Wayne Rooney je z dvema zadetkoma priboril Manchestru veliko prednost pred povratno tekmo na Old Traffordu. Foto: EPA
Wayne Rooney je z dvema zadetkoma priboril Manchestru veliko prednost pred povratno tekmo na Old Traffordu. Foto: EPA
Ronaldinho
Ronaldinho je bil zelo razigran, a je Milan kljub temu zašel v nezavidljiv položaj. Foto: EPA
Paul Scholes
Paul Scholes je bržkone dosegel najbolj nenavaden zadetek v svoji karieri. Foto: EPA
Alex Ferguson
Trener Uniteda Alex Ferguson je zadovoljen zapuščal San Siro. Foto: EPA
Michael Carrick
Michael Carrick zaradi rdečega kartona ne bo mogel igrati na povratnem srečanju. Foto: EPA
Jean Makoun
Jean Makoun je bil mož odločitve v Lyonu. Foto: EPA
Iker Casillas
Iker Casillas bo imel v Madridu s soigralci težko delo, če želijo izločiti Lyon. Foto: EPA

Rdeči vragi so na San Siru dobro uro delovali precej nemočno, a nato iztržili zanje sanjski izid. S štirimi streli v okvir vrat so trikrat spravili žogo za hrbet Dide in se Italijanom maščevali za poraz na zadnjem medsebojnem srečanju 2. maja 2007, ko je Milan v polfinalu slavil kar s 3:0 in se nato veselil sedme evropske krone. Težko pričakovani obračun je v rdeče-črnem dresu začel tudi nekdanji član Manchestra David Beckham.
Milan hitro v vodstvu
Na prvi zadetek navijači obeh moštev niso čakali dolgo, saj je že v 3. minuti mrežo gostov zatresel Ronaldinho. Predložek z desne strani je v sredino poslal Beckham, žoga se je od Patricea Evraja odbila do Brazilca, ta pa jo je s pomočjo Michaela Carricka z volejem poslal mimo nemočnega Edwina van der Sarja.
V 7. minuti je bilo znova nevarno v kazenskem prostoru angleških prvakov, a Ronaldinho ni prišel do najboljšega položaja za strel in meril v van der Sarja. V 11. minuti je za las mimo njegove desne vratnice streljal Luca Antonini, ki je v Ligi prvakov prvič igral v začetni postavi. Prvi resen poskus gostov je 80.000 gledalcev videlo v 19. minuti, ko je z 20 metrov za las mimo vrat ustrelil Wayne Rooney.
Scholes srečno izenačil
Igra se je v nadaljevanju nekoliko umirila, Milan pa je znova pritisnil po pol ure igre. V 34. minuti bi na 2:0 kmalu povišal Klaas Jan Huntelaar po lepi globinski podaji Massima Ambrosinija. Kazen za neizkoriščeno priložnost je prišla kmalu. V 36. minuti je na desni strani predložek v sredino poslal Darren Fletcher, Paul Scholes je žogo z desnico zgrešil, a ga je ta na njegovo srečo zadela v levo nogo, s katero je stal na tleh, in po odboju od desne vratnice nepričakovano pristala v mreži. Prav ob zadetku je zdravniško pomoč ob domači klopi iskal branilec Antonini, ki je moral nato zaradi poškodbe zapustiti zelenico.
Rooney potopil rdeče-črne
V drugem polčasu je v novo ofenzivo krenil Milan (Pato je z glavo streljal nekoliko previsoko, Andrea Pirlo pa je prostega strela dobro namučil van der Sarja), a je njegove načrte z dvema zadetkoma v 66. in 74. minuti pokvaril Rooney ter rdečim vragom priboril visoko prednost. Napadalec, ki so se ga v Milanovem taboru že pred tekmo najbolj bali, je z glavo za Didin hrbet najprej preusmeril predložek rezervista Antonia Valencie z desne strani, nato pa povsem pozabljen od domače obrambe še predložek Fletcherja.
Rdeče-črnim je v 85. minuti nekaj upanja vlil sijajen zadetek še enega rezervista Clarencea Seedorfa s peto, ki ga je v kazenskem prostoru našel Ronaldinho. Toda ura se je počasi iztekala. V zadnjih trenutkih so priložnosti za izenačenje zamudili Filippo Inzaghi, Ambrosini in Alessandro Nesta. V sodnikovem podaljšku je razburljivo srečanje z izključitvijo zaradi drugega rumenega kartona začinil Carrick.
Lyon nevarnejši
V Lyonu je bilo v prvem polčasu malo priložnosti. Nevarnejši so bili gostitelji, v 41. minuti je po kotu z roba kazenskega prostora desno vratnico z volejem stresel Cesar Delgado. Na začetku drugega dela (47.) je domače v vodstvo po protinapadu z zunanjim delom stopala od daleč popeljal Kamerunec Jean Makoun.
Real je bil tudi v nadaljevanju (nekdanji član Lyona Karim Benzema je v igro prišel šele v 65. minuti) brez pravih idej. Resda si je pripravil nekaj polpriložnosti, a tudi Francozi so bili še nekajkrat nevarni iz protinapadov in zasluženo slavili. Pred povratno tekmo je tako še vse odprto. Real je bil s 15 zadetki najučinkovitejša ekipa prvega dela Lige prvakov, tokrat mu prvič letos ni uspelo zadeti v tem tekmovanju. Madridčani že od leta 2003 neuspešno naskakujejo preboj v četrtfinale.
Liga prvakov, osmina finala, prve tekme

MILAN - MANCHESTER UNITED 2:3 (1:1)
Ronaldinho 3., Seedorf 85.; Scholes 36., Rooney 66., 74.
RK: Carrick 94./Manchester United
Milan: Dida, Bonera, Nesta, Antonini (37./Favalli), Thiago Silva, Ambrosini, Beckham (72./Seedorf), Pirlo, Ronaldinho, Pato, Huntelaar (77./Inzaghi).
Man. United: van der Sar, Rafael (93./Brown), Ferdinand, Evans, Evra, Nani (64./Valencia), Carrick, Scholes, Fletcher, Park, Rooney.
LYON - REAL MADRID 1:0 (0:0)
Makoun 47.
Lyon: Lloris, Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho, Makoun, Toulalan, Delgado (89./Bastos), Pjanić (79./Källström), Govou, Lopez (82./Gomis).
Real: Casillas, Arbeloa, Ramos, Albiol, Marcelo (46./Garay), Diarra, Xabi Alonso, Granero, Kaka, Higuain (65./Benzema), Ronaldo.
Sreda ob 20.45:
BAYERN - FIORENTINA
PORTO - ARSENAL

Torek, 23. februarja, ob 20.45:
STUTTGART - BARCELONA
OLYMPIACOS - BORDEAUX

Sreda, 24. februarja, ob 18.30:
CSKA MOSKVA - SEVILLA

Ob 20.45:
INTER - CHELSEA
Povratne tekme bodo 9./10. in 16./17. marca.