ACH Volley bo v soboto v polfinalu turnirja Final four igral proti Trentinu. Na papirju nima nobenih možnosti za zmago, toda slovenski prvaki so že velikokrat pripravili senzacijo, tako da je vse mogoče. Foto: www.cev.lu
ACH Volley bo v soboto v polfinalu turnirja Final four igral proti Trentinu. Na papirju nima nobenih možnosti za zmago, toda slovenski prvaki so že velikokrat pripravili senzacijo, tako da je vse mogoče. Foto: www.cev.lu
Marjan Fortin
Marjan Fortin bo zaradi sinovega maturantskega plesa ostal doma in bo za TV Slovenija komentiral le sobotni polfinale Belchatow - Dinamo Moskva. Foto: MMC RTV SLO
Vid Jakopin
Ervin Čurlič je zlasti navdušen, ker so za uspeh blejskega kluba zaslužni mladi slovenski igralci. Foto: FOTO BOBO
Ervin Čurlič
Čurlič bo v Lodžu komentiral tri tekme. Foto: MMC RTV SLO

To je le ena izmed iztočnic, ki jo je ponudil komentator TV Slovenija Ervin Čurlič. Tudi njegov kolega Marjan Fortin vidi nekaj možnosti, da ACH Volley že na začetku turnirja Final four spet šokira Evropo: "Takšni turnirji so nekaj posebnega in lahko se zgodi marsikaj!"

Fortin ostal doma, Čurlič na plesu in na odbojki
Slovenski prvaki bodo ta konec tedna senzacionalno sodelovali na turnirju Final four. V soboto bodo v polfinalu igrali proti italijanskemu predstavniku Trentinu, v nedeljo pa jih čaka tekma za prvo ali tretje mesto. Pred zgodovinskim trenutkom za našo odbojko smo poklicali Ervina Čurliča in Marjana Fortina, ki za TV Slovenija komentirata tekme ACH Volleyja.

Zanimivo je, da imata oba ravno ta konec tedna družinske obveznosti - njuna sinova imata maturantski ples. "Skoraj sem jokal, ampak matura je le enkrat v življenju, zato ne potujem v Lodž. V soboto bom prvo polfinalno tekmo komentiral iz studia, v nedeljo pa bom na maturantskem plesu," je povedal Fortin.

Čurlič je vendarle uskladil urnik. V petek bo na sinovi slovesnosti, v soboto zjutraj pa bo z letalom na svoje stroške odletel v Lodž. Sin Jaka mu je sicer rekel: "Ma bejži na tekmo", ampak primorski športni novinar bo vendarle odšel na ples in bo lahko komentiral tri tekme, od tega oba obračuna ACH Volleyja.

Ervin Čurlič: "Zame je uvrstitev na Final four senzacija, sploh glede na to, kako je ACH Volley igral decembra in januarja. Spomnimo, da mu je v finalu slovenskega pokala hude težave povzročal Galex Mir. Je pa res, da so v nadaljevanju, predvsem proti Macerati, pokazali povsem drug obraz. Razveseljivo je, da so na ključnih tekmah glavno breme nosili mladi slovenski igralci, zato je ta dosežek še toliko bolj vreden. Očitno se je letošnja zasedba pod taktirko Glenna Hoaga veliko bolje ujela kot lani. Kemija med trenerjem in igralci očitno deluje. Lani ni bilo najbolje.

Za vse bo igranje v Lodžu izjemen izziv, saj so prvič na zaključnem turnirju Lige prvakov. Turnir bo tudi v deželi evropskih prvakov. Vemo, kaj Poljakom pomeni odbojka. Igrati pred 13 tisoč gledalci je pravo doživetje in hkrati spodbuda. Toda ko prideš tako daleč, greš tja zmagat. Tudi palček, kot je ACH Volley, mora imeti zmagovito filozofijo, čeprav je na nasprotni strani Trentino, aktualni evropski in svetovni klubski prvak. To je tako, kot da bi nogometaši Maribora igrali proti Barceloni! A ne pozabimo, dva italijanska kluba sta se proti blejskemu klubu že opekla: Modena in Macerata ..."

Marjan Fortin: "To je ena največjih športnih senzacij v Evropi. V Sloveniji se sploh ne zavedamo, kaj pomeni biti med štirimi v Evropi. O tem si prej nihče ni upal niti sanjati. Odbojka je šport, ki je poleg nogometa najbolj globalen, pri nas pa je precej zapostavljen. Vse se je poklopilo, kemija med trenerjem in igralci je očitna. Glenn Hoag je igralcem znal vcepiti zmagovito miselnost. ACH Volley je dokaz, da lahko majhna baza kvalitetnih in nadarjenih igralcev ob pogumu in kančku sreče naredi velike stvari. Za uspeh so zaslužne tudi generacije, ki so se že poslovile ali igrajo pri drugih klubih.

Glede na kakovost posameznih igralcev, rezultate klubov, denarne vložke in podporo v okolju bi lahko trdili, da ACH nima realnih možnosti v Lodžu. Toda ravno turnirji, kot je Final four, so nekaj posebnega. Lahko se zgodi marsikaj, nasprotnik ima lahko slab dan. Naj fantje le igrajo tako, kot znajo. Vsak osvojeni niz bo uspeh, če pa se ponudi priložnost za kaj več, pa naj jo le zagrabijo tako, kot so to storili na finalu turnirja Top Teams v Modeni."

Liga prvakov, zaključni turnir, Lodž

Polfinale, sobota ob 15.30:
BELCHATOW (POL) - DINAMO MOSKVA

Ob 18.30:
ACH VOLLEY - TRENTINO (prenos na TVS 2)

Nedelja ob 14.30:
FINALE

Ob 11.30:
ZA 3. MESTO