Juan Vasle bo za tekmo med Brazilijo in Nemčijo gost v studiu TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Juan Vasle bo za tekmo med Brazilijo in Nemčijo gost v studiu TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger je za Nemčijo zbral 106 reprezentančnih nastopov. Foto: Reuters
Camilo Zuniga in Neymar
Prekršek, ki je na noge dvignil celotno Brazilijo. Foto: Reuters
Louis van Gaal in Tim Krul
Louis van Gaal je z zamenjavo vratarjev tvegal in zadel. Foto: Reuters
Martin Demichelis
Martin Demichelis spet navdušuje v dresu Argentine. Foto: Reuters
David Luiz
David Luiz je eden od številnih branilcev, ki se je na SP-ju izkazal tudi v napadu. Foto: Reuters
Karim Benzema
Karim Benzema ob prihodu v domovino. Foto: Reuters

Kraljeva hiša je zanikala, da se bosta s kraljem Viljemom Aleksandrom v oranžnem šalu jutri pojavila na Areni Corinthians, kot sta to storila pred tremi tedni v Porto Alegreju in pred osmimi leti na srečanju proti gavčem v Frankfurtu. Tista tekma med obema domovinama ni odločala o ničemer. Jutri bo drugače. V igri je finale svetovnega prvenstva.

Kraljičini starši, bratje, strici, tete in bratranci živijo v Argentini in jim nogometno srce bije za Lea Messija in belo-modre fante. "Kaj mi je tega polfinala treba bilo?" bo kralju verjetno potožila v sredo pri zajtrku. Ob morebitnem napredovanju rojstne države ne bo pretirano razočarana.

Pravijo, da v Braziliji živi okoli pet milijonov Nemcev in njihovih potomcev, največ na jugu države. V mestih, kot je Novo Hamburgo Rio Grande do Sul, sta portugalščina in nemščina skoraj enakovredna jezika. Drugi največji Oktoberfest za münchenskim se odvija v mestu Blumenau v zvezni državi Santa Catarina. Jutri bodo potomci ponovno v dilemi, kot pred edinim srečanjem med obema reprezentancama na svetovnih prvenstvih, v finalu 2002 na Japonskem. Bastian Schweinsteiger je opozoril, da Brazilci ne igrajo več tako lepo, a so čvrstejši kot v preteklosti. Nemci še nikoli niso premagali selecaa, ko je šlo zares (SP in pokal Konfederacij). Sodil bo evangeličanski pastor, Mehičan Marco Rodríguez, tisti, ki je spregledal ugriz Luisa Suáreza.

Poškodba Neymarja je v Braziliji povzročila pravo nogometno tragedijo. Domačinom je zagrenila napredovanje. "Razbili ste mi sanje," je napisal brazilski virtuoz. Takoj po prekršku je soigralcem potožil, da ne čuti nog. Odpeljali so ga v bolnišnico. Bolniška sestra, ki je snemala prihod in posnetek objavila na omrežju, je takoj zgubila službo. "Hitro okrevaj, prijatelj," je zaželel Lionel Messi. "Nogomet je potočil solzo," je rekel argentinski selektor Alejandro Sabella. Brazilski selektor Felipao je Neymarja prosil, naj bo danes ob njem na klopi.

"Kriminalec," vpije kolumbijskemu branilcu Camilu Zuñigi celotna Brazilija. "Nisem ga hotel poškodovati," odgovarja član Napolija. Mnogi so se čudili takšnemu posredovanju, saj ni znan kot nasilnež: v prvih štirih tekmah je storil prav toliko prekrškov. Na socialnih omrežjih je Zuñiga prejemal smrtne grožnje. Kolumbijska policija mu po nedeljski vrnitvi domov ponudila varstvo. Brazilci in Kolumbijci so v Fortalezi storili največ prekrškov do tedaj: 54 (31 Brazilija, 23 Kolumbija). Poraženci so imeli veliko pripomb nad španskim sodnikom Carlosom Velascom Carballom (prvi rumeni karton je pokazal pri prekršku številka 41). Kolumbijski dnevnik "Hoy" iz mesta Magdalena se je neprimerno znesel nad sodnikov: nečedno se je spomnil njegove matere kar na naslovnici. Španec se ni pretirano sekiral. Fifa mu je čestitala in sporočila, da je eden od petnajstih sodnikov, ki lahko sodil finale. Tudi Japonec Nišimura je še v igri.

Kritike gor, očitki dol, Brazilci so dva koraka od cilja. Takoj so zaslutili tremo Kofetarjev in zavohali kri. Odigrali so najboljši polčas na tem prvenstvu. Vratar David Ospina in veteran 36-letni Mario Yepes sta poskrbela, da izid ni bil dva ali tri proti nič. Kolumbijci so sedemdeset minut igrali v krču. Ko so se sprostili, je bilo prepozno. Prevladali sta tradicija in zgodovina.

Poleg žoge, barvitih tribun in navijaških pesmi je jasno, da je brazilsko svetovno prvenstvo eden najbolj gledaliških vseh časov. Vrhunec je uprizoril Louis van Gaal. Takšnega nastopa še nismo videli. Svetovni javnosti in kostariškim strelcem je prodal, da je tretji vratar Tim Krul veliki specialist za branjenje enajstmetrovk. Ko so na dan prišle številke, jih je skoraj kap: kot član Newcastla je v angleški Premier League ustavil le dva od dvajsetih strelov. Borštnikov prstan si je prislužil Timothy Michael Krul sam: branil je kot strokovnjak.

