Odbojkarice Nove KBM Branik so po napeti tekmi prišle do 12. naslova državnih prvakinj. Foto: BoBo
Odbojkarice Nove KBM Branik so po napeti tekmi prišle do 12. naslova državnih prvakinj. Foto: BoBo
Calcit Volleyball - Nova KBM Branik
Kamničanke so svoj edini naslov osvojile leta 2010. Foto: BoBo
Bruno Najdič
Po zmagi si je duška dal tudi trener Mariborčank Bruno Najdič (levo). Foto: BoBo
Kučejeva in Turnškova po odbojkarskem finalu
Mariborčanke dvanajstič državne prvakinje

Na vseh prejšnjih štirih tekmah je slavilo domače moštvo.
Uvod v peto tekmo je pripadel veliko bolj izkušenim kamniškim odbojkaricam, ki so imele vse niti v svojih rokah, po njihovem vodstvu z 18:11 pa je bilo jasno, da se bo prvi niz končal po željah domačih navijačev, čeprav so njihove ljubljenke izkoristile šele četrto zaključno žogo (25:17).

V tretjem nizu 27:25
Mlada štajerska zasedba je poletno začela drugi niz. Razigrala se je Iza Mlakar, trener Calcita Oleg Gorbačov pa je že pri zaostanku treh točk (2:5) vzel polminutni odmor. A njegove varovanke niso uprizorile preobrata, vseskozi so capljale za mariborskimi odbojkaricami, ki so prevladovale v vseh elementih igre in drugi niz dobile s 25:18.

Najbolj razburljiv in negotov je bil tretji niz. Po obojestranski igri padcev in vzponov - gostiteljice so denimo zaostajale s 7:14, nato pa povedle s 23:22 - se je po "hitchcockovski" končnici vendarle razpletel po okusu Gorbačovovih igralk, ki so slavile s 27:25.

Zadnjo točko prispevala Sara Hutinski
Četrti niz je minil v absolutni prevladi štajerskih odbojkaric, ki so hitro povedle s 4:1, nato pa svojo prednost povišale na 12:3. Kamničanke so bile v teh trenutkih povsem nemočne: njihov sprejem je bil porazen, močno je škripalo tudi v napadu, Mariborčanke pa so s sijajno predstavo medtem svojo prednost povišale na 21:12 in jasno je bilo, da bo odločitev o prvakinjah padla v petem nizu (25:15).

Ta se je začel po notah Mariborčank, ki so povedle s 5:0, čeprav je Gorbačov vmes že zahteval polminutni odmor. Nekoliko spremenjena kamniška taktika sprva ni prinesla spremembe na igrišču, po zaostanku s 5:9 pa je domači trener svoje izbranke znova poklical na posvet. S tremi zaporednimi točkami so si Kamničanke vrnile upanje za preobrat, Maja Guštin pa je izenačila na 12:12. Končnica razburljivega dvoboja je minila v znamenju Štajerk, izdatno pa so jim "pomagale" tudi gostiteljice, ki so naredile nekaj usodnih napak in tekmicam praktično podarile dve zaključni žogi. Mariborčanke so izkoristile že prvo, odločilno 15. točko za zmago pa je dosegla Sara Hutinski.

Tudi statistika na strani Mariborčank
Na peti tekmi so bili vsi statistični podatki na strani mariborske ekipe, v domači pa bi se morali zamisliti nad 48-odstotnim sprejemom in vsega 27-odstotno učinkovitostjo v napadu.

V samostojni Sloveniji se je samo še enkrat zgodilo, da so bile državne prvakinje znane po petih tekmah. To je bilo leta 1996, ko so prav tako slavile Branikovke, tedaj proti Bledu.
Kamničanke so decembra s 3:1 premagale Novo KBM Branik v finalu Pokala Slovenije, na začetku marca pa je bil v polfinalu Srednjeevropske lige enak izid za Mariborčanke, ki so bile v letošnji sezoni tudi zmagovalke tega tekmovanja.
Izjavi po tekmi
Bruno Najdič, trener Nove KBM Branik:
"Predvsem sem vesel, da smo, razen v prvem nizu, igrali zelo dobro odbojko. Peti niz je vedno loterija. Imeli smo ga pod kontrolo, na koncu je vseeno prišlo do izenačenja na dvanajsti točki, toda ne glede na to smo zmogli dovolj moči za zmago. Za nami je izredno težka tekma, kar velja za obe ekipi. Predvsem pa mislim, da je bila to strašno dobra reklama za slovensko žensko odbojko. Mislim, da ima veliko perspektivo."
Oleg Gorbačov, trener Calcita Volleyball: "Težko je reči, kje se nam je zataknilo po osvojeni pokalni lovoriki, toda na vseh tekmah nismo igrali tako, kot bi morali. To verjetno vedo tudi igralke same. Poskušali smo marsikaj, da bi prišli do svoje igre, vendar nam žal ni šlo. Mislim pa, da je bila napaka narejena že s tem, ko smo sploh dovolili, da je prišlo do pete tekme. Svojo priložnost smo zapravili na prvi tekmi v Mariboru."
Finale, peta tekma:
CALCIT VOLLEYBALL - NOVA KBM BRANIK 2:3
2:3 (17, -18, 25, -15, -12)

Calcit Volleyball: Guštin 11, Turnšek 14, Podlesnik 1, Handanović 2, Lenarčič 3, Kramolc 6, Ljubetič, Starčević 10, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 6, E. Mori 3.

Nova KBM Branik: Mlakar 24, Blagne 10, Kučej 12, Kaučič 1, Andrejko 1, Igličar 15, Najdič 4, S. Planinšec, M. Planinšec, Proković, Hutinski 11.
500 gledalcev

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrale so na tri zmage.
Za 3. mesto, tretja tekma:
ALIANSA - LUKA KOPER 1:2
0:3 (-17, -19, -18)
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrale so na dve zmagi.

Kučejeva in Turnškova po odbojkarskem finalu
Mariborčanke dvanajstič državne prvakinje