Visokorasli Litovec je vstopil v igro v 71. minuti, ko je Pjunik po izenačenju skupnega izida na 2:2 začel ogrožati celjska vrata. Sveži napadalec Celja je z mojstrsko samostojno akcijo ob izteku 73. minute prišel do strela z 20 metrov za 3:1. Vse dvome o preboju prvakov Slovenije v ligaško tekmovanje Konferenčne lige je Armandas Kučys razblinil v 85. minuti, ko je sijajno globinsko podajo Luke Bobičanca spremenil v končnih 4:1 na povratni tekmi in skupnih 4:2.

Veliko olajšanje za Celje in Alberta Riero, ki ga je rešil 21-letni osrednji napadalec iz Litve. Pred povratno tekmo playoffa Konferenčne lige so bili grofje štiri tekme brez uspeha, pri čemer so doživeli kar tri poraze. Ob ostrih besedah samosvojega Španca je sledila še igralska čistka slačilnice. Pretresi in šok terapija so se obrestovali in Celje je s preobratom izločilo Pjunik ter se veseli prve evropske jeseni v zgodovini kluba, za kar bodo nagrajeni s tremi milijoni evrov Uefine nagrade.

Brazilec izgubil živce in spodkopal Armence

Navijači Celja so se v 5. minuti spraševali, kako da slovenski prvaki niso zadeli. Po kotu z desne strani je z glavo ustrelil Dulca, s parado je zablestel vratar Avagjan, a odbitek je Damjan Vuklišević poslal zgolj v vratnico in ne v mrežo.

Že v 10. minuti je Pjunik ostal z igralcem manj. Brazilski branilec James je po provokaciji Juana Nieta izgubil glavo in si privoščil nespameten prekršek, ki ga je glavni sodnik iz Avstrije Christian-Petru Ciochirca ostro ocenil za neposredno izključitev. V 17. minuti je po podaji Žana Karnišnik znova udaril Vuklišević in oplazil vratnico.

Prvenec Nemaniča in mirna kri Bobičanca

Luka Bobičanec je bil zanesljivi izvajalec najstrožje kazni za skupno vodstvo z 2:1. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Bobičanec je bil zanesljivi izvajalec najstrožje kazni za skupno vodstvo z 2:1. Foto: www.alesfevzer.com

Številčno premoč so Celjani kronali v 22. minuti, ko je zadel Klemen Nemanič. Osrednji branilec se je odločil za pohod v napad, žogo je oddal Kvesiću, katerega podaja pa se je srečno odbila naravnost na nogo Nemaniča, ki ni okleval in z volejem zabil izjemen gol za izenačenje dvoboja na 1:1. Prvenec za 27-letnika v idealnem trenutku za prvake Slovenije.

Ob igralcu več se je ofenziva Celjanov nadaljevala, pritisk pa je v 41. minuti prinesel najstrožjo kazen, potem ko je eden izmed branilcev Pjunika igral z roko v kazenskem prostoru. Zanesljivi izvajalec strela z 11-m je bil Luka Bobičanec in Celje je v dvoboju povedlo z 2:1. Tik pred odmorom je imel Edmilson na nogi žogo za tretji gol, a je stresel le zunanji del mreže.

Kapetan Pjunika izsilil izključitev in zabil z 11-m

Takoj na začetku drugega polčas se je razmerje igralcev izenačilo. V 47. minuti je Mario Kvesić prejel drugi rumeni karton, ker je z nogo nevarno posredoval ob glavi gostujočega kapetana Eugenia Cociuca.

Izenačenje moči na obupni celjski zelenici je vrnilo Pjunik v igro. V 63. minuti je po kotu gostov v lastnem kazenskem prostoru z roko igral strelec prvega gola Nemanič. Suvereni strelec z bele točke je bil kapetan Cociuc in Pjunik je izenačil skupni izid na 2:2.

Litovec zlata celjska rezerva

21-letni osrednji napadalec Kučys je na prvih devetih tekmah za Celje dosegel dva gola in prispeval eno podajo, na jubilejni deseti tekmi pa se je z
21-letni osrednji napadalec Kučys je na prvih devetih tekmah za Celje dosegel dva gola in prispeval eno podajo, na jubilejni deseti tekmi pa se je z "dvojčkom" v 12 minutah vpisal v klubsko zgodovino. Foto: www.alesfevzer.com

Armenski klub je postajal vse bolj nevaren, a nato je udaril celjski adut s klopi. Rezervist Armandas Kučys je vstopil v igro v 71. minuti, že čez dve minuti pa je sam poskrbel za odločilni gol. Na 40 metrih je spretno ukradel žogo, se obrnil in prodrl naravnost proti golu ter z 20 metrov močno udaril za velemojstrski gol in skupno vodstvo s 3:1.

194 cm visoki Litovec je drugič udaril še v 85. minuti, ko je izkoristil izvrstno globinsko podajo Bobičanca in s prefinjenim strelom potrdil zgodovinski uspeh Celja in prvo evropsko jesen.


KONFERENČNA LIGA, 4. PREDKROG, povratna tekma

CELJE – Pjunik (ARM) 4:1 (2:0) 0:1

2837; Nemanič 22., Bobičanec 41./11-m, Kučys 74., 85.; Cociuc 63./11-m
RK: Kvesić 47.; James 10.

Sodnik: Christian-Petru Ciochirca (Rom)