Neves Filipe Jota je dosegel odločilni zadetek v podaljšku. Foto: Reuters
Neves Filipe Jota je dosegel odločilni zadetek v podaljšku. Foto: Reuters

V četrtek bo tekma v Ljudskem vrtu ob 18.00. Prenos bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju. V drugem polfinalu se bodo v Szekesfehervarju srečali Nizozemci in Nemci.

Italijani so se dvakrat vrnili
Portugalci so pred 1000 gledalci v Stožicah odločno začeli. Po podaji iz kota se je žoga po posredovanju italijanskih obrambnih igralcev odbila v zrak, Dany Mota pa je s škarjicami sijajno končal akcijo za hitro vodstvo.

Po pol ure je Daniel Braganca žogo z glavo podal nazaj na sredino, kjer jo je najprej ustavil, nato pa z izjemnim strelom z levico zatresel mrežo. Italijani so v nadaljevanju nekajkrat zapretili, v zadnji minuti prvega polčasa je Tommaso Pobega iz neposredne bližine žogo pospravil v mrežo.

V drugem delu so Italijani v 54. minuti že videli žogo v mreži, ko je silovit strel z glavo Frattesiju sijajno ubranil Diogo Costa. V 58. minuti so Portugalci povišali vodstvo, ko se je nenadejano Ramos znašel v priložnosti po podaji z glavo Queirosa in mirno streljal z desnico. Toda le dobro minuto pozneje so Italijani vrnili udarec. Lepo akcijo je po podaji Frattesija sklenil Gianluca Scamacca.

Mladi azzurri so v drugi polovici drugega polčasa skušali osvežiti moštvo z menjavami, prav rezervista Sottil in Patrick Cutrone pa sta zrežirala izenačenje. Prvi je bil močen v dvoboju na levi strani, nato je podal na sredino, kjer se je mojstrsko odzval Cutrone in obračun popeljal v podaljšek.

Portugalci unovčili prednost igralca več
Že v 91. minuti je bil kaznovan Matteo Lovato, ki je prejel drugi rumeni karton. S komolcem je zadel Danyja Moto. Vseeno je Cutrone skorajda presenetil portugalskega vratarja, ta pa je v 97. minuti komajda ubranil strel z desne strani. Portugalci so številčno premoč kronali v 109. minuti, ko je lepo dvojno podajo Romaria Bara in Jote slednji končal s strelom na gol. Cutrone je imel v 111. minuti še zadnjo priložnost za izenačenje, a ga je nekaj centimetrov ločilo od novega izenačenja. Piko na i portugalski zmagi je v 119. postavil Jota.

Javier Puado je bil junak v Ljudskem vrtu. Foto: Reuters
Javier Puado je bil junak v Ljudskem vrtu. Foto: Reuters

Tudi v Ljudskem vrtu je bilo napeto 120 minut
Španci so prevzeli nadzor nad dogajanjem na zelenici Ljudskega vrta, vendar so njihove poskuse uspešno ustavljali hrvaški branilci, streli od daleč pa niso ogrozili Adriana Šemperja v vratih hrvaške reprezentance. Hrvati so v 23. minuti izpeljali hiter protinapad, izjemnega preigravanja Lovra Majerja pa ni izkoristil Domagoj Bradarić, ki je preveč okleval s strelom z leve strani.

Španci so odločneje krenili v drugi polčas, v 48. minuti pa niso izkoristili napake Šemperja, ki je žogo izpustil iz rok. Prvi strel v okvir vrat so Španci sprožili v 63. minuti, ko je po podaji iz prostega strela z desnico meril rezervist Javier Puado, a je bil Šemper na mestu. V nadaljevanju akcije je žoga sicer končala za hrbtom hrvaškega vratarja, sodniška trojka iz Gruzije pa je upravičeno označila prepovedani položaj. V 66. minuti je po levi strani prodiral Bryan Gil. Žogo je spravil na sredino kazenskega prostora, Puado pa jo je zlahka preusmeril v gol. Yeremy Pino, zmagovalec evropske lige z Villarrealom, je imel na nogi predčasno odločitev, a je s petih metrov žogo poslal čez gol.

