Nogometaš Bayerja iz Leverkusna Florian Wirtz (levo) je blestel v Szekesfehervarju. 18-letnik je največji talent nemškega nogometa. Športnemu direktorju Rudiju Völlerju je uspelo podaljšati pogodbo, potem ko mu ni uspelo zadržati Kaija Havertza. Foto: Reuters
Nogometaš Bayerja iz Leverkusna Florian Wirtz (levo) je blestel v Szekesfehervarju. 18-letnik je največji talent nemškega nogometa. Športnemu direktorju Rudiju Völlerju je uspelo podaljšati pogodbo, potem ko mu ni uspelo zadržati Kaija Havertza. Foto: Reuters

Portugalska bo v tretjem finalu (leta 1994 in 2015 ni bila uspešna) lovila prvo lovoriko v tej starostni kategoriji, medtem ko petkratni prvaki Španci ostajajo brez devetega nastopa v velikem finalu. Nemci bodo že tretjič zapored igrali v finalu, skupno pa petič. Naslov so osvojili v letih 2009 in 2017 in dvakrat klonili na zadnji stopnički (1982 in 2019).

Portugalci so prišli v finale po avtogolu Jorgeja Cuence. Foto: Reuters
Portugalci so prišli v finale po avtogolu Jorgeja Cuence. Foto: Reuters

Španci so v primerjavi s četrtfinalno zmago po podaljšku proti Hrvaški opravili štiri spremembe, pravice nastopa pa ni imel kaznovani Hugo Guillamon. Portugalci so od ponedeljkove tekme z Italijani, prav tako so zmagali po podaljšku, zamenjali dva člana udarne enajsterice.

Bryan Gil v 12. minuti preigraval in poslal nevarno žogo v sredino, Brahim Diaz pa je bil z glavo malenkost nenatančen. Portugalci so zapretili dvakrat. V 15. minuti so ogreli dlani španskega vratarja Alvara Fernandeza, ko je z roba kazenskega prostora nevarno sprožil Vitinha. V 28. minuti pa je odlično po levi strani prodrl Rafael Leao, podal v sredino, kjer z neposredne bližine Danyju Moti ni uspelo podstaviti noge za vodstvo varovancev Ruija Jorgeja.

Brahim Diaz, nogometaš Reala, ki je bil v letošnji sezoni posojen Milanu, je imel na nogi vodstvo Špancev v 35. minuti, a je iz ugodnega položaja v kazenskem prostoru žoga na poti do mreže zadela še drugega osrednjega branilca Dioga Leiteja.

V Ljudskem vrtu je 1910 gledalcev uživalo v odlični predstavi. Foto: Reuters
V Ljudskem vrtu je 1910 gledalcev uživalo v odlični predstavi. Foto: Reuters

Cucurella stresel vratnico
Španci so drugi polčas začeli udarno. 25 metrov od vrat je žogo sprejel Marc Cucurella in z volejem odlično sprožil z levico, a mu je veselje preprečila desna vratnica. Tudi dve minuti pozneje je od daleč sprožil Manu Garcia, a zadel le zunanji del mreže. Aktualni prvaki so še naprej pritiskali, sprva je poskusil Diaz, a je po lepem preigravanju streljal mimo leve vratnice, nato pa je po protinapadu z levico sprožil še rezervist Juan Miranda, a je bil Costa na mestu.

Ritem igre je nato nekoliko padel, so pa Španci v 60. minuti zahtevali najstrožjo kazen, ko je po domnevnem prekršku kapetana Queirosa padel Diaz, a se švedski sodnik Glenn Nyberg ni strinjal s španskimi protesti.

Nesrečni Cuenca preusmeril žogo v lastno mrežo
Odločitev je padla deset minut pred koncem. Po podaji v sredino Fabia Vieire je žogo, ki je bila namenjena Tiagu Tomasu, nesrečno prek Fernandeza preusmeril Jorge Cuenca za veselje portugalskih navijačev na tribunah Ljudskega vrta. Španci so nato vse sile usmerili v napad, a le redko prišli do zaključnega strela.

Mladi Portugalci po avtogolu Cuence v finalu

Wirtz dosegel najhitrejši gol v zgodovini EP-jev
Varovanci nekdanjega odličnega napadalca Stefana Kuntza so udarno začeli drugi polfinale proti Nizozemcem. Zadetek Floriana Wirtza v 29. sekundi srečanja je bil sploh najhitrejši v zgodovini prvenstev, ki jih prirejajo od leta 1978. Mladega zvezdnika Bayerja iz Leverkusna, ki v prvem delu ni igral, je v osrčju kazenskega prostora s sijajno podajo z zunanjim delom stopala našel Lukas Nmecha.

