Ermin Šiljak je v kvalifikacijah za Euro 2004 dosegel devet golov, s čimer je bil takrat najboljši strelec tekmovanja. Foto: EPA
Ermin Šiljak je v kvalifikacijah za Euro 2004 dosegel devet golov, s čimer je bil takrat najboljši strelec tekmovanja. Foto: EPA
Zlatko Zahovič
Izjemna slovenska 'desetka' si želi neposredne uvrstitve, saj bi Slovenija v dodatnih kvalifikacijah igrala s kakšno izmed evropskih velesil. Foto: Marko Madžarac
Aleš Čeh in Adnan Alagič
Aleš Čeh tudi po igralski karieri redno neguje kapetansko vlogo in skrbi za srečanja t. i. zlate generacije. Foto: MMC RTV SLO
Brane Oblak
Če ne veste kje dobiti vstopnice, se v prihodnje splača prositi dobrosrčnega Braneta Oblaka. Foto: Marko Madžarac

"Ni nam treba komplicirati, imamo 'match' žogo v svojih nogah, in sicer tudi za neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo. Posebej ker ta dirigirani žreb malo otežuje reprezentance, kot je naša, in naše možnosti. Gremo na zmago!" je samozavesten Zlatko Zahovič (80/35), rekorder po številu nastopov in golov za reprezentanco. Športni direktor Maribora si bo sobotno tekmo na Tehelnem polu ogledal v živo. Bo šel morebiti tudi v San Marino? e bomo premagali Slovake, bo tekma s San Marinom rutinska," je prepričan ZZ Top.


Zlata generacija proti Romom

Večina nekdanjih "zlatih" reprezentantov se je v sredo popoldne zbrala v Murski Soboti, kjer je odigrala dobrodelno nogometno tekmo s selekcijo Romov. Nekdanje soigralce je v Prekmurju zbral kapetan Aleš Čeh. "Zadnje tekme so potrdile, da je ekipa v dobri formi. Kemija med njimi "štima" in mislim, da je ta reprezentanca že dozorela. Čaka jih zrelostni izpit, ki je čakal tudi nas, ko smo mi nastopali. Tudi mi smo imeli tekmo proti Jugoslaviji dva kroga pred koncem, ki je odločala, ali bomo šli v dodatne kvalifikacije ali ne. Fantom bi svetoval, da grejo v tekmo normalno, tako kot so šli vse tekme do zdaj. Vidim pa, da so polni samozaupanja in mislim, da jim bo steklo," je nasvet priljubljenega "Alija" (74/1).

Turbo Rudi: "Imamo kvaliteto"
Kako na tekmo gleda slovenski napadalec, ki se je s svojim edinim reprezentančnim golom zapisal v zgodovino? "Imam dobre občutke, fantje se dobro zavedajo tega. Gre za posebno tekmo, ki jo morajo odigrati nadvse resno in zbrano. Imamo kvaliteto, da premagamo Slovake," razmišlja Mladen Rudonja (65/1), ki si zaradi službene poti v Anglijo ne bo mogel v živo ogledati srečanja.

Jedrnato - na zmago!
Prav tako v tujini bo Ermin Šiljak (48/14). "Čaka nas težka naloga, verjamem v fante, da bodo kos nalogi in bodo premagali Slovake. Samo zmaga nas pelje naprej. Ker sem v tujini, si tekme najverjetneje ne bom mogel ogledati, če ne bo šlo drugače, bom sledil izidu na spletu oz. kakšnem "livescoru"," je bil jedrnat v svoji napovedi nekdanji odlični napadalec.

"Prale" v osnovni šoli, ker drži obljubo
Trikratni selektor Slovenije Bojan Prašnikar je takole predstavil svoje razmišljanje: "Z dobro predstavo proti Poljski je Slovenija dobila zelo dobro izhodišče za tekmo s Slovaško. Igra prvi proti drugemu v skupini, tako da bo morala biti dobra tekma. Slovaki imajo izredno priložnost, da se neposredno uvrstijo na svetovno prvenstvo. Na njih je ogromen pritisk, saj nujno potrebujejo točko, da se ne zapletejo z nami. Ravno ta pritisk je lahko adut Slovenije, saj greš na take tekme z velikansko željo in ambicijo, kar te v igri lahko ovira. Na eni tekmi je vse mogoče, zagotovo pa je to velika priložnost za reprezentanco."

Na Slovaško "Prale" ne bo odšel, saj imajo v domačem Šmartnem ob Paki v soboto 175. letnico osnovne šole in je že dolgo nazaj obljubil, da bo sodeloval na slovesnosti.

Oblak podaril vstopnice Štajercem
Malce previdnejši je bil predhodnik Matjaža Keka Brane Oblak. "Optimizem je vsekakor tu, ampak moramo vedeti, da je bila Poljska res katastrofalna, mi pa res dobri. Zdaj nas čaka prava ekipa, ki vodi. Bomo videli, ali so res zasluženo tako visoko. Neodločen izid bi dejansko obema odgovorjal. Težje se je braniti kot napadati, a pametno branjenje bi prineslo dober razplet," je svoje videnje podal legendarni vezist, ki bo dobronamerno izpustil ogled v živo. "Štiri vstopnice sem dal Štajercem, ki so me na kolenih prosili, tako da si bom tekmo ogledal kar doma," je dobro razpoložen zatrdil Oblak.