Veselje rokometašev po uvrstitvi v polfinale. Foto: Reuters
Veselje rokometašev po uvrstitvi v polfinale. Foto: Reuters
Sorodna novica Rokometaši spočiti in pripravljeni na boj z Norvežani
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Slovenci so v četrtfinalu prikazali najboljšo predstavo na letošnjem olimpijskem turnirju. Od prve do zadnje minute so igrali zbrano, brez popuščanja, osredotočeni so bili na svojo nalogo.

V obrambi so si ves čas pomagali med seboj, v napadu pa sta glavnino dela opravila Blaž Janc in Aleks Vlah.

Ta je bil še posebej razigran v prvi polovici drugega polčasa, ko je z "bombami" rešetal norveško mrežo.

Slabih trenutkov v igri ni bilo, ni bilo strelskih mrkov ali prevelikih lukenj v obrambi. Prav vsi so svoje delo opravili z odliko – in trud je bil poplačan z uvrstitvijo v veliki polfinale.

Vlah je bil z 11 goli iz 12 poskusov najboljši strelec Slovenije, Janc jih je iz 11 zadel devet. Na drugi strani je bil pri Norvežanih najbolj razpoložen Alexandre Christoffersen Blonz, ki je zadel sedemkrat, večinoma v prvem polčasu.

Aleks Vlah je bil na začetku drugega polčasa neustavljiv. Foto: Reuters
Aleks Vlah je bil na začetku drugega polčasa neustavljiv. Foto: Reuters
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Slovenci so srečanje odprli pogumno, brezkompromisno so se spustili v boj z Norvežani in pridno tresli njihovo mrežo. Tekmeca sta bila dalj časa izenačena, nato pa je Zormanovim varovancem uspel delni izid 3:0.

Najprej se je prvič med strelce vpisal Aleks Vlah, nato je Klemen Ferlin ubranil poskus Sanderju Sagosenu. Blaž Janc je s projektilom povišal na 8:6, za +3 je zvito pod rokami norveške obrambe zadel še Dean Bombač (9:6).

Ko je Vlah z novim natančnim strelom spet povišal na +3 (10:7), je norveški selektor Jonas Wille zahteval minuto odmora. Igra njegovih varovancev se ni pretirano popravila, Janc je zadel iz protinapada, med strelce se je v 21. minuti vpisal še kapetan Jure Dolenec.

To je bil njegov 703. zadetek v članskem reprezentančnem dresu, s čimer je sam postal najboljši slovenski strelec v zgodovini (predtem si je prvo mesto delil z Luko Žvižejem).

Slovenci niso popuščali, spretno so držali prednost treh zadetkov, imeli so odgovor na vse norveške formacije. Ferlin je za nameček še ubranil sedemmetrovko Alexandru Christoffersenu Blonzu, najbolj razpoloženemu tekmecu na igrišču.

Za najvišjo prednost je v naslednjem napadu poskrbel Vlah (14:10). Norvežani niso razvili želene igre, v končnici tekme je Janc zavrtinčil žogo mimo nemočnega Torbjørna Sittrupa Bergeruda in postavil izid ob polčasu (16:12).

Že na uvodu drugega polčasa je Vlah prodrl po sredini in zadel za +5 (17:12). 27-letni Izolan, ki si kruh služi pri Aalborgu, je bil v uvodnih minutah drugega polčasa nerešljiva uganka za norveško obrambo, prerešetal je mrežo, dosegel je šest zaporednih slovenskih zadetkov (22:19). Norvežani so igrali s sedmimi igralci v napadu, po prejetih zadetkih so hitro zadevali iz protinapadov, s sedmih metrov je sredi drugega polčasa zaostanek na -3 stopil Tobias Grøndahl (23:20).

V 46. minuti je bil izključen Bombač, potem ko je s sedmih metrov v glavo nastreljal norveškega vratarja Bergeruda. To so bili težki trenutki za slovenske rokometaše. Imeli so več težav pri ustvarjanju napadov, v obrambi jim ni uspelo zaustaviti norveških naletov. Vseeno so ves čas držali lepo prednost, s sedmih metrov je nato zadel Dolenec (26:23).

V 52. minuti je Zorman zahteval minuto odmora, da svoje varovance umiri za zaključek napetega obračuna. Odgovornost je nato na svoja pleča prevzel Janc, ki je z dvema zaporednima goloma vzpostavil prednost štirih zadetkov, na +5 je pet minut pred koncem povišal Miha Zarabec, ki je postal glavni organizator igre po Bombačevem odhodu (29:24).

Ko je Borut Mačkovšek tri minute pred koncem zadel prazno mrežo za 30:25, se je slovensko slavje počasi že lahko začelo. Tilen Kodrin je dokončal delo, Norvežani so bili na kolenih. 33:28 – in Slovenija je v polfinalu, kjer se bo v petek ob 21.30 pomerila z izbrano vrsto Danske.

Sorodna novica "Zakaj ne bi bili mi tisti, ki bi zrušili Dance"
Vlah in Janc popeljala Slovenijo v olimpijski polfinale
Zorman po uvrstitvi Slovenije v polfinale

Sorodna novica Uščins strl srca Francozom, v polfinalu tudi Španija

Olimpijski turnir, četrtfinale, tabela

SLOVENIJA − NORVEŠKA 33:28 (16:12)
Vlah 11, Janc 9, Blagotinšek in Kodrin po 3, Dolenec, Bombač in Mačkovšek po 2, Zarabec 1; Blonz 7, Bjørnsen, Grøndahl in Setterblom po 4, Sagosen 3, Gullerud 2, Øverby, O'Sullivan, Reinkind in Lyse po 1.

Sedemmetrovke: 2/4; 3/4
Izključitve: 2 min; 8 min
Rdeči karton: Bombač (46.)

DANSKA − ŠVEDSKA 32:31 (16:16)
Pytlick 9; Claar 7.

NEMČIJA − Francija 35:34 (29:29, 14:17) - podaljšek
Uščins 14, Golla in Heymann po 6; Mem 10.

ŠPANIJA − Egipt 29:28 (25:25, 8:12) - podaljšek
Gomez 9, Tarrafeta 6; S. Elderaa 8.


Polfinale, petek ob 16.30:
NEMČIJA - ŠPANIJA

Ob 21.30:
SLOVENIJA - DANSKA

Tekma za 3. mesto bo v nedeljo ob 9.00. Ob 13.30 je na sporedu še finale.