Čop je želel z Norvežanom Tuftejem nastopiti za Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Čop je želel z Norvežanom Tuftejem nastopiti za Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Čop in Tufte zvezdnika na Bledu
Na Bledu nov veslaški stolp

Pred začetkom sezone so udarne slovenske posadke doživele kadrovske menjave, zato se na blejsko regato, prvo veliko veslaško prireditev po 21 letih na Gorenjskem, po besedah selektorja Miloša Janše niso posebej pripravili. "Letos smo na novo sestavljali čolne. Posadke niso dokončne, a v tem trenutku kar optimalne. Veslači so delali dobro, a na Bledu ne bomo šli na vrat na nos na medalje. Naš osnovni cilj za oba četverca je finale A," je poudaril Janša.

Slovenske barve bodo v četvercu brez krmarja zastopali bratje Miha, Tomaž in Žiga Pirih ter Rok Kolander, brata Jan in Luka Špik se bosta ob Gašperju Fistravcu in Andražu Kreku predstavila v dvojnem četvercu, Matevž Malešič in Jure Cvet pa bosta tekmovala med lahkimi dvojnimi dvojci. Iztok Čop bo nastopil v dvojnem dvojcu z Norvežanom Olafom Tuftejem za Norveško.

Dvojni četverec še ni bil 'uveslan'
"Na prvomajski regati smo prvič nastopili skupaj. Uvod v sezono je bil slab, a napredujemo iz nastopa v nastop. Pravega testa letos sploh še nismo imel, saj smo prejšnji teden sicer nastopili na regati v Duisburgu, kjer smo nekoliko preveč zaostali za tekmeci, a sem bil sam pred tem teden dni bolan in zato še nismo dovolj 'uveslani' za velike tekme," je previden z napovedmi tudi nekdanji svetovni prvak Luka Špik.

Podoben je položaj v četvercu brez krmarja, lani bronastem čolnu na svetovnem prvenstvu, kjer je Roka Rozmana zamenjal Žiga Pirih. "Začenjamo znova. Želja ni medalja, ampak spodoben nastop. Seveda bo prisotno nekaj več adrenalina, ker je svetovni pokal doma, a je ta tekma v končni fazi le priprava na svetovno prvenstvo," razmišlja Miha Pirih.

Test za prireditelje SP-ja 2011
Jure Cvet in Matevž Malešič iz lahkega dvojnega dvojca, ki sta se lani izkazala na sredozemskih igrah v Pescari, bosta doživela krsten nastop v svetovnem pokalu. Za začetek si želita preboj med 12 najboljših posadk in nastop v polfinalu.

Svetovni pokal bo pomemben test tudi za slovenske prireditelje, ki bodo preizkusili vse službe, preden bodo prihodnje leto na Bledu gostili svetovno prvenstvo, že četrto, a prvo po letu 1989 in prvo v samostojni Sloveniji.

Türk zadovoljen z videnim
Slovenske veslače, ki bodo nastopili na svetovnem pokalu na Bledu, je obiskal predsednik države Danilo Türk, častni predsednik organizacijskega odbora za svetovni pokal 2010 in svetovno prvenstvo 2011. Türk je tekmovalcem zaželel veliko sreče in si ogledal prenovljeno veslaško infrastrukturo v Mali Zaki, nov sodniški stolp v Veliki Zaki in bil navdušen nad prenovljenim veslaškim centrom na Bledu.

Čop in Tufte zvezdnika na Bledu
Na Bledu nov veslaški stolp