Po dolgih letih prvs slovenska gimnastična aduta nista Aljaž Pegan (poškodba) in Mitja Petkovšek, temveč Sašo Bertoncelj, ki bo krojil vrh na konju. Foto: EPA
Po dolgih letih prvs slovenska gimnastična aduta nista Aljaž Pegan (poškodba) in Mitja Petkovšek, temveč Sašo Bertoncelj, ki bo krojil vrh na konju. Foto: EPA
Mitja Petkovšek
"Zdaj pa sem na tekmi naredil zelo solidno vajo, povsem korektno in pravzaprav sem več kot presegel svoje cilje izpred meseca dni. Dejansko je to enkraten rezultat." Foto: EPA

Telovadec Sašo Bertoncelj to sezono niza uspeh za uspehom, kvalifikacije na 42. svetovnem prvenstvu v gimnastiki pa je opravil s četrto oceno. Bertoncelj z vajo z izhodiščno oceno 16,300 sodi med favorite za odličja.

Bertoncelj se ne strinja s Petkovškovo oceno
"Morda je bilo pa prav, da sem v prejšnjih nastopih naredil nekaj traparij, da sem bil zdaj bolj pozoren in se je vse lepo poklopilo," je povedal 26-letni telovadec Narodnega doma in v smehu dodal, da vse le ni bila takšna poezija, kot je njegov nastop označil reprezentančni kolega Petkovšek: "Mitja je 'frajer' in slišal sem, da je moj nastop označil za poezijo na konju. A jaz sem vseeno med nastopom čutil, da me je malo trapasto nosilo naokoli."

Usoden udarec noge ob lestev
Čeprav je bil Mitja Petkovšek pred odhodom na Nizozemsko še v dvomih, ali bo še kdaj lahko telovadil na visoki ravni, si je na treningih na prizorišču SP-ja dokazal, da še vedno zmore, nato pa je v dopoldanskih kvalifikacijah naredil napako ob zaključku vaje na bradlji.

Petkovšek je sestavo z izhodiščno oceno 16,4 točke dobro izpeljal, a en udarec z nogo po lestvini pri sklopki mu je pri izvedbi odnesel tistih nekaj desetink točke, s katerimi bi se sicer tudi on prebil v nedeljski finale.

Petkovšek: "Solidno kljub nekaj neumnostim"
"Najprej moram reči, da sem povsem zadovoljen, saj sem se res presenetil z nastopom, pa še seskok mi je lepo uspel. Več si skoraj ne morem želeti," je uvodoma po kvalifikacijskem nastopu povedal Petkovšek, ki je med vajo enkrat z nogo zataknil lestvino: "Pri sklopki sem kar močno 'usekal' v lestvino, tako da me zdaj boli prst. Kar močno je počilo, tako da so to dobro slišal tudi sodniki. V vaji sem naredil kar nekaj neumnosti, a daleč od tega, da bi bila slaba. Bila je kar solidna."

"Seveda sem tudi malo razočaran, a ne smem biti preveč požrešen. Glede na vse, kar sem dal skozi, bo to res lep rezultat," ni bil preveč razočaran "Petko".

V ekipnih kvalifikacijah vodijo Japonci
Japonski telovadci so v vodstvu po 1. dnevu kvalifikacij na 42. svetovnem prvenstvu v Rotterdamu. Japoncem, ki so zbrali 361,4 točke, je do prepričljivega vodstva pomagal branilec naslova Kohei Učimura, ki je za zdaj najboljši v kvalifikacijskem mnogoboju. Skoraj štiri točke in pol za njimi zaostajajo Britanci na drugem mestu (357,033).

Drugi dan bodo v kvalifikacijah nastopili še favorizirani Rusi in Kitajci. Ekipni finale najboljših osmih reprezentanc sveta bo na sporedu v četrtek.