Tako blizu, a ... Koper je napredovanje zapravil na prvi tekmi v Zagrebu, na domačem terenu pa se je več kot dostojno poslovil. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Tako blizu, a ... Koper je napredovanje zapravil na prvi tekmi v Zagrebu, na domačem terenu pa se je več kot dostojno poslovil. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Vedno je treba verjeti, to sem dejal tudi igralcem v slačilnici pred tekmo. Zmanjkal nam je kanček sreče. /.../ Kapo dol našim igralcem, hrvaškim medijem smo pokazali, da nismo amaterska ekipa.

Nedžad Okčič
Dinamo
Dinamo in predvsem njihov trener, ki ga na tekmi s Koprom sploh ni bilo, so bili v hrvaških medijih deležni ostrih kritik. Foto: EPA
Kopru zmanjkal zadetek

Po prvem srečanju prejšnji torek v Zagrebu, ko so Koprčani izgubili visoko z 1:5, je le redkokdo pričakoval, da lahko slovenski prvaki pred svojimi navijači vrnejo udarec in Zagrebčane spravijo v velike škripce. Še najmanj trener Dinama Velimir Zajec, ki si je v Tirani raje ogledal naslednjega tekmeca.

Podcenjevanje bi se mu kmalu maščevalo, saj je Luka Koper dokazala, da razlika med obema moštvoma vendarle ni tako velika in slavila s 3:0. Primorci bodo še nekaj časa obžalovali, da v Maksimiru niso iztržili ugodnejšega izida, saj so tudi tam prikazali nekaj dobrega nogometa.

Kako po prespani noči gledate na sinočnjo tekmo?
Lahko žalujemo, imeli smo lepo priložnost, da bi naredili senzacijo. Vedno je treba verjeti, to sem dejal tudi igralcem v slačilnici pred tekmo. Zmanjkal nam je kanček sreče, njihov vratar je bil igralec tekme. Butina jih je rešil izpada. Škoda je tekme v Zagrebu, kjer je bilo igralce v bučnem ambientu težko korigirati in opozarjati, ker ne slišijo trenerja. Da bodo na igrišču prepuščeni bolj sami sebi, sem jim povedal že pred tekmo. Vse skupaj je velika izkušnja za igralce in strokovno vodstvo. Pokazala se bo nova priložnost, kjer bomo lahko te izkušnje uporabili. Gotovo je bil Dinamo ena od najbolj kvalitetnih ekip, ki nam jih je lahko namenil žreb. Jeziček na tehtnici je bil Mario Mandžukić (medtem je prestopil v Wolfsburg, op. a.), povratna tekma je potrdila, da bi bil brez njega razplet mogoče drugačen. Kapo dol našim igralcem, hrvaškim medijem smo pokazali, da nismo amaterska ekipa. Včasih nekatere izjave niso korektne, pokazali smo, da lahko gremo v lepo prihodnost. Ne moremo pljuvati po našem delu, naši ligi in naših igralcih. Tudi Mariboru želimo, da nas prikaže v dobri luči.

Ste prejeli kakšno posebno čestitko za prikazano včeraj?
Bilo je veliko čestitk, a jaz sem trener, ki nerad spi na lovorikah. V nogometu je vse mogoče, zadeve se hitro spreminjajo iz slabega v dobro in obratno. Vedno je treba na to pozabiti, samo novo dokazovanje lahko drži vsakega trenerja pokonci. Gotovo pa je takšna zmaga lepa popotnica za naprej. Ne spomnim se, katera ekipa je premagala Dinamo s 3:0. Gotovo je to en plus v karieri.

Če ste iskreni, ste po visokem porazu v Zagrebu prejšnji teden verjeli, da je na povratni tekmi mogoč čudež?
Verjel sem, da lahko premagamo Dinamo, naredimo dober rezultat in se pokažemo v veliko boljši luči. Mogoče se je kdo od igralcev temu nasmehnil, a v 90 minutah se lahko zgodi marsikaj, denimo enajstmetrovka, izključitev … To se je tudi res zgodilo. Nikoli ne smeš vreči puške v koruzo. Vztrajal sem, da gremo zmagat in lahko gremo naprej. Imamo kakovost. Če potegnemo črto pod obe tekmi, lahko rečemo, da smo naleteli na dobrega tekmeca, naši neizkušeni igralci pa so preveč podlegli vzdušju in pritisku na prvi tekmi. V takšnih trenutkih lahko glava zablokira, iz glave gre v noge in se kolena malce zašibijo.

Dinamo bi se skoraj maščevalo podcenjevanje. Njihovega trenerja Velimirja Zajca ni bilo na klopi. Kako bi iz lastnih izkušenj opisali, kako se igralci odzovejo, ko na klopi ni glavnega vodje?
Tudi če gre za prijateljsko tekmo, je za igralce to povsem druga zadeva. Dinamo je šel v tekmo podcenjevalno, z mentaliteto iz nekdanje Jugoslavije. Tudi Rusi so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo padli na podobnem izpitu. Gotovo je vpliv trenerja velik. To je bilo opozorilo Zajcu, da nikoli več ne bo naredil kaj takega. Jaz sem v enem letu mogoče izpustil tri treninge zaradi višje sile. Česa podobnega si ne bi dovolil, še prijateljske tekme ne bi izpustil.

Na koncu se je poraz v Zagrebu izkazal za previsokega. Kaj je šlo narobe na tisti tekmi?
Gotovo bi po vsaki tekmi vsak odreagiral drugače. Prav je, da se igralci učijo. Zgodilo se je mogoče to, da je bil igralec, ki je sicer v naši ekipi najhitrejši, na tisti tekmi najpočasnejši. Starejši igralci bi morali prevzeti več odgovornosti, imamo pa tudi nekaj igralcev, ki še niso doživeli takšnega pekla. To je pač Evropa. Igrali smo proti Dinamu, ki ima proračun 25 milijonov evrov in 10 tujcev. Odločile so majhne napake. Malo nam je zmanjkalo. Blizu smo bili, a hkrati tudi daleč.

V Zagrebu ste se v dvoboj podali odprto. Bi, če bi lahko čas zavrteli nazaj, ubrali previdnejšo taktiko?
Verjetno bi res izbrali drugačno taktiko. Na tisti tekmi je Mandžukić naredil veliko razliko. Če damo Mandžukića ven, vidimo, kaj je. V prve pol ure smo povedli in nadigrali Dinamo, lahko bi zadeli za 2:0, tudi tam se je izkazal vratar. Ne moremo pa izgubiti s 5:1 in dobiti le dva kartona. V finalu svetovnega prvenstva med Španijo in Nizozemsko se je lepo pokazalo, kako se igra na tekmi, kjer so veliki vložki. To ni lep nogomet, ampak če je treba, gredo tudi kopačke v prsa in podobno. Na povratni tekmi smo se odzvali povsem drugače. To je ena izkušnja več, s katero igralci dozorevajo. V Zagrebu so spoznali, da se v 10 minutah lahko vse obrne iz idile na glavo. Imeli smo priložnost za izenačenje na 2:2, a nato visoko izgubili. Kot sem že rekel, pa je v naši ekipi tudi veliko izkušenih igralcev, ki bi se morali odzvati drugače. V slovenski ligi lahko še narediš napako in jo popraviš, časa je več, proti Dinamu je bilo drugače. Gotovo pa bi morali tudi mi odreagirati s klopi. Drugače bi se odzvali.

Kakšno je bilo stanje v klubu po zagrebškem porazu? Vemo, da je Miran Pavlin dejal, da je bila to njegova zadnja tekma v karieri. Je bilo še kaj drugih ostrih besed?
Ko pride do takšnega fiaska, ki ga nismo pričakovali, je normalno, da v ekipi, ki je navajena zmagovati, pride do takšnih in drugačnih debat. A po tekmi se je treba spet usesti skupaj in biti prijatelji, prespati je treba kakšno noč in se ozreti naprej. Za nazaj ni mogoče popravljati zadev. Podobno se dogaja tudi drugim. Poglejte na svetovno prvenstvo, kako visoka in težka poraza so proti Nemcem doživeli Angleži in Argentinci.

Po nekaj dneh se zdi, da se je tudi Pavlin nekoliko pomiril in da bi lahko vendarle še naprej igral. Kakšne so zadnje informacije?
Včeraj sem se srečal z njim. Z upravo kluba se bo še pogovarjal. Z njegovim znanjem in izkušnjami, ki jih ima, lahko še naprej pomaga ekipi. Mislim, da se v naši ekipi dobro počuti in je vedno dobrodošel.

Zdaj se bo treba preusmeriti k državnemu prvenstvu. Kako po uvodnem krogu vidite razmerje moči v slovenskem prvoligaškem nogometu?
Že lansko prvenstvo je pokazalo, da v ligi ni favoriziranih klubov in da domače igrišče ne prinaša kakšne posebne prednosti. Vsakdo je premagljiv. Veliko klubov se je stabiliziralo, tu je Rudar z Bojanom Prašnikarjem, tudi Domžale so okrepile ekipo. Mi smo dobro nadomestili odhode. Gotovo so v vseh klubih finančne težave, vedno več priložnosti pa dobivajo mladi fantje. Mi smo imeli včeraj v drugem polčasu na igrišču šest fantov s povprečjem 21 let. Danes vsi tečejo, s tekom in borbenostjo lahko nadoknadiš morebitne pomanjkljivosti. V svoji ekipi si želim predvsem, da bi bili vsi zdravi in da ne bi bilo poškodb.

V soboto vas čaka tekma proti Domžalam, ki tudi merijo proti vrhu. Kakšno srečanje pričakujete?
Domžale so se okrepile s petimi ali šestimi igralci. Ne ležijo nam. Štartale so z zmago v Celju. So dobra ekipa z dobro individualno kvaliteto, predvsem na sredini igrišča. Želimo si, da ne bi izgubili. Videli bomo, koliko se nam bodo poznale velike obremenitve v zadnjih dveh tednih.

Kako je s poškodbo Davorja Bubanje?
Bubanja je na tekmi proti Primorju dobil močan udarec. Mogoče bi lahko s pomočjo kakšnih zadev nastopil že proti Dinamu, vendar tega nismo hoteli. Sam vedno gledam na zdravje igralcev, da mi ne bi mogel kdo kaj očitati v nadaljevanju kariere. Verjetno bo lahko proti Domžalam že spet igral.

Vedno je treba verjeti, to sem dejal tudi igralcem v slačilnici pred tekmo. Zmanjkal nam je kanček sreče. /.../ Kapo dol našim igralcem, hrvaškim medijem smo pokazali, da nismo amaterska ekipa.

Nedžad Okčič
Kopru zmanjkal zadetek