Odbojkar ACH Volleyja Mitja Gasparini je vpisal 10 točk. Foto: EPA
Odbojkar ACH Volleyja Mitja Gasparini je vpisal 10 točk. Foto: EPA
Tine Urnaut
Tine Urnaut je bil s 15 točkami ponovno najboljši strelec slovenske reprezentance. Foto: EPA
Gregor Hribar
Slovenski selektor Gregor Hribar je po končanih kvalifikacijah zadovoljen, zdaj pa ga čaka priprava na Poljake, Slovake in Francoze. Foto: MMC RTV SLO
Alen Pajenk
Alen Pajenk je prikazal dobro igro in tekmo s Portugalsko končal z 11 točkami. Foto: Iztok Novak

Zadnja tekma je dala odgovor na vprašanje, katera reprezentanca se bo poleg Romunov še uvrstila v drugi del kvalifikacij, poleg Slovenije pa so bili v igri še Portugalci in Grki. Zaradi boljše razlike v danih in prejetih točkah so se tja uvrstili tudi varovanci Gregorja Hribarja, ki so proti gostiteljem osvojili le en niz.

Odličen začetek 1. niza
Znova je odlično tekmo odigral Tine Urnaut, ki je bil s 15 točkami tudi najboljši igralec slovenske ekipe. V prvem nizu je Portugalce spravljal v obup s silovitimi in natančnimi začetnimi udarci, Slovenci pa so s čvrsto igro ob polju in ob mreži povedli z 11:4. Nevarna sta bila predvsem Lopes in Cruz in gostitelji so izenačili na 19:19, do konca pa so prek bratov Sequeire, ki sta s servisi in blokom poskrbela za delni izid 3:0, zmagali s 25:21.

V drugem bolj uspešni
Po slabem začetku drugega niza, ko so Portugalci povedli s 3:0, je v igro prišel Rok Satler, Slovenci pa so po asu Mitje Gasparinija izenačili na 11:11. Slednji je bil skupaj z Urnautom tudi najbolj zaslužen, da so gostje ušli na 19:15, po nekaj napakah v obeh vrstah, dveh zgrešenih servisih Portugalcev, bloku in točki Alena Pajenka pa so naši odbojkarji izenačili na 1:1.

Preveč lastnih napak
Težave je v začetku tretjega niza povzročal predvsem Flavio Cruz, ki je bil v napadu nezaustavljiv, Portugalci pa so povedli z 10:4, pozneje pa že kar 17:9. Gostitelji so tretji niz (22:16) dobili predvsem z dobrim servisom. Veliko število lastnih napak Slovenije se je nadaljevalo, kar 35 so jih našteli statistiki do drugega tehničnega odmora v 4. nizu. Slovenski odbojkarji so imeli priložnost za izenačenje na 16. in 17. točki, a so prav zaradi teh napak dovolili, da so se poznejši zmagovalci odlepili na 21:17, kar je bilo dovolj za zmago in prvo mesto v skupini.

Znani tekmeci drugega dela kvalifikacij
Še pred evropskim prvenstvo, ki bo letos potekalo v Turčiji, se bo naša izbrana vrsta pomerila v drugem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Italiji. Od 14.-16. avgusta se bodo za 8 evropskih mest Slovenci v Katowicah pomerili s Poljaki, Francozi in Slovaki.

Izjava po tekmi:

Gregor Hribar, selektor: "Zastavljeni cilj smo izpolnili, saj smo se uvrstili med prve tri reprezentance. Z nekaj več sreče proti Romunom bi bili na koncu lahko celo prvi. Tu je tudi še vrsta objektivnih okoliščin, zaradi katerih nismo dosegli boljšega rezultata, vendar ne bomo v tem iskali izgovorov za to, da smo končali na tretjem mestu, čeprav bi lahko bili višje. Težke tekme, ki smo jih odigrali tu na Portugalskem, pa nam bodo zagotovo koristile v naslednjem krogu, ki ga bomo odigrali na Poljskem."

5. krog:

SLOVENIJA - PORTUGALSKA
1:3 (-21, 20, -16, -21)

Točke za Slovenijo: Urnaut 15, Flajs 12, Pajenk 11, Gasparini 10, Čebron 7, Vinčič 1, Satler 1.

ROMUNIJA - DANSKA 3:0 (12, 23, 18)

Lestvica:                          
PORTUGALSKA 4 3 1 7 točk
ROMUNIJA 4 3 1 7
SLOVENIJA 4 2 2 6
GRČIJA 4 2 2 6
DANSKA 4 0 4 4

A. B.