Nemci so Brazilcem nasuli toliko golov, kolikor prstov drži v zrak brazilski selektor Luis Felipe Scolari. Foto: Reuters
Nemci so Brazilcem nasuli toliko golov, kolikor prstov drži v zrak brazilski selektor Luis Felipe Scolari. Foto: Reuters

Še Nemci najbrž ne morejo pojasniti, kako je sploh prišlo do vsega tega.

Luis Felipe Scolari
David Luiz in Luis Gustavo
David Luiz in Luis Gustavo sta po zadnjem sodnikovem žvižgu padla na kolena. Foto: Reuters
Fred
Napadalec Fred po prvenstvu zagotovo ne bo več oblekel brazilskega dresa. Po mnenju številnih je najslabša devetica v zgodovini 'selecaa'. Foto: Reuters


Je bila to ena tistih tekem, ko ti gre vse narobe, nasprotniku pa žoga zleti v gol praktično že ob vsakem strelu? Morda. Tudi tovrstni razpleti so del nogometa, a takšna blamaža - poraz s 7:1 - v polfinalu domačega prvenstva enostavno ni dopustna.

Oglejte si celotno tekmo še enkrat. Prvi in drugi polčas. Vas zanimajo le vrhunci? Analiza prvega in drugega dela.


Po "Maracanazu" še "Mineirazo"

Vseskozi se je govorilo o odsotnosti Thiaga Silve in Neymarja, ki pa ob tako visokem porazu ne smeta in ne moreta biti izgovor Brazilcev za krut padec na zadnji oviri pred velikim finalom na Maracani. Urugvajci so leta 1950 Braziliji prizadejali zelo boleč poraz v finalu na Maracani (2:1), tekmo, ki se je odigrala pred več kot 170 tisoč ljubitelji nogometa, pa so poimenovali 'Maracanazo'. Tokrat se je na stadionu Mineirao v Belo Horizonteju zgodil 'Mineirazo'.