Prav Wirtz pa je bil sedem minut pozneje znova v glavni vlogi. Po podaji Ridleja Bakuja je preigral Svena Botmana in z natančnim strelom še drugič premagal Justina Bijlowa v nizozemskih vratih.

Selektor Stefan Kuntz, ki je blestel na Euru 1996 v Angliji, je že na tretjem zaporednem prvenstvu popeljal Nemce v finalu. Mnogi strokovnjaki so ga videli na klopi članske izbrane vrste, ki pa jo bo po letošnjem Euru prevzel Hansi Flick. Foto: Reuters
Selektor Stefan Kuntz, ki je blestel na Euru 1996 v Angliji, je že na tretjem zaporednem prvenstvu popeljal Nemce v finalu. Mnogi strokovnjaki so ga videli na klopi članske izbrane vrste, ki pa jo bo po letošnjem Euru prevzel Hansi Flick. Foto: Reuters

Berisha s prostega strela stresel vratnico
Nemci so zelo blizu vodstva s 3:0 v 20. minuti, ko je s prostega strela Mergim Berisha zadel vratnico. Na drugi strani pa bi moral dve minuti pozneje bolje zaključiti Justin Kluivert. Sin nekdanjega nizozemskega zvezdnika Patricka je žogo sprejel sedem metrov od vrat in vratarja Finna Dahmena zadel v prsi.

Prvo ime drugega polfinala Wirtz je v 33. minuti skoraj prišel do hat-tricka, a je po preigravanju branilcev Bijlow storil dovolj, da je odbil poskus 18-letnika, ki ga je Joachim Löw marca med prvim delom EP-ja do 21 let vpoklical v člansko reprezentanco. V nadaljevanju akcije se je slabo znašel še Nmecha in slabo streljal proti vratom.

Schuurs vlil upanje Nizozemcem
Po mirnem začetku drugega dela je v 60. minuti nesrečni Berisha še dvakrat zadel vratnico, prvič po močnem strelu z levico, drugič pa z glavo z okoli osmih metrov. Kazen za vse zapravljene priložnosti je prišla v 67. minuti, ko se je branilec Perr Schuurs po podaji v kazenski prostor sijajno odzval in z desnico premagal pokritega Dahmena za zanimiv napete zadnje minute.

Nemcem so nekoliko pojenjale moči, saj so v ponedeljek proti Danski napredovali šele po streljanju enajstmetrovk. Nizozemci so vse sile usmerili v napad, a si res izrazite priložnosti niso priigrali. V 85. minuti so sicer prek Myrona Boada zadeli, a je stranski sodnik takoj dvignil zastavico za prepovedani položaj.


Polfinale, Maribor:
Španija – PORTUGALSKA 0:1 (0:0)
1.910; Cuenca 80./ag

Španija: Fernandez, Oscar Gil, Mingueza, Cuenca, Cucurella, Villar (82./Ruiz), Zubimendi, Brahim Diaz (65./Pino), Manu Garcia (76./Sancet), Bryan Gil (65./Miranda), Puado.

Portugalska: Costa, Dalot, Queiros, Leite, Abdu Conte, Daniel Braganca (65./Romario Baro), Vitinha, Gedson (51./Florentino), Fabio Vieira (90./Pedro Pereira), Rafael Leao (65./Tiago Tomas), Dany Mota (65./Jota).

Sodnik: Glenn Nyberg (Švedska)


Szekesfehervar:
Nizozemska – NEMČIJA 1:2 (0:2)
Schuurs 67.; Wirtz 1., 8.

Nizozemska: Bijlow, Teze, Schuurs, Botman (77./Rensch), Malacia, Stengs (58./Dilrosun), Harroui (46./Matusiwa), de Wit, Kadioglu (69./Sierhuis), Boadu, Kluivert.

Nemčija: Dahmen, Baku, Pieper, Schlotterbeck, Raum, Dorsch, Maier (79./Stach), Özcan (68./Janelt), Wirtz (68./Burkhardt), Berisha (83./Jakobs), Nmecha (68./Adeyemi).

Sodnik: Sandro Schärer (Švica)

Finale bo v nedeljo ob 21.00 v Ljubljani na stadionu Stožice.