Wayne Rooney je Milanu v osmini finala zabil štiri gole, tudi v Premier ligi neusmiljeno trese mreže. Foto: Reuters
Wayne Rooney je Milanu v osmini finala zabil štiri gole, tudi v Premier ligi neusmiljeno trese mreže. Foto: Reuters
Nemanja Vidić in Rio Ferdinand
Nemanja Vidić in Rio Ferdinand sta stebra obrambe Manchestra. Foto: Reuters
Louis van Gaal in Ivica Olić
Ivica Olić je dosegel zadetek proti Stuttgartu, a to ni na koncu zadostovalo niti za točko. Foto: Reuters
Louis van Gaal
Louis van Gaal se zaveda, da bodo naslednje štiri tekme ključne za razplet sezone. Foto: EPA
Miralem Pjanić
Miralem Pjanić je na stadionu Santiago Bernabeu pokopal Real. Foto: Reuters
Laurent Blanc in Marouane Chamakh
Laurent Blanc ima po slabi igri v finalu ligaškega pokala veliko težav. Foto: Reuters

V Münchnu še niso pozabili grenkega poraza v finalu z 1:2, ko so prejeli dva zadetka v sodnikovem podaljšku, a že leta 2001 so se Angležem oddolžili v četrtfinalu (1:0 in 2:1) in na koncu v Milanu z zmago nad Valencio tudi osvojili Ligo prvakov. Takrat sta bili ekipi zelo izenačeni, odločale so malenkosti, zdaj pa je tehtnica močno nagnjena v korist evropskih podprvakov.

Po težavah v jesenskem delu prvenstva se je United pobral in na zadnjih srečanjih melje vse pred seboj. Milan je v osmini finala odpravil kar s 7:2 v skupnem seštevku, tudi v Premier ligi je prevzel vodstvo, v soboto pa na Old Trafford prihaja Chelsea, ki zaostaja le točko.

Rooney je neustavljiv
Strah in trepet nasprotnih moštev je v letošnji sezoni Wayne Rooney, ki je v življenjski formi. Dosegel je že 26 golov v Premier ligi, proti Boltonu na stadionu Reebok sploh ni igral, a se to prav nič ni poznalo (0:4). Obramba Bayerna ne deluje stabilno že v Bundesligi, tokrat pa se bo soočila z enim izmed najboljših igralcev na svetu. Tudi veteran v vratih Edwin van der Sar je iz tekme v tekmo boljši, obrambna vrsta Nemanja Vidić-Rio Ferdinand pa je neprebojna.

"Zgodovina tekem z Bayernom na prejšnjih tekmah govori, da nam bo zelo težko," je poudaril strateg Manchestra Alex Ferguson, ki je tudi 26. maja 1999 sedel na klopi, na drugi tekmi pa so Ottmarja Hitzfelda nasledili Felix Magath, Jürgen Klinsmann, Jupp Heynckes in van Gaal, ki je šele začel graditi ekipo po svojem okusu.

"Rooney se je neverjetno razvil, zdaj je eden najboljših na svetu. Njega lahko zaustavimo samo z moštveno igro. Manchester igra zelo disciplinirano, tudi sam bi rad videl to v svoji ekipi. Prepričan sem, da lahko presenetimo vsako ekipo," je povedal van Gaal.

"Dvakrat zaporedoma smo zapravili vodstvo z 1:0, to se velikim ekipam ne sme dogajati. Težave se začnejo, ko izgubimo disciplino v igri, Manchester zna to seveda hitro kaznovati," je po grenkem porazu s Stuttgartom (1:2) povedal branilec Phillip Lahm. Cilj Bayerna je domača dvojna krona. V pokalu so se prebili v finale, v prvenstvu pa za Schalkejem zaostajajo dve točki.

Ob vseh težava bi Toni prišel zelo prav …
Vodstvo Bayerna se je pozimi razšlo z Alexandrom Baumjohannom (Schalke), Andreasom Ottlom, Brenom (oba Nürnberg), Edsonom Braafheidom (Celtic) in Luco Tonijem (Roma). Italijanski napadalec je odločil veliki derbi Serie A proti Interju (2:1) v soboto na Olimpicu in bi ekipi zelo koristil, ko imajo Bavarci zelo okrnjeno zasedbo.

