Sašo Bertoncelj je uspeh kariere dosegel aprila, ko je na EP-ju v Birminghamu na konju z ročaji osvojil bron. Foto: EPA
Sašo Bertoncelj je uspeh kariere dosegel aprila, ko je na EP-ju v Birminghamu na konju z ročaji osvojil bron. Foto: EPA
Krisztian Berki
Štirikratni evropski prvak Krisztian Berki lovi prvo zlato na SP-jih. 25-letnik je bil do zdaj na tem orodju na SP-jih dvakrat drugi. Foto: EPA

26-letni član Narodnega doma je edini Slovenec, ki se je na svetovnem prvenstvu v gimnastiki prebil v finale. V soboto bo v Rotterdamu skušal priti do prve medalje na svetovnih prvenstvih.

Prvi favorit Krisztian Berki
V finalu bodo nastopili še Avstralec Prashanth Sellathurai, Francoz Cyril Tommasone, Hrvat Filip Ude, Belgijec Donna-Donny Truyens, Armenec Harutjum Merdinjan, Britanec Louis Smith in prvi favorit Madžar Krisztian Berki. "V bistvu smo vsi finalisti kar nekako enakovredni. Berki morda res nekoliko izstopa, saj je eden redkih, ki mu je uspelo skombinirati tako vrhunsko izvedbo kot visoko izhodiščno oceno," pred finalom razmišlja Bertoncelj.

Zanesljivost pred težavnostjo
"Zadnja leta mi gre izvedba zelo dobro, izhodišče pa imam morda nekoliko nižje. Sicer treniram še veliko težje prvine, vendar še niso dovolj pripravljene za na tekmo. Drugi telovadci pa imajo kar nekaj težav z izvedbo. Tako da se res obeta zanimiva tekma. Konj je vedno takšen, da nikoli ne veš, kako se bo tekma končala. Lahko so fantje še tako močni, pa vsi skupaj slabo tekmujemo in je že razmeroma nizka ocena dovolj za kolajno," smelo pripoveduje varovanec trenerja Sebastijana Piletiča.

Prvi cilj je opraviti dobro vