Leon Štukelj je uradno prvi srbski dobitnik olimpijske medalje. Foto: BoBo
Leon Štukelj je uradno prvi srbski dobitnik olimpijske medalje. Foto: BoBo

Srbija je pred Londonom kot neodvisna država na olimpijskih igrah nastopila le leta 1912 v Stockholmu, 2008 v Pekingu in 2010 v Vancouvru ter osvojila tri medalje. Preostalih 95, ki jih šteje pred Londonom, so plod "skupnih moči" nekdanje skupne države Jugoslavije.
Mednarodni olimpijski komite je leta 1992 s statutom kot naslednico vseh nastopov in medalj določil preostanek skupne države. Tako Srbi kot svoja štejejo tudi vsa odličja od olimpijskih iger leta 1920 v Antwerpnu do leta 1988 v Seulu.

Na uradni strani Olimpijskega komiteja Srbije so našteta vsa odličja. Prvi, ki je Srbiji priboril zlato odličje, je tako Leon Štukelj leta 1924 v Parizu, srbsko bero pa so izključno slovenski telovadci povečali še na naslednjih dvojih igrah.

Med srbske medalje tako med drugim spadajo tudi vsa odličja Mira Cerarja kot tudi vse štiri kolajne na zimskih olimpijskih igrah, ki so jih osvojili Jure Franko, Mateja Svet, Matjaž Debelak in skakalci na ekipni tekmi. Hrvaški športniki so denimo k 83 srbskim medaljam prispevali skoraj polovico.