Bordeaux je moštvo, ki je v pretekli sezoni dozorelo in je prvi favorit novega francoskega prvenstva. Foto: EPA
Bordeaux je moštvo, ki je v pretekli sezoni dozorelo in je prvi favorit novega francoskega prvenstva. Foto: EPA
Yoann Gourcuff
Yoann Gourcuff je dolgo veljal za izredno nadarjenega igralca, ki pa pri Milanu ni dobil prave priložnosti. Za Bordeaux je vezist lani na 37 tekmah zabil kar 12 golov. Foto: EPA
Didier Deschamps
Didier Deschamps, ki je leta 2004 Monaco popeljal v finale Lige prvakov in nato vrnil Juventus v Serio A, je bil kar dve leti brez dela. Foto: EPA
Juninho
Francoska prva liga in Lyon sta izgubila igralca, ki ju je v zadnjih osmih letih najbolj zaznamoval - Juninha Pernambucana. Foto: Reuters
Valter Birsa
V Auxerru, edinemu francoskemu klubu, ki nikoli ni izpadel iz prve lige, veliko pričakujejo od Valterja Birse. Foto: EPA

Legendarni branilec Laurent Blanc je kot trener izvrstno uigral orkester, ki je v mesto na jugozahodu Francije prinesel šesti naslov prvakov, prvega po sezoni 1998/99. Bordeauxu je uspelo zadržati jedro moštva, ki bi moralo pustiti kakšne globlje sledi tudi v prestižni Ligi prvakov.

Gourcuffu Zizoujev blagoslov
Dokončen odkup Yoanna Gourcuffa od Milana je bila poteza poletja na francoskem tržišču. 23-letni ideolog igre, za katerega celo Zinedine Zidane meni, da je vreden naziva "naslednik Zizouja", je bil lani prvo ime prvenstva. V temno modrem dresu ostaja tudi maroški napadalec Marouane Chamakh, ki so ga vabili snubci iz Premier lige. Minus za prvake pa je odhod najboljšega branilca Souleymana Diaware k prvemu tekmecu - Marseillu.

Deschamps za prvi naslov po 18 letih
Na Velodromu strastni navijači marseillskega Olympiquea vse od pogubne podkupovalne afere iz začetka 90. let čakajo na nove lovorike. Lahko Didier Deschamps, kapetan svetovnih in evropskih prvakov, konča prekletstvo umazanih poslov Bernarda Tapieja? Zagotovo je DD pravi mož zato, saj je leta 1993 kot igralec popeljal Marseille do prvega in edinega francoskega slavja v Ligi prvakov.

Popolna prenova l'OM-a
Poleg Diaware so v klub prišli številni novi obrazi (skupno v vseh selekcijah kar 20!) - najpomembnejši kamenček v novem mozaiku je Argentinec Lucho Gonzales, ki je prišel iz Porta. V obrambi bo zaigral tudi njegov rojak Gabriel Heinze (Real Madrid), v napadu pa je konkurenco zaostril veteran Fernando Morientes (Valencia). L'OM so zapustili Djibril Cisse, Lorik Cana, Gael Givet, Sylvain Wiltord, Boudewijn Zenden ...

Odšli prvi zvezdi Lyona
Lyon je po razočaranju in sestopu z vrha izgubil nosilca zlatega obdobja Brazilca Juninha, ki se je odločil za bogato upokojitev v Katarju. Nov udarec je prišel iz Madrida, od koder je Real poslal ponudbo za Karima Benzemaja, ki je ni bilo mogoče zavrniti. Vsenavzoči predsednik Jean-Michel Aulas je kljub slabim spomladanskim predstavam zadržal trenerja Clauda Puela.

60-milijonska protiutež
Lyonski Olympique je zapravil rekordnih 60 milijonov evrov in na Gerland zvabil napadalca Lisandra Lopeza (Porto), ustvarjalnega vezista Michela Bastosa (Lille), hitronogega branilca Alyja Cissokha (Porto) in še enega napadalca Bafetimbija Gomisa (St. Etienne).

Za preostala mesta, ki bodo na koncu vodila v Evropsko ligo, so kandidati Paris Saint Germain, ki stavi na reprezentančne izkušnje (Coupet, Makelele, Giuly), Lille, Toulouse in Rennes.

Slovenski trio z različnim izhodiščem
Blizu zgornjega doma je tudi Auxerre Valterja Birse, ki je spomladi z dobrimi igrami prepričal vodstvo, da ga je odkupilo od Sochauxa. 22-letni Šempetrčan zaseda levo krilo in je v dobrem položaju, da dokončno izkoristi in pokaže ves svoj potencial.

Boštjan Cesar ostaja steber obrambe Grenobla. Sredi Alp je slovenski branilec dočakal novo francosko priložnost, ki jo je temeljito izkoristil. Grenoble, ki je lani presenetil s 13. mestom, čaka zahtevna naloga, da ponovi lanske predstave, a naj ne bi bil v nevarnosti za izpad.

Sochaux Bojana Jokiča je ostal brez najboljšega igralca Mevluta Erdinga (PSG), klub avtomobilskih delavcev je močno prizadela tudi gospodarska kriza in številni so mnenja, da se bodo "levčki" znova ogorčeno borili za obstanek. Jokič po solidnih predstavah spomladi računa na prvo enajsterico.

Novinci med 20 prvoligaši so Lens, Montpellier in majhen Boulogne. Prvenstvo se bo po 38 krogih končalo 15. maja.

72. FRANCOSKO PRVENSTVO, 1. krog:

Sobota ob 21.00:
AUXERRE - SOCHAUX
MONACO - TOULOUSE

GRENOBLE - MARSEILLE
LE MANS - LYON

MONTPELLIER - PARIS SG
RENNES - BOULOGNE-SUR-MER

SAINT-ETIENNE - NICE
VALENCIENNES - NANCY

Nedelja ob 17.00:
LILLE - LORIENT

Ob 21.00:
BORDEAUX - LENS