Luka Ivanušec je bil natančen z enajstih metrov. Foto: EPA
Luka Ivanušec je bil natančen z enajstih metrov. Foto: EPA

Ivanušec z bele točke izsilil podaljšek
Varovanci Igorja Bišćana so v 92. minuti še enkrat krenili proti španskim vratom. Lepo so kombinirali po levi strani, 18-letnega rezervista Stipeta Biuka pa je tik pred strelom od zadaj spotaknil Hugo Guillamon za najstrožjo kazen. Zanesljiv je bil Luka Ivanušec in na vrsti je bil podaljšek.

Puado kronal premoč Špancev v podaljšku
Španci so narekovali ritem, Hrvati pa so se krčevito branili. V 94. minuti je nevarno streljal Gonzalo Villar, v 105. minuti pa je za las z okoli 10 metrov zgrešil še Manu Garcia po lepi podaji Juana Mirande. Hrvati so v 110. minuti izvedli eno redkih akcij, le nekaj podaj po odbiti žogi pa je bil po dolgi podaji Marca Cucurelle sam pred vrati Puado, ki se je sprva zapletel, nato pa preigral vratarja Šemperja in zabil žogo v zgornji levi kot hrvaških vrat za končnih 2:1 ter konec sanj utrujenih hrvaških nogometašev.

Boadu zrežiral preobrat v drugem polčasu
Nizozemska je v Budimpešti premagala Francijo z 2:1. Oba zadetka je dosegel igralec AZ Alkmaarja Myron Boadu.

Myron Boadu je Nizozemecem zagotovil nastop v polfinalu. Foto: EPA
Myron Boadu je Nizozemecem zagotovil nastop v polfinalu. Foto: EPA

Francozi so povedli v 23. minuti. Vratar Justin Bijlow je po lepem prodoru in strelu Jonathana Ikoneja s skrajnimi močmi žogo odbil v kot. Prav po podaji s kota pa je bil v skoku najvišji Dayot Upamecano in Francoze popeljal v vodstvo.

V 42. minuti je imel najlepšo priložnost za Nizozemce po podaji branilca Perra Schuursa član Leipziga na posoji pri Romi Justin Kluivert, a je s 16 metrov osamljen za hrbtom francoskih obrambnih igralcev sprožil čez vrata.

V drugi del so oranžni odločno krenili in po petih minutah izenačili. Slabše je sicer streljal Abderrahman Harroui, v kazenskem prostoru pa si je žogo ustavil Myron Boaduja in jo spravil za hrbet Ilana Meslierja.

Nizozemci so pritiskali, najlepšo priložnost pa so si priigrali Francozi po sijajnem prodoru Ikoneja. Iz oči v oči z vratarjem je najprej slabo streljal, a se mu je žoga odbila na slabšo desnico, iz neposredne bližine pa je zadel le vratnico.

Francozi so imeli v zadnjih 20 minutah več moči. Ves čas so napadali, v 73. minuti pa je po odličnem prodoru Maxenca Caquereta od daleč poskusil Aurelien Tchouameni, a je bil Bijlow zanesljiv.

Ko se je že zdelo, da bodo na vrsti podaljški, je v tretji minuti sodnikovega dodatka Nizozemska izkoristila protinapad. Kluivert je na robu kazenskega prostora našel strelca prvega gola, ki je imel ob koncu ogromno sreče, da je žoga končala za hrbtom Meslierja.

Napadalec Anderlechta Lukas Nmecha (desno) je izenačil na 1:1. Zadel je tudi pri izvajanju 11-m. Foto: EPA
Napadalec Anderlechta Lukas Nmecha (desno) je izenačil na 1:1. Zadel je tudi pri izvajanju 11-m. Foto: EPA

Nemci so se rešili v 88. minuti in nato slavili zmago po 11-m
Zelo napeto je bilo tudi v Szekesfehervarju, kjer so Nemci po sedmih serijah enajstmetorvk premagali Dansko z 8:7, po 90 minutah je bilo 1:1, po podaljšku pa 2:2.

V 66. minuti je vstopil Wahidullah Faghir. 17-letni napadalec Vejleja je le slabe tri minute zatem lepo preigral nemška branilca in z levico zatresel mrežo.

Varovanci Stefana Kuntza so izenačili, potem ko se je po kotu Lukas Nmecha dobro znašel v petmetrskem prostoru in žogo poslal mimo nemočnega Oliverja Christensena.