Po nizozemski zmagi nad Kostariko se je malokdo postavil v kožo vratarja Jasperja Cillessena. Potil se je 120 minut, ohranil mrežo nedotaknjeno, tik pred koncem z izjemno parado rešil čast oranžnih, potem pa je moral nemočno opazovati, kako je rezervist Krul z dvema potezama osvojil svetovne naslovnice. Kar verjeti ni mogel, ko je minuto pred koncem na semaforju četrtega sodnika videl enko. Pot do klopi ni bila lahka, brcanje steklenic pa logična posledica nemoči ob nenavadni selektorjevi potezi. Kmalu se je umiril in pokazal izjemen športni duh. Proslavljal je dosežke kolega in mu po razpletu tudi iskreno čestital. Neverjetni Kostaričani so domov odšli neporaženi in z dvema prijetima goloma.

Ruud Gullit je rekel, da imajo Argentinci najboljše posameznike in najslabše moštvo. Ni bil daleč od resnice, a proti Belgiji se je končno nekaj premaknilo. Selektor je menjal in novi člani so opravili svojo nalogo z odliko. Lucas Biglia – sedem sezon je prebil v Belgiji pri Anderlechtu - in José Basanta sta bila zadnjič v prvi enajsterici na prijateljskem srečanju proti Sloveniji v La Plati, Martín Demichelis – leta 2006 se je skoraj upokojil, ker ga José Pekerman ni izbral, v Južni Afriki je bil eden grešnik kozlov argentinske katastrofe – ni oblekel belo modrega dresa od leta 2011. Najbolj kritizirana vrsta, obramba, je tokrat delovala brezhibno. Belgijci, ki so si proti ZDA ustvarili 28 priložnosti, so belo-modra vrata ogrozili dvakrat. Po 24 letih, 26 tekmah in 8.771 dnevih se je Argentina ponovno znašla v polfinalu. Zadnjič, leta 1990, je bil Messi star tri leta.

V petek so blesteli branilci. Trije, Mats Hummels, Thiago Silva in David Luiz, so odločili uvrstitev velikanov v polfinale. Nemci niso blesteli. Solidno so zmagali in še tretjič v četrtfinalu poslali domov Francoze (1982, 1986). Hummels (25), sin nekdanjega nogometaša in športne novinarke, je strasten bralec. Že od otroških let obožuje junaka Asterixa. Zadnje časa se je ukvarjal s poškodbami, zaradi gripe je izpustil tekmo proti Alžiriji. Na Maracani je bil na pravem mestu ob pravem času. Po odličnem predložku Tonija Kroosa je z glavo dosegel zmagoviti gol. "Maaaaaaaaats," je takoj tvital Marcus Reus, njegov soigralec pri Borussii Dortmund, ki je moral zaradi poškodbe ostati doma.

Tudi modri so imeli priložnosti. Karim Benzema je ostal dolžnik brazilskega SP-ja. Veliko je nakazoval, malo realiziral. Predvsem na srečanju, kjer ne bi smel zgrešiti. Kar je naredil dobro, mu je preprečil vratar Manuel Neuer. Na prvi pogled je bila tekma enakovredna. Posest žoge: 50 odstotkov za vsakega. V napadih (31-26) in strelih na gol (13-8) so prednjačili Francozi. A umetniški vtis je pokazal, da so psihično trdnejši Nemci zaslužili četrti zaporedni polfinale.

Samo štiri kilometre od stadiona Mineirao, sedeža današnjega dvoboja med Brazilijo in Nemčijo, se je prejšnji teden porušil nadvoz še ne odprte nove avtoceste. Pokopal je dva avtomobila in dva tovornjaka. Na avtobusu, ki je ravno vstopal, je nastala škoda na sprednjem delu. Trinajst potnikov jo je odneslo brez praske ali z lažjimi poškodbami, voznica je bila ena od dveh smrtnih žrtev nesreče. Posnetek je grozljiv. Avtocesto so zgradili za svetovno prvenstvo. Konec februarja so delavci zaznali težave. Tragično ulico pod nadvozom so zaprli. Štiri dni pozneje je promet ponovno stekel.

Argentinska reprezentanca se je iz deset kilometrov oddaljenega bunkerja Cidade do Galo (Atlético Mineiro) na tekmo proti Iranu peljala 21. junija. Verjetno bi danes pot ubrali Brazilci in Nemci. Novinarji so pogosto uporabljali pot, ki pelje tudi na letališče.

Na večini tekem se pojavlja svojevrsten fenomen. Ko se začnejo drugi polčasi, so tribune skoraj prazne. Nogometaši se že podijo po zelenici, gledalci pa se še zadržujejo na pijači ali stranišču. Zadnji zamudijo tudi do dvajset minut. V tem času lahko padejo goli, se zgodijo preobrati, nevarne akcije, kartoni, skratka, vse kar ponuja nogomet.

Podatek:
Brazilija: 20 SP, 6 finalov, 5 naslovov;
Nemčija: 18 SP, 7 finalov, 3 naslovi;
Argentina: 15 SP, 4 finali, 2 naslova;
Nizozemska: 10 SP, 3 finali, 0 naslov

Zgodba: Joedir Belmont, 85-letni brazilski upokojenec, je leta 1950 kupil vstopnico za nesrečno odločilno tekmo Brazilije proti Urugvaju na stadionu Maracaná. Zaradi bolezni sorodnika je moral ostati doma. Karto je pazljivo shranil. Pred prvenstvom jo je podaril muzeju Fife. V zameno za to je prejel dve vstopnici za finale v nedeljo, 13. julija. Med potjo domov jih je izgubil. "Staro vstopnico sem imel 64 let, novo sem zapravil v šestih urah." Mednarodna nogometna zveza je obljubila, da bo zaplet rešila.