Tekmuje skupaj z Jordanom Parryjem. Foto: AP
Tekmuje skupaj z Jordanom Parryjem. Foto: AP

Medtem ko številni športniki iščejo sponzorje, da bi svoje olimpijske sanje obdržali pri življenju, se je veslač Robbie Manson znašel in ubral nov pristop – ustvaril si je račun na spletni platformi za odrasle OnlyFans. "Dobim vsaj dvakrat več, kot bi sicer zaslužil samo od veslanja," je za Reuters povedal 34-letni Novozelandec, ta je na olimpijskih igrah veslal skupaj z Jordanom Parryjem. Prihodek od naročniške storitve, ki se uporablja tudi za objavo vsebin za odrasle, je močno povečal njegov prihodek.

"Razmišljal sem, da če nameravam to storiti, moram to povedati vsem in biti res odprt glede tega, obenem pa imeti v glavi, da je vsaka publiciteta dobra," je pojasnil športnik, ki je bil sicer, preden je na OnlyFans objavil svojo prvo fotografijo, vseeno malce živčen in je okleval, ali bi novico delil z vsemi.

Za to potezo ga je sicer navdihnil avstralski skakalec v vodo Matthew Mitchum, ta je na olimpijskih igrah v Pekingu postal prvi istospolno usmerjeni športnik, ki je o tem spregovoril in osvojil zlato olimpijsko medaljo.

K raziskovanju tovrstnih možnosti spodbuja tudi druge športnike

Da raziščejo svoje možnosti na področju plačljivih vsebin, ki so nazornejše, sicer spodbuja tudi druge športnike, ki so v podobni situaciji. "Mislim, da za vsakogar obstaja trg. Je pa res, da moraš že imeti nekakšno občinstvo in nekaj, v čemer se razlikuješ od drugih. Predvsem pa moraš biti pripravljen vsem povedati o tem," je rekel in dodal, da je njegova istospolna usmerjenost poskrbela, da je imel nekakšno začetno občinstvo.

"Ne bi rekel, da je to za vse, je pa zagotovo lepa priložnost tudi za druge športnike," je povedal Manson, ki misli, da je imel veliko srečo, da je dobil to priložnost in jo kar se da izkoristil.

Sam sicer ni želel iti v podrobnosti o tem, kakšna je njegova plačljiva vsebina. "Umetniški akti so. Nočem povedati preveč. Mislim, da se morajo ljudje naročiti, če želijo vedeti, kaj točno objavljam," je podražil, a pristavil, da v opisih z ljudmi želi deliti tudi, kaj novega se dogaja v njegovem življenju.

Vodstvo s tem nima težav

Številne športnike na olimpijskih igrah v Parizu osebno sponzorirajo podjetja in posamezniki, to pa ne velja za veslanje. V tem primeru morajo športniki za denar tekmovati z uglednejšimi tekmovalci na bolj glamuroznih dogodkih.

Ekipa ima svoje pokrovitelje, financiranje glavnega telesa veslanja na Novi Zelandiji Rowing New Zealand pa krije zgolj Mansonove stroške treniranja. Veslač, ki nima veliko osebnih sponzorjev, v preteklosti ga je podprlo le nekaj prijateljev, mora tako vseeno najti tudi druge vire dohodka.

"Predvidevam, da pri Rowing New Zealand razumejo, da nismo visoko financirani, zavedajo pa se, da ima OnlyFans velik finančni vpliv in mi pomaga priti tja, kamor želim," je pojasnil in dodal, da vodilni organ ali ekipa nimata težav s tem, kako mu uspeva dobiti finančna sredstva.