahko z dobro obrambno igro in hitrimi protinapadi Madridčanom otežimo življenje. Nocoj so se nam ponudile priložnosti, nismo jih izkoristili. Ko dosežeš zadetek, se zdi, da za teboj stojijo vsi navijači, ki že vidijo ciljno črto. Igralci so začutili, da imajo tekmo pod nadzorom, nato pa se je vse obrnilo," je še povedal Phelan.

Keane: Sodnik je sprejel pravilno odločitev
Po tekmi je telefon na BBC 5 live skoraj pregorel, navijači Uniteda so bili zgroženi nad sojenjem turškega sodnika, ki je dvignil veliko prahu tudi pri nogometnih strokovnjakih in analitikih - ne pa tudi pri nekdanjemu kapetanu rdečih vragov Royu Keanu, ki se s Cakirjevo odločitvijo strinja: "Sodnik je sprejel pravilno odločitev. Šlo je za nevaren štart, ki si je zaslužil rdeči karton. Vzel si je čas, se pogovoril s pomočnikom, in presodil, da je šlo za prekršek za izključitev," je v analizi tekme za ITV dejal legendarni Keane in dodal: "Kadar koli sem bil izključen v karieri, sem se vedno vprašal, 'ali sem dal sodniku možnost, da me pošlje z igrišča'. Če je odgovor pritrdilen, ne moreš več ničesar storiti. Vsi so razočarani nad razpletom, toda šlo je za nevaren štart. Ali je bil štart nameren ali nenameren, sploh ni pomembno. Šlo je za nevaren prekršek, ki si zasluži rdeči karton."

Sklenil je: "Ne gre niti za vprašanje, ali je bil sodnik pogumen ali ne, sprejel je pravilno odločitev. Ne pozabimo, da je Nani igralec, ki zelo hitro pade in da ni vselej najpogumnejši fant na igrišču."

Vem, da za United igrajo velikani, ne le fizično, tudi psihično. Vem, da so fantastični in da imajo zelo sposobnega menedžerja, a jaz sem pričakoval, da bomo tu igrali na drugačen način. Boljša ekipa je izgubila. Nismo si zaslužili zmage, toda takšen je nogomet.

Jose Mourinho

Ne verjamem, da je Ferguson trenutno v primernem stanju, da bi se s sodnikom pogovoril o izključitvi. Mislim, da veliko pove že to, da namesto njega pred vami stojim jaz. Vsi smo videli dogodek in odločitev, ki se zdi zelo stroga. Odlično tekmo je uničila ena sama sodniška odločitev.

Mike Phelan

Sodnik je sprejel pravilno odločitev. Šlo je za nevaren štart, ki si je zaslužil rdeči karton. Vzel si je čas, se pogovoril s pomočnikom in presodil, da je šlo za prekršek za izključitev. Kadar koli sem bil izključen v karieri, sem se vedno vprašal. 'ali sem dal sodniku možnost, da me pošlje z igrišča'. Če je odgovor pritrdilen, ne moreš več ničesar storiti. Vsi so razočarani nad razpletom, toda šlo je za nevaren štart. Ali je bil štart nameren ali nenameren, sploh ni pomembno. Šlo je za nevaren prekršek, ki si zasluži rdeči karton. Ne gre niti za vprašanje, ali je bil sodnik pogumen ali ne, sprejel je pravilno odločitev. Ne pozabimo, da je Nani igralec, ki zelo hitro pade in da ni vselej najbolj pogumen fant na igrišču.

Roy Keane

Veselim se zmage, a žal mi je za United. Gola nisem proslavil, a v sebi sem bil vesel. Spoštujem vse, ki so me spodbujali šest let v Manchestru. Najpomembnejša je bila zmaga in zaradi tega smo zelo veseli. Svoje delo sem opravil, Real Madrid je zmagal in se uvrstil v četrtfinale. Zadel sem v Madridu in v Manchestru

Cristiano Ronaldo
Mourinho in Phelan po zmagi Reala v Manchestru