Slovenske rokometašice so končale nastope na olimpijskih igrah. Četrtfinale bi jim prinesla zgolj zmaga nad Švedinjami in poraz ali remi Nemčije na obračunu z Norvežankami. Elizabeth Omoregie je bila proti Švedinjam zelo razpoložena, dosegla je devet zadetkov. Foto: Reuters
Slovenske rokometašice so končale nastope na olimpijskih igrah. Četrtfinale bi jim prinesla zgolj zmaga nad Švedinjami in poraz ali remi Nemčije na obračunu z Norvežankami. Elizabeth Omoregie je bila proti Švedinjam zelo razpoložena, dosegla je devet zadetkov. Foto: Reuters

Slovenke se niso predale brez boja. Odlično so se zoperstavile favoriziranim Švedinjam, ki so bile brez pravih rešitev v prvem polčasu. Tudi v uvodnih minutah drugega dela nikakor niso našle odgovora na dobro postavljeno slovensko obrambo, potem pa se je tehtnica naenkrat nagnila na njihovo stran.

Slovenke so začele v napadu delati napake, v švedskih vratih se je razigrala Evelina Eriksson, ki je ubranila polovico poskusov (8/16), Skandinavke so z delnim izidom 9:1 uprizorile preobrat in prednosti do konca srečanja niso izpustile več iz rok.

V slovenski ekipi, kjer je tekmo Tamara Mavsar izpustila zaradi povišane temperature, je največ zadetkov dosegla Elizabeth Omoregie, in sicer devet, na drugi strani je bila s petimi zadetki najučinkovitejša Nathalie Hagman.

Nathalie Hagman je bila najbolj razpoložena strelka Švedske. Foto: Reuters
Nathalie Hagman je bila najbolj razpoložena strelka Švedske. Foto: Reuters

Omoregie nerešljiva uganka za Švedinje
Slovenke so v prvi polovici prvega polčasa prikazale odlično igro. Še posebej je bila razigrana Elizabeth Omoregie, ki je v prvih šestih minutah dosegla tri zadetke, lepo je razigravala tudi soigralke. Med drugim je v 9. minuti s krasno podajo na krilu lepo našla Aljo Varagić, ki je bila natančna za 5:4. Slovenke so dobro igrale tudi v obrambi, kjer je zablestela vratarka Amra Pandžić (v prvem polčasu je ubranila 4 od 15 poskusov v okvir vrat). Ko je Ana Abina iz protinapada zadela za 9:6, je švedski selektor Thomas Axner zahteval minuto odmora.

S čvrsto obrambo Švedinje silile v napake
Tudi minuta odmora ni pretirano pomagala, Slovenke so bile precej boljše nasprotnice, v 19. minuti je za najvišjo prednost na tekmi (11:7) poskrbela Nataša Ljepoja. Kmalu zatem je prvo sedemmetrovko na tekmi zadela še Ana Gros (12:8). Adžićeve varovanke so v obrambi igrale zbrano, pomagale so druga drugi, onemogočile prodore nasprotnicam po sredini, Švedinje so bile večkrat prisiljene v napako. Imele so tudi zadnji napad v prvem delu, Tyra Axner je z devetih metrov merila previsoko (14:11).

Evelina Eriksson je bila jeziček na tehtnici v drugem polčasu. 'Zaklenila' je svoja vrata in prispevala levji delež k strelskemu mrku Slovenk, po katerem se niso več pobrable. Foto: Reuters
Evelina Eriksson je bila jeziček na tehtnici v drugem polčasu. 'Zaklenila' je svoja vrata in prispevala levji delež k strelskemu mrku Slovenk, po katerem se niso več pobrable. Foto: Reuters

Švedinje izenačile v 45., povedle v 46. minuti
Dobra igra slovenske izbrane vrste se je nadaljevala tudi v uvodnih minutah drugega polčasa. Varagić je po podaji Tjaše Stanko znova vzpostavila prednost štirih zadetkov (17:13), nato pa Slovenke skoraj sedem minut niso zatresle švedske mreže. Šele v 43. minuti je z velike oddaljenosti zadela Stanko za 18:15. Naslednje minute so bile črne, z delnim izidom 3:0 so Švedinje izkoristile nekaj napak v napadu nasprotnic, izenačile in Adžića prisilile v minuto odmora. Kljub vsemu je Elin Hansson po novi slovenski napaki iz protinapada zadela za 18:19.

Eriksson 'zaklenila' svoja vrata
Švedska serija se je nadaljevala z novim protinapadom, ki ga je zaključila Linn Blohm. Švedinje so naenkrat zlahka prebijale večji del tekme zanesljivo obrambo Slovenk, tudi Pandžić ni zbirala več obramb kot v prvem delu. Na drugi strani je švedska vratarka Evelina Eriksson 'zaklenila' svoja vrata. V 52. minuti je s soigralkami Sloveniji bežala že na štiri gole prednosti (19:23), potem ko je v polno iz protinapada zabila Hansson. Adžiću ni preostalo drugega, kot da zahteva še novo minuto odmora.

Slovenke so se v končnici tekme začele počasi vračati, a ko je Eriksson ubranila poskus Valentine Klemenčič za znižanje zaostanka na -2, je postalo jasno, da uspeha v zadnjem krogu skupinskega dela olimpijskega turnirja ne bo. V izdihljajih tekme so Skandinavke stavile na dolge (in uspešne) napade, srečanje so naposled dobile s 23:27.

Gros: Čas je za mlajše generacije
"Mogoče nas je bilo strah uspeha, čeprav ne vem, ali bi to bil razlog. Švedinje so vrhunska reprezentanca, med top pet v svetu. Danes bi morale ostati močne do konca, potem smo se pa kar malce ustrašile. Tega mi je najbolj žal," je po tekmi dejala kapetanka reprezentanca Ane Gros. "Mislim, da se bo reprezentanca dosti spremenila. Mislim, da se nas bo dosti iz naše generacije umaknilo, čas je za mlajše generacije," je še povedala. Barbara Lazović, ki je odigrala zadnjo tekmo za slovensko izbrano vrsto, je še dodala: "Želela sem si priti v četrtfinale, pripravljena pa sem bila tudi, da končam (reprezentančno pot) – in končati na olimpijskih igrah." Bo pogrešala rokomet? "Da, ampak bom zvesta podpornica."

Lazovič in Gros po porazu s Švedinjami

Olimpijske igre, 5. krog

Skupina A:
SLOVENIJA – ŠVEDSKA 23:27 (14:11)
Omoregie 9, Stanko 4, Gros in Ljepoja po 3, A. Abina in Varagić po 2; Hagman 5, Roberts in Hansson po 4, Koppang, Lindqvist in Carlson po 3, Blohm in Axner po 2, Thorleifsdottir 1.

Sedemmetrovke: 1/1; 2/2
Izključitve: 4 min; 2 min
Rdeči karton: /

Danes ob 19.00:
NORVEŠKA – NEMČIJA

Ob 21.00:
DANSKA – JUŽNA KOREJA