V dodatnih 30 minutah so Nemci v 100. minuti povedli, potem ko je po odbiti žogi zadel Jonathan Burkardt. Danci so v 107. minuti prišli do strela z bele točke, potem ko je nerodno posredoval rezervist Lars Lukas Mai. Natančen je bil Victor Nelsson za svoj prvi gol v mladi reprezentanci. Burkardt je v 118. minuti zadel še vratnico.

Na vrsti o bili streli z bele točke. Christensen je najprej ubranil strel nesrečnemu Burkardtu v prvi seriji, Dahmen je nato preprečil gol Faghirju v tretji, odločilen pa je bil sedmi strel Dancev, ki ga je Dahmen ubranil Victorju Kristansenu. Paul Jäckel je nato z zanesljivo izvedeno najstrožjo kaznijo Nemčiji priigral polfinale.


Četrtfinale, Budimpešta:
NIZOZEMSKA - Francija 2:1 (0:1)
Boadu 51., 93.; Upamecano 23.

Nizozemska: Bijlow, Teze, Schuurs, Botman, Malacia (78./Bakker), de Wit, Harroui, Kadioglu (78./Matusiwa), Stengs, Boadu, Kluivert.

Francija: Meslier, Dagba (12./Kalulu), Upamecano, Konate, Maouassa, Tchouameni, Soumare (60./Caqueret), Aouar, Diaby (60./Faivre), Edouard (76./Gouiri), Ikone.

Sodnik: Maurizio Mariani (Italija)


Maribor:
ŠPANIJA - Hrvaška * 2:1 (1:1, 0:0)
Puado 66., 110.; Ivanušec 94./11-m
* - po podaljšku

Španija: Fernandez, Mingueza, Guillamon, Cuenca, Pedrosa (75./Cucurella), Beltran (58./Villar), Zubimendi, Garcia, Diaz (83./Pino), Nino (58./Puado), Gil (83./Miranda).

Hrvaška: Šemper, Šutalo, Vušković, Gvardiol, Bradarić, Majer (78./Biuk), Franjić (78./Đurasek), Babec (71./Bistrović), Moro (71./Kulenović), Ivanušec, Musa (64./Špikić).

Sodnik: Giorgi Kruašvili (Gruzija)


Szekesfehervar:
Danska - NEMČIJA ** 7:8 (2:2, 1:1, 0:0)
Faghir 69., Nelsson 108.; Nmecha 88., Burkardt 100.
** - po streljanju 11-m

Danska: Christensen, Carstensen, Nelsson, Ibsen, Poulsen (44./Kristansen), Kofod Andersen (90./Hjulmand), Nartey, Lindstroem (46./Holse), Dreyer (91./Isaksen), Bruun Larsen (66./Faghir), Daramy.

Nemčija: Dahmen, Vagnoman (91./Jaeckel), Pieper, Schlotterbeck, Raum, Stach (76./ Klimowicz), Maier, Baku (75./Adeyemi), Wirtz (87./Mai), Berisha (64./Burkardt), Nmecha.

Sodnik: Guillermo Cuadra Fernandez (Španija)


Ljubljana:
PORTUGALSKA - Italija * 5:3 (3:3, 2:1)
Dany Mota 6., 31., G. Ramos 58., Jota 109., Conceicao 119.; Pobega 45., Scamacca 60., Cutrone 88.
RK: Lovato 91./Italija
* - po podaljšku

Portugalska: Diogo Costa, Dalot, Queiros, Leite, Tavares, Braganca (87./Baro), Fernandes (75./ Jota), Vieira (86./Conceicao), Vitinha, Ramos (69./Florentino), Dany Mota (94./Leao).

Italija: Carnesecchi, Lovato, Del Prato, Ranieri, Bellanova (75./Zappa), Frattesi, Rovella (81./ Cutrone), Pobega (75./Maggiore), Sala (81./Sottil), Raspadori, Scamacca (91./Ricci).

Sodnik: Francois Letexier (Francija)


Polfinale, četrtek ob 18.00:
ŠPANIJA - PORTUGALSKA (Maribor)
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 21.00:
NIZOZEMSKA - NEMČIJA (Szekesfehervar)

Finale bo v nedeljo ob 21.00 (Stožice).