Prva letošnja tekma med Olimpijo in Rudarjem se je v 1. krogu končala z zmago Velenjčanov s 3:1 v Spodnji Šiški, septembra pa je bilo v Velenju 1:1. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prva letošnja tekma med Olimpijo in Rudarjem se je v 1. krogu končala z zmago Velenjčanov s 3:1 v Spodnji Šiški, septembra pa je bilo v Velenju 1:1. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sreten Sretenović, Dušan Kosič, Dare Vršič, Mile Ačimović in Saša Ranić
Vsi trije Olimpijini novinci bodo morali priti v pravi ritem tekem, saj so v zadnjih letih malo igrali. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar ne skriva ambicij, da Rudar s petega mesta spleza po lestvici navzgor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ljubljančani na sedmem mestu za tretjim Koprom zaostajajo 10 točk, zato si ne smejo več privoščiti veliko "kiksov", če želijo končati visoko. Športni direktor Mile Ačimović, nekdanji reprezentant Dare Vršič in v sezoni 2004/05 najboljši igralec lige Saša Ranić (nazadnje se je "potikal" po Grčiji) so prepoznavni obrazi, s katerimi Olimpija začenja novo pot. Pomembna okrepitev je tudi reprezentančni kondicijski trener Martin Magister.

Kosič že izoblikoval udarno postavo
Med 12-dnevnimi pripravami v Antalyi so zmaji odigrali štiri prijateljske tekme. Uvodni zmagi z 2:0 nad Dinamom iz Bukarešte so sledili poraz z 0:1 proti Lechu iz Poznanja, remi brez zadetkov proti južnokorejskemu prvoligašu Gjeongnamu in za konec še poraz z 0:1 proti srbskemu klubu Napredku iz Kruševca. Na zadnji tekmi so dobili priložnost predvsem rezervisti, sicer pa udarno enajsterico trenerja Dušana Kosiča sestavljajo Botonjić, Jović, Salkić, Andjelković, Sretenović, Radujko, Vršič, Ranić, Omladič, Škerjanc in Šokota.

Srbski branilec Sreten Sretenović je še eden izmed tistih, ki bodo morali hitro upravičiti prihod v Olimpijo, več kot jeseni bo moral pokazati tudi najbolje plačani igralec lige Tomo Šokota. Tako Sretenović kot Šokota sta bila nekoč člana slovite Benfice. Dalibor Radujko (pogodbo je podaljšal do januarja 2013) in Nik Omladič večji del jeseni zaradi poškodb nista mogla pomagati ekipi, zdaj sta povsem pripravljena. Po poškodbi kolena se počasi vrača tudi David Kašnik, Alen Vučkić pa še okreva.

Ačimović: Okrepitve niso sporne
Ačimović je pred odhodom na priprave v Turčijo v živo spremljal Olimpijo še na dveh prijateljskih tekmah. Z Interblockom so se zeleno-beli razšli z 0:0, na Reki pa klonili z 0:3. To pomeni, da Olimpija kar na petih tekmah od šestih ni dosegla zadetka, kar bodo Kosičevi varovanci vsekakor morali izboljšati. Neučinkovitost je bila tudi ena izmed hib Olimpije (21 golov) v jesenskem delu prvenstva, saj sta manj zadetkov zabila le Hit Gorica in Triglav (po 20).

"Upam, da bomo lahko na naslednjih tekmah spremljali takšno Olimpijo, kot smo jo že videli na prvih dveh prijateljskih srečanjih v Turčiji. Dobili smo pravi občutek, da so se novinci dobro prilagodili novi sredini. Okrepitve niso sporne, kar mi je najbolj všeč. Nazaj se lahko vsi vračamo dobre volje," je po koncu priprav za spletno stran kluba povedal Ačimović, ki bo v sredo ob 17.00 gost MMC-jeve spletne klepetalnice.

Prašnikar: Naredili smo korak naprej
Velenjčani so desetdnevne priprave opravili v Rovinju in imeli kar veliko težav s poškodbami. Na številnih prijateljskih tekmah so se še najbolj izkazali ob zmagah nad Slaven Belupom (1:0) in Triglavom (4:1). V prestopnem roku so "izgubili" Dejana Djermanovića, jeseni z osmimi zadetki najboljšega strelca kluba, in nekaj tujcev (Metelka, de Moraes, Tomčak).

Pomlajeni Rudar, ki sta se mu priključila izkušena Dragan Čadikovski in Amel Mujaković, je prvi del prvenstva končal s petimi tekmami brez poraza, ta niz pa želi nadaljevati tudi v Stožicah. "V Ljubljano gremo po ugoden izid, kar pomeni ne izgubiti ali celo zmagati. V pripravljalnem obdobju smo imeli zelo intenziven program in mislim, da smo ga stoodstotno opravili. Naredili smo korak naprej. Zaradi poškodb je prišlo do določenih sprememb v ekipi, zdaj se je nekaterih igralcev lotila še gripa in samo upam lahko, da bomo na prvi tekmi "kompletni". Sicer pa smo odigrali veliko srečanj, se veliko družili in vzdušje v ekipi je pozitivno, kar je dobro pred pomembno tekmo," pravi trener Bojan Prašnikar.
Preloženi tekmi:
CM CELJE - DOMŽALE 0:0

Torek ob 18.00:
OLIMPIJA - RUDAR

20. KROG, sobota ob 14.00:
RUDAR - MARIBOR

Ob 15.00:
DOMŽALE - LUKA KOPER

NAFTA - PRIMORJE

Ob 16.00:
HIT GORICA - OLIMPIJA

Nedelja ob 15.00:
TRIGLAV - CM CELJE

Lestvica:
MARIBOR 19 13 6 0 36:8 45
DOMŽALE 19 11 4 4 28:14 37
LUKA KOPER 19 9 3 7 30:25 30
NAFTA 19 7 4 8 29:30 25
RUDAR 18 6 6 6 29:27 24
HIT GORICA 19 6 5 8 20:28 23
OLIMPIJA 18 5 5 8 21:23 20
TRIGLAV 19 5 5 9 20:36 20
CM CELJE 19 4 6 9 26:35 18
PRIMORJE 19 4 4 11 25:38 16