Najboljši igralec srečanja Kevin Durant poskuša zaustaviti Luisa Scolaja. Foto: Reuters
Najboljši igralec srečanja Kevin Durant poskuša zaustaviti Luisa Scolaja. Foto: Reuters
Kobe Bryant
Kobe Bryant, ki je bil drugi strelec ZDA, v obrambni akciji. V ozadju prvi strelec Argentine Manu Ginobili. Foto: Reuters

Američani so v katalonski prestolnici pred 20 leti z izvirnim in po mnenju številnih tudi edinim pravim "Dream Teamom" osvojili zlato olimpijsko odličje. Sanjsko moštvo je tedaj v Barceloni blestelo in v finalu na koncu brez težav odpravilo Hrvaško na čelu z Draženom Petrovićem. Američani so počastili verjetno najboljše moštvo v zgodovini košarke tudi s tem, da so igrali v enakih dresih kot tedaj varovanci Chucka Dalyja.

Branilci olimpijskega zlata so odlično začeli tekmo. Po dveh zaporednih trojkah Kevina Duranta in košu Kobeja Bryanta so povedli z 8:0, nato pa so naredili še serijo 8:1. Že v prvem polčasu si je vrsta Mika Krzyzewskega, ki je pred 20 leti v reprezentanci opravljal vlogo pomočnika selektorja, priigrala 20 točk naskoka, a je še pred koncem polčasa Argentini, ki je zlato odličje osvojila pred osmimi leti v Atenah, uspel delni izid 10:0.

Durant odgovoril na serijo Ginobilija
V tretji četrtini so Američani brez težav nadzorovali potek srečanja in na vsako približanje Argentincev so hitro našli odgovor. Še pred zadnjimi desetimi minutami pa je gavčem znova uspela manjša serija in so se približali le na 11. V zadnji četrtini je vajeti igre v svoje roke vzel Manu Ginobili in z izjemnimi potezami približal svoje moštvo manj kot tri minute pred koncem na vsega 78:74. Nato pa je v svojem slogu s trojko odgovoril Durant in razblinil dvome o zmagovalcu.

"Začeli smo zelo dobro in zadeli nekaj metov. Argentina je opravila odlično delo z zaustavljanjem igre, z natančnimi podajami in preciznostjo v napadu. Tako se je približala. Odigrali smo dobro tekmo. Veliko smo odnesli od te tekme. Do iger bo potreben še napredek. Vsi člani reprezentance so opravili dobro delo, dali vse od sebe in igrali kot pravo moštvo," je po tekmi povedal Durant, ki je bil prvo ime tekme s 27 točkami. Mladi superzvezdnik Oklahome je zadel iz 11 poskusov kar sedem trojk. Bryant je dodal 18 točk, LeBron James je v statistiko vpisal 15 točk, sedem skokov in pet podaj, Russell Westbrook pa 13 točk. Pri Argentini je bil s 23 točkami najboljši Ginobili, Carlos Delfino pa jih je prispeval 15.