Izenačeni z Urugvajem, zaostali za Jugoslavijo
Nemci so se nad Brazilci na trenutke že kar izživljali, na koncu so se ustavili pri sedmih zadetkih, a najbrž bi jih dosegli še veliko več, če se v drugem polčasu ne bi povlekli v obrambo. Nemci so izenačili najhujši poraz Brazilije v zgodovini. Pred 94 leti, natančneje 18. septembra 1920, je Brazilija s šestimi goli razlike izgubila na južnoameriškem prvenstvu proti Urugvaju (6:0). Vseeno je elfu zmanjkal še en zadetek za rekord, ki pa ga ima Jugoslavija. Namreč, 3. junija 1934 je Brazilija prejela rekordnih osem zadetkov (8:4).
Scolari: Odpustite nam za to predstavo
"Kdo je kriv za ta poraz? Jaz. Krivdo za ta poraz si lahko porazdelimo v reprezentanci, a oseba, ki je izbrala začetno postavo in taktiko, sem jaz," je odgovorov željni brazilski novinarski srenji dejal selektor 'selecaa' Luis Felipe Scolari in pojasnil: "Trudili smo se storiti, kar smo lahko. Dali smo vse od sebe, a nasproti nam je stala izjemna ekipa Nemčije. Ni se nam uspelo pobrati že po vodilnem zadetku. Še Nemci najbrž ne morejo pojasniti, kako je sploh prišlo do vsega tega. Toda to vse je bila posledica njihove kakovosti, temu ne gre oporekati." Brazilija žaluje, nogometni navdušenci, ki so na letošnjem mundialu pričakovali šesti naslov svetovnih prvakov, dobili pa brutalno zaušnico v polfinalu, so razočarani in jezni. "Moje sporočilo Brazilcem je sledeče: odpustite nam za to predstavo. Žal mi je, da se nam ni uspelo prebiti v finale. Potrudili se bomo dobiti obračun za tretje mesto. Naša pot na letošnjem prvenstvu še ni končana," je še sklenil 65-letnik, ki je še nedavno brazilske medije pošiljal k vragu, zdaj pa se je ob njem v medijskem peklu znašel sam.
Luiz: Želel sem si le nasmejane obraze
Eden glavnih krivcev za začetek brazilske katastrofe je bil osrednji branilec David Luiz, še lani član Chelseaja, zdaj pa uradno najdražji branilec vseh časov pri PSG-ju. 27-letnik, ki je na prvenstvu sicer dosegel dva zadetka, je pri prvem nemškem zadetku popolnoma pozabil na najboljšega (!) strelca elfa Thomasa Müllerja, ki je darilo z veseljem sprejel in zadel za 1:0. Komedija zmešnjav v kazenskem prostoru gostiteljev se je nato le še stopnjevala, vrhunec pa je dosegla v 29. minuti, ko je v domači mreži odjeknila 'petarda'. "Rad bi se opravičil vsem Brazilcem. Vse, kar sem si želel, je bilo, da bi na njihovih obrazih videl nasmeške. Vsi vemo, kako pomembno mi je svoje rojake videti nasmejane in dobre volje. Če ne zaradi drugega, vsaj zaradi nogometa," je s solznimi očmi povedal branilec in priznal, da so se Nemci na obračun pripravili izvrstno in da so bili preprosto boljši. Za konec je še dodal: "To je zelo žalosten dan, a hkrati tudi dan, iz katerega se bomo morali veliko naučiti!"
Cesar: Včasih se stvari ne da razložiti
Eden izmed številnih, ki poraza niso znali pojasniti, je bil tudi brazilski vratar Julio Cesar. Nekdaj izvrstni vratar, ki je z Interjem iz Milana leta 2010 med drugim osvojil naslov evropskega klubskega prvaka, si zdaj kruh služi v ameriški MLS, kjer kot posojen nogometaš iz Queens Park Rangersov brani barve Toronta. 34-letnik je moral sedemkrat žogo pobrati iz svoje mreže, že pri prvem zadetku je slutil, da se večer ne bo končal dobro. "Upoštevati je treba sijajno nemško igro. Ti igralci že šest let igrajo skupaj in so zelo dobro uigrani. Po prvem prejetem zadetku smo popolnoma poniknili. Sledil je mrk, ki ga nihče ne more pojasniti," je dejal Cesar in dodal: "Vse skupaj je res težko pojasniti. Včasih se stvari enostavno ne da razložiti. Igralci morajo dvigniti svoje glave. Bil sem že v podobnem položaju in vrnil sem se močnejši."
Juninho: Potrebne so korenite spremembe!
Spregovoril je tudi nekdanji brazilski reprezentant Juninho Pernambucano, ki je z Brazilijo leta 2005 osvojil Pokal konfederacij. "Po takšnem porazu se bo težko pobrati. Prepričan sem, da marsikateri nogometaš ne bo več oblekel brazilskega dresa. Zdaj ni primeren čas za kritiziranje igralcev, Nemčija nam je enostavno odčitala lekcijo, iz katere se moramo nekaj naučiti," je dejal velemojster izvajanja prostih strelov in dodal: "Nemci so igrali tako, kot smo želeli igrati mi." Sklenil je: "Zdaj se bomo morali usesti in se vprašati, kaj je narobe z brazilskim nogometom. Še posebej v mladinskem pogonu in načinu učenja igranja nogometa. Potrebne so korenite spremembe."

Še Nemci najbrž ne morejo pojasniti, kako je sploh prišlo do vsega tega.

Luis Felipe Scolari
Oscar dosegel častni zadetek
Schürrle z dvojčkom postavil piko na i
Khedira zadel za petardo!
Klose in Kroos zapečatila brazilsko usodo
Brazilci pozabili na Müllerja, sledila je kazen za 0:1
Oscar dosegel častni zadetek
Schürrle z dvojčkom postavil piko na i
Khedira zadel za petardo!
Klose in Kroos zapečatila brazilsko usodo
Brazilci pozabili na Müllerja, sledila je kazen za 0:1