Odbojkarji Bleda so dosegli še drugo letošnjo zmago v Ligi prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Odbojkarji Bleda so dosegli še drugo letošnjo zmago v Ligi prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ACH Volley - Budvanska rivijera
En', dva, ACH je odmevalo v Stožicah, polnih navdušenih navijačev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ACH Volley - Budvanska rivijera
Trener Budvanske rivijere Vuković je priznal, da so bili Blejci veliko boljši tekmec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nova gladka zmaga Blejcev

Več kot deset tisoč navijačev v Stožicah je videlo gala predstavo slovenskih prvakov, ki so v vseh prvinah igre nadigrali do te tekme vodilno moštvo skupine C. Črnogorci so na začetkih nizov še bili nekako enakovredni, ko so se nizi lomili, pa so bili brez kakršnih koli možnosti in se le čudili, kako ne morejo prebiti bloka ACH-ja, kako ne morejo uspešno sprejemati servisov in braniti napadalnih udarcev.

V ključnih trenutkih ACH bolj zbran
ACH je vodil praktično cel prvi niz, ki je bil zelo izenačen. Budvanska je vodila le pri izidu 12:13, a so domači z dvema blokoma Matevža Kamnika, ki je praznoval 23. rojstni dan, prišli do vodstva in ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:14. Blejci so v zaključku niza pokazali nekaj več zbranosti in z odličnimi napadalnimi akcijam Alena Šketa počasi povečevali prednost s +1 na pet točk prednosti (22:17). Črnogorci so se približali na 22:19 in nato še na 23:21, preobrat pa jim ni uspel. Pri 25:21 so bili Gorenjci z novim blokom Kamnika uspešni na mreži (25:21).

Steklo v vseh prvinah igre
ACH je v drugem nizu stopil na plin in z napadalno igro in delnim izidom 4:0 prišel od zaostanka (4:5) do vodstva (8:5), ki so mu sledili trenutki krize (8:8). Prednost je ob odličnem bloku, razigranih Šketu in Vidu Jakopinu, domiselni igri podajalca Dejana Vinčiča in zanesljivi predstavi libera Daniela Lewisa naraščala (17:11 in 18:12). Črnogorci so bili na kolenih, tudi minute odmora trenerja Veselina Vukovića niso spremenili poteka igre, saj se na manj kot -5 niso približali. ACH je izkoristil šele četrto zaključno žogo za niz, ko so Črnogorci servis poslali v mrežo.

Scenarij tretjega niza je bil podoben tistemu v drugem, le da je bila premoč Blejčanov še večja. S sedmimi zaporednimi točkami (od 13:12 do 20:12) ob servisu kapetana Andreja Flajsa si je ACH nabral veliko prednost, ki je slovenskim prvakom zagotovila gladko zmago. Najučinkovitejši igralec v blejski vrsti in na tekmi je bil Šket z 19 točkami, Jakopin je dosegel 16 točk.

V naslednjem krogu bodo Blejci čez dva tedna gostovali pri Olympiacosu, ki je v drugi tekmi skupine C v Pireju s 3:2 premagal poljske podprvake.

Izjave po tekmi:
Igor Kolaković
(trener ACH Volleyja): "Zadovoljen sem z zmago, pa tudi atmosfera je bila fantastična. A to je v začetku tekme malo vplivalo na nas, bili smo malo nervozni. Toda v drugem in tretjem nizu smo si ustvarili pravo prednost. Naša največja kakovost sta želja in odgovornost vseh igralcev."

Alen Šket (igralec ACH Volleyja): "Zelo sem vesel, da nam je na prvi domači tekmi uspelo zmagati s 3:0. Upam, da bodo navijači še prihajali v Stožice navijat v takšnem številu. Moram reči, da je tu skoraj bolje kot v Tivoliju, vzdušje je boljše. Stožice so prave za nas. Pred sezono nihče ni pričakoval, da bomo imeli po dveh tekmah dve zmagi, v Atene gremo zdaj povsem sproščeno."

Andrej Flajs (kapetan ACH Volleyja): "Bilo je lažje zaigrati, potem ko smo si v vsakem nizu priigrali nekaj točk prednosti. S psihološkega vidika je bilo lažje, lahko smo si privoščili tudi nekaj napak. Vseeno pa so to velike tri točke za nadaljevanje lige prvakov. Danes so odločile odlične podaje Vinčiča, bili smo dokaj nevarni v protinapadih, pa tudi naša nepopustljivost. Vesel sem tudi, da so naši navijači napolnili dvorano in ustvarili takšno vzdušje. Pred takšno dvorano je lažje igrati."

Veselin Vuković (trener Budvanske rivijere): "Čestitke ekipi ACH za zasluženo zmago. Pričakoval sem zmago Blejcev, žal pa mi je, da smo ostali dolžni publiki, ker smo res igrali slabo. Z izjemo prve tretjine prvega niza je obstajala samo ena ekipa. Mi smo igrali pod ravnijo, kot sem pričakoval. Škoda, da tako številno občinstvo ni gledalo daljše tekme, ker mi nismo prikazali dobre odbojke. Naša odločilna tekma pa bo naslednja proti Poljakom in upam, da se bomo pobrali po tem udarcu."

Liga prvakov, skupina C
ACH VOLLEY - BUDVANSKA RIVIJERA
3:0 (21, 19, 16)

ACH Volley: Šket 19, Jakopin 17, Rašić 10, Kamnik 8, Flajs 6, Vinčić 1.

Budvanska rivijera: Renovica 12, Čupković 10, Marković 7, G. Čuk in Shafranovich po 3, Ve. Petković 2, Ćaćić in Jurišić po 1.

OLYMPIACOS PIREJ - JASTRZEBSKI WEGIEL
3:2 (26, 22, -23, -17, 13)

Lestvica:
ACH VOLLEY 2 2 0 6:1 6 točk
BUDVANSKA RIVIJERA 2 1 1 3:3 3
OLYMPIACOS PIREJ 2 1 1 3:5 2
JASTRZEBSKI WEGIEL 2 0 2 3:6 1






Nova gladka zmaga Blejcev