Robbena ni mogoče nadomestiti
Arjen Robben je v soboto obnovil poškodbo mečne mišiče. Njegov nastop je zelo vprašljiv. Nizozemec je bil motor ekipe v zadnjih mesecih. Dosegel je odločilni zadetek na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov v Firencah, v polfinalu nemškega pokala pa je z dih jemajočo samostojno akcijo v 112. minuti pokopal Schalke (0:1). Tudi Mario Gomez, ki je blestel na odločilni tekmi skupinskega dela Lige prvakov proti Juventusu v Torinu (1:4), še ni pripravljen za vseh 90 minut. Bastian Schweinsteiger, ki je v spomladanskem delu v sijajni formi, nima pravice nastopa zaradi rumenih kartonov.

Premalo igralcev za peklenski ritem
Bayern med obema tekmama z rdečimi vragi čaka še sobotni derbi Bundeslige proti Schalkeju v Gelsenkirchnu, ki bi lahko dokončno odločil nemškega prvaka. Za tako naporen ritem tekem je kader premajhen in veliko se že govori o novih okrepitvah za naslednjo sezono. Na levi strani obrambe naj bi tokrat zaigral Holger Badstuber, saj Christian Alaba in Diego Contento še nista kos tako pomembnim tekmam. Celo Danijel Pranjić, ki je že vso sezono na udaru kritik, naj bi dobil priložnost od začetka.

Blanc ima veliko težav
V senci obračuna evropskih velikanov se bosta pomerila Lyon in Bordeaux. Trener gostiteljev Claude Puel bo lahko računal na vse igralce, le Francois Clerc in Cleber Anderson sta že dalj časa poškodovana. Več skrbi ima Laurent Blanc, saj je bil Alou Diarra izključen na prejšnji tekmi z Olympiacosom, branilec Marc Planus pa ima poškodovano koleno. V soboto je Bordeaux izgubil finala ligaškega pokala proti Marseillu z 1:3. Po zaostanku z 0:2 je Blanc odpočil zvezdnika Yoanna Gourcuffa in Marouaneja Chamakha.

"Že pred finalom ligaškega pokala sem vedel, da bo težko, saj nas tri dni pozneje čaka Liga prvakov. To tekmo vidim kot priložnost za popravni izpit," je dejal Blanc, ki se zaveda moči Lyona. Sedemkratni francoski prvaki so v osmini finala izločili madridski Real.

Četrtfinale, prve tekme, torek ob 20.45:
BAYERN - MANCHESTER UNITED

Verjetni postavi:
Bayern:
Butt, Lahm, van Buyten, Demichelis, Badstuber, Müller, van Bommel, Pranjić, Ribery, Klose, Olić.

Manchester United: van der Sar, Neville, Ferdinand, Vidić, Evra, Valencia, Fletcher, Carrick, Nani, Rooney, Park.

Sodnik: Frank de Bleeckere (Belgija)

LYON - BORDEAUX

Verjetni postavi:
Lyon: Lloris, Reveillere, Cris, Toulalan, Cissokho, Gonalons, Makoun, Pjanić, Delgado, Govou, Lisandro Lopez.

Bordeaux: Carasso, Chalme, Henrique, Ciani, Tremolinas, Sane, Fernando, Plašil, Gourcuff, Wendel, Chamakh.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)

Povratni tekmi bosta 7. aprila.

Sreda ob 20.45:
ARSENAL - BARCELONA

INTER - CSKA MOSKVA
Povratni tekmi bosta 6. aprila.

POLFINALE:
Torek, 20. aprila, ob 20.45:
INTER/CSKA - ARSENAL/BARCELONA

Sreda, 21. aprila, ob 20.45:
BAYERN/MAN. UTD - LYON/BORDEAUX
Povratni tekmi bosta 27. in 28. aprila.