Francois Hollande je takole čestital rojakinji Automne Pavia za bronasto medaljo. Foto: EPA
Francois Hollande je takole čestital rojakinji Automne Pavia za bronasto medaljo. Foto: EPA
Kaori Matsumoto
Kaori Macumoto (druga z leve) je nasmejana kazala zlato kolajno. Foto: EPA

24-letna Macumotova, številka ena na svetu, je svoji domovini priborila prvo zlato na igrah v Londonu. Srebro je osvojila Romunka Corina Caprioriu, bronasti pa sta bili Francozinja Automne Pavia (ob prvem nastopu na olimpijskih igrah jo je s tribun spremljal tudi francoski predsednik Francois Hollande) in Američanka Marti Malloy.
Macumotova je na poti do zlata v četrtfinalu izločila tudi branilko naslova, Italijanko Giulio Quintavalle, v polfinalu pa je bila boljša od Pavie.
Veliko medalj za Azijce
Pri moških je bil v kategoriji do 73 kilogramov najboljši Rus Mansur Isajev. V finalu je z jukom premagal svetovnega prvaka, Japonca Rikija Nakajo. V polfinalu je izločil prvopostavljenega Korejca Vang Ki Čuna, dobitnika srebra iz Pekinga 2008, ki je letos ostal brez medalje.
V sinhronih skokih v vodo z desetmetrskega stolpa sta bila najboljša Kitajca Cao Juan in Žang Jančuan, z zračno puško Romun Alin George Moldoveanu, v dviganju uteži v kategoriji do 58 kilogramov pa Kitajka Šuejing Li. Svetovna podprvakinja je skupno dvignila 246 kilogramov, kar je nov olimpijski rekord.
Pri moških je v kategoriji do 62 kilogramov zmagal Un Guk Kim iz Severne Koreje. Svetovni prvak iz leta 2010 in svetovni podprvak iz leta 2011 je za nameček postavil še svetovni rekord, ki zdaj skupno znaša 327 kilogramov.
Ukrajinsko slavje z mečem
Najboljša v sabljanju z mečem je bil Ukrajinka Jana Šemjakina. V napetem finalu je z 9:8 premagala branilko naslova, Nemko Britto Heidemann. Finalni dvoboj se je začel z enourno zamudo, ker so sodniki razpravljali o pritožbi južnokorejske reprezentance, ki je menila, da je Heidermannova v polfinalnem dvoboju proti A Lam Šin odločilno točko dosegla po izteku regularnega časa. Pritožba ni obrodila sadov, Južna Korejka pa je nato z 11:15 izgubila tudi dvoboj za tretje mesto proti Kitajki Judžje Sun.
V gimnastičnem ekipnem mnogoboju so slavili Kitajci.
Živo na igriščih
V ponedeljek je bilo pestro tudi v ženskih ekipnih športih (košarka, rokomet, odbojka, vaterpolo), predtekmovanje pa so začeli tudi moški v hokeju na travi.