Udarni napadalni tandem Novakovič-Dedič je v odlični formi, slovenski navijači si želijo, da bi tako bilo tudi v Mariboru in Pragi. Foto: Reuters
Udarni napadalni tandem Novakovič-Dedič je v odlični formi, slovenski navijači si želijo, da bi tako bilo tudi v Mariboru in Pragi. Foto: Reuters
Andrej Komac in Anton Žlogag
Med strelce se je drugič v sezoni vpisal tudi Andrej Komac. Foto: EPA

Pred sobotno tekmo v mariborskem Ljudskem vrtu sta dodatni optimizem poskrbela oba prva napadalca Milivoje Novakovič in Zlatko Dedič. Svoj strelski post je prekinil Valter Birsa, ki bi si lahko izboril mesto v vezni vrsti, kjer bo zagotovo igral "Šved" Andrej Komac, ki je zadel drugič v sezoni. Piko na i k vrnitvi v izbrano vrsto pa je z zadetkom z 11-metrovke postavil branilec Matej Mavrič.

Desno si oglejte zadetke Novakoviča, Birse in Dediča!

Nova odstrelil trenerja sosedov
V Mönchengladbachu sta se v 7. krogu nemške Bundeslige srečala tamkajšnja Borussia in Köln. Sosedski derbi je dve minuti pred koncem s četrtim prvenstvenim golom odločil ravno Novakovič, ki je že predtem dvakrat nevarno zagrozil. Kapetan Kölna je s prostega strela z leve strani žogo mojstrsko poslal prek živega zidu v levi spodnji kot. Po zmagovitem zadetku je "Nova" stekel v objem trenerja Christopha Dauma, kjer se je hitro znašlo celotno moštvo "kozlov", tudi Mišo Brečko, ki je dobro odigral vso tekmo. Po porazu v porenskem derbiju je vodstvo Borussie (M) odslovilo trenerja Josa Luhukayja.

Mavrič v odlični formi
Po reprezentančnem premoru se bo dvojec Novakovič - Brečko doma pomeril s Cottbusom Bojana Prašnikarja, ki je v nedeljo z 1:2 priznal premoč vodilnega HSV-ja; v zadnji minuti je zadel Hrvat Mladen Petrić. V 2. nemški ligi je odlično odigral Matej Mavrič, ki si je pred dnevi zaslužil ponovni vpoklic v reprezentanco. 29-letni branilec je s svojim Koblenzom razbil vodilni Kaiserslautern (5:0). Mavrič je za 3:0 zadel z 11-metrovke v 51. minuti, kar je že njegov tretji zaporedni gol, vmes je zaradi manjše poškodbe sicer izpustil eno tekmo.

Novogoričan zadel po 13 mesecih
"Slovenski" Sochaux še naprej ostaja brez zmage, a tokrat je dragoceno točko v Nici osvojil po zaslugi jokerja s klopi - Valterja Birse. 22-letni nogometaš je v igro vstopil v 67. minuti, štiri minute zatem pa je po slabem izbijanju obrambe Nice z nenadnim in močnim udarcem z dvajsetih metrov izenačil izid (1:1). Birsova levica je presenetila vratarja Letizija, ki je žogo pospremil le s pogledom. Nazadnje se je Birsa vpisal med strelce 1. septemebra 2007 z 11-metrovke proti Lyonu. Celotno tekmo, tretjič letos, je odigral Bojan Jokič, ki pa ni pretirano navdušil, saj je prejel najnižjo oceno v moštvu "levčkov".

Komac zatresel drugič letos
Dobro formo še naprej v italijanski Serii B potrjuje Zlatko Dedič, čeprav je njegov Frosinone z 1:2 izgubil na gostovanju pri Brescii. Koprčan, ki je v nedeljo praznoval 24. rojstni dan, si je v navezi z Brazilcem Ederjem pripravil kar nekaj lepih priložnosti, a je moral na zadetek počakati vse do 55. minute, ko je z dobrih 10 m izkoristil podajo kolega v napadu. Na Švedskem je Komac v 20. minuti povedel Djürgarden v vodstvo, na koncu je moštvo iz Stockholma s 3:1 premagalo Sundsvall. 28-letni Goričan je v 22. letošnjem nastopu dosegel svoj drugi zadetek, igral pa je do 75. minute. Djürgarden je pet krogov pred koncem prvenstva na petem mestu.

Handanovič na vrhu Serie A
Po uspehu v Pokalu Uefe, ko je Samir Handanovič ubranil dve 11-metrovki, se je prvi slovenski vratar razveselil še nove zmage v italijanskem prvenstvu. Udinese je z 2:0 premagal Torino in se je na lestvici po točkah izenačil z vodilnim Laziom in Interjem. Zanesljivi "Sarma" je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno in je po šestih krogih Serie A vratar z najmanj prejetimi zadetki (3)!

Uspešen je bil tudi reprezentančni kapetan Robert Koren, ki je z West Bromwichem ugnal Fulham z 1:0. Dravograjčan je kmalu po vodilnem zadetku Romana Bednarja s požrtvovalnim posredovanjem preusmeril strel Murphyja v kot, nato pa je imel v 78. minuti lepo priložnost za povišanje izida, a je Schwarzer ubranil njegov strel.

Kako igra Radosavljevič?
Brez igre so ostali Boštjan Cesar (Marseille), Branko Ilič (Betis), Mitja Mörec (CSKA Sofija), Mitja Šuler (Gent), Tonči Žlogar (poškodba nosu/Omonia) in Mirnes Šišič (Olympiakos). Zlatan Ljubijankič (Gent) je pri remiju 1:1 z Lokerenom igral do 64. minute. Novinec v Kekovi četi oz. povratnik v reprezentanco po šestih letih Aleksander Radosavljevič je za Tom Tomsk odigral drugi polčas pri porazu proti moskovski Lokomotivi (0:1). 29-letnik, ki je kariero začel pri kranjskem Triglavu, je letos v močnem ruskem prvenstvu za sibirski klub na 19 tekmah v povprečju igral 59 minut, v tem času pa je bil štirikrat opomnjen z rumenim kartonom.

V naslednjih 10 dneh bo v središču pozornosti reprezentanca, forma polovice Kekovega moštva je obetavna, medtem ko je skrb vzbujajoče, da kar zajeten del izbrane vrste sploh ne igra. Legionarji bodo o svojih klubih začeli ponovno razmišljati šele po srečanju s Češko v Teplicah, 15. oktobra.

T. G.