Cristiano Ronaldo je takole dobil zračni dvoboj s Patricom Evrajem in hladnokrvno zaključil za izenačenje (1:1). Ronaldo je v zadnjih treh sezonah Lige prvakov zadel 23 golov, sredni je bil šele prvi z glavo. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je takole dobil zračni dvoboj s Patricom Evrajem in hladnokrvno zaključil za izenačenje (1:1). Ronaldo je v zadnjih treh sezonah Lige prvakov zadel 23 golov, sredni je bil šele prvi z glavo. Foto: Reuters
Danny Welbeck
Danny Welbeck je v Ligi prvakov na Santiagu Bernabeu zadel svoj prvi gol v gosteh. Foto: Reuters
Fabio Coentrao
Fabio Coentrao je po uri igre iz neposredne bližine zapravil izjemno priložnost za vodstvo Reala. Foto: Reuters
Alex Ferguson in Cristiano Ronaldo
Po tekmi sta se takole objela Alex Ferguson in Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Darijo Srna
Darijo Srna je s prostim strelom Šahtar popeljal v vodstvo, a je z nenamerno zvijačo izid še pred iztekom prvega polčasa poravnal Robert Lewandowski. Foto: Reuters
Douglas Costa
Rezervist Douglas Costa je z volejem svojo ekipo znova popeljal v vodstvo ... Foto: Reuters
Matts Hummels
... a je v 87. minuti za končnih 2:2 zadel Matts Hummels. Foto: Reuters

Na Santiagu Bernabeu je bil Real boljši nasprotnik, priigral si je več priložnosti, ki pa jih ni v celoti izkoristil. Na drugi strani so se Angleži večji del tekme branili, v obrambi so igrali zbrano, s kančkom sreče bi lahko iz španske prestolnice odšli celo z zmago.

Prvič po letu 2000
Real Madrid na svojem igrišču proti angleškim ekipam ni remiziral vse od leta 2000, ko se je brez zmagovalca končal obračun prav proti Manchester Unitedu (0:0). Od tedaj je na šestih obračunih štirikrat zmagal in dvakrat izgubil..

Rdeči vragi preživeli začetni nalet
Gostitelji so tekmo začeli bliskovito, v uvodnih 15 minutah so neprestano pritiskali na obrambo rdečih vragov, že v 2. minuti je po lepi hitri akciji iz obrata sprožil Sami Khedira. Dve minuti pozneje je z 20 metrov ustrelil še Angel Di Maria, najbolj vroče pa je bilo v 6. minuti, ko je branilec Fabio Coentrao nenadoma sprožil in izsilil izjemno obrambo Davida De Gee, ki je žogo odbil v svojo levo vratnico.

Unitedovo vodstvo izničil Ronaldo
Sledil je hladen tuš za navijače Reala. Po predložku iz kota je Danny Welbeck izkoristil slabo posredovanje neodločnega vratarja Diega Lopeza in branilca Sergia Ramosa ter z glavo hladnokrvno zadel za 0:1. To je bil za mladega Angleža v Ligi prvakov prvi gol v gosteh. Toda vodilni zadetek gostov nogometašev Reala ni zbegal, še naprej so napadali vrata De Gee, v 28. minuti je po odbitem prostem strelu za las mimo desne vratarjeve vratnice z levico sprožil Cristiano Ronaldo.

Po pol ure igre je bil izid poravnan. Di Maria je z leve strani na drugo vratnico poslal visok predložek, Ronaldo je izkoristil spodrsljaj kapetana Patrica Evraja in z glavo mojstrsko zadel za 1:1.

Welbeck znova blizu zadetka
Do konca polčasa se izid sicer ni več spremenil, je pa na obeh straneh večkrat zadišalo po golu. Še najbolj v 34. minuti, ko se je po podaji Robina van Persieja z leve strani pred vrati znova znašel Welbeck, ki je iz neposredne bližine nevarno sprožil, a mu je veselje z obrambo preprečil Lopez. Madridčani so si na vse kriplje prizadevali prvič povesti na tekmi, a jim kljub strelom Ronalda, Karima Benzemaja, Mesuta Özila in Coentraa ni uspelo.

Coentrao z bližine nastreljal De Geo
United je drugi polčas začel precej bolje, varovanci Alexa Fergusona so izvedli nekaj hitrih nevarnih akcij, a so gostitelji nalet hitro zatrli in prek Di Marie dvakrat nevarno zapretili. Zelo sporno je bilo v deveti minuti nadaljevanja, ko je Welbeck zdrvel v protinapad, na nedovoljen način ga je ustavil Raphael Varane, glavni sodnik dr. Felix Brych pa na veliko jezo Unitedovih navijačev ni dosodil niti prekrška, čeprav bi marsikateri sodnik pokazal najmanj rumeni karton. Po uri igre se je Madridčanom ponudila nova izjemna priložnost, po hitri podaji Khedire na drugo vratnico je Coentrao iz neposredne bližine nastreljal De Geo.

Van Persiejeva 72. minuta
Rdeči vragi so potrpežljivo čakali na svojo priložnost, ki se jim je ponudila v 72. minuti. Do tedaj nevidni van Persie je prodrl po desni strani in z močnim strelom ogrel dlani Lopeza, ki je okroglo usnje odbil v prečko, hip zatem pa je zapravil še lepšo priložnost, ko je s petih metrov žogo slabo zadel, a je ta kljub vsemu počasi potovala v mrežo. Z golove črte jo je v igralno polje odbil Xabi Alonso.

Vroče vse do konca
Real je do konca srečanja pritiskal za tako želeni drugi zadetek, vendar neuspešno. Ronaldo je najprej žogo s prostim strelom poslal nekaj centimetrov čez gol, v prvi minuti sodnikovega dodatka pa je bil neuspešen še z dobrega metra. Pol minute pred iztekom sodnikovega dodatka je z leve strani Lopezove dlani ogrel še van Persie, a je ostalo pri 1:1.

Hummels rešil Borussio
Neodločeno je bilo tudi v Donjecku, kjer je Šahtar dvakrat vodil, a mu ni uspelo zmagati. S krasnim prostim strelom je Ukrajince v vodstvo popeljal Darijo Srna, a je še pred koncem polčasa s smešnim zadetkom izid poravnal Robert Lewandowski. Ta je žogo grdo zgrešil in iz igre vrgel celotno domačo obrambo, nato pa hladnokrvno zadel za 1:1. V drugem polčasu je Šahtar večkrat nevarno napadel, ponovno je povedel v 69. minuti, ko je rezervist Douglas Costa z volejem premagal nemočnega Romana Weidenfellerja, za končnih 2:2 je v 87. minuti po predložku iz kota z glavo zadel Mats Hummels.

Osmina finala, prvi tekmi:
REAL MADRID - MANCHESTER UTD 1:1 (1:1)
Ronaldo 30.; Welbeck 20.

Real Madrid: López, Varane, Ramos, Coentrao, Arbeloa, Khedira, Özil, Alonso (84./Pepe), Di Maria (75./Modrić), Ronaldo, Benzema (60./Higuain).

Manchester Utd: De Gea, R. da Silva, Evra, Jones, Ferdinand, J. Evans, Carrick, Kagava (64./Giggs), Rooney (84./Anderson), Welbeck (73./Valencia), van Persie.

Sodnik: dr. Felix Brych (Nemčija)


ŠAHTAR - BORUSSIA DORTMUND 2:2 (1:1)
Srna 31., Costa 68.; Lewandowski 41., Hummels 87.

Šahtar: Pjatov, Rat, Čigrinskij, Rakickij, Srna, Taison (62./Costa), Fernandinho, Hübschman, Teixeira (84./Eduardo), Mkhitarjan, Luiz Adriano.

Borussia D.: Weidenfeller, Piszczek, Santana, Hummels, Schmelzer, Kehl, Bender, Blaszczykowski (80./Leitner), Götze, Reus (90./Schieber), Lewandowski.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)

Povratni tekmi bosta 5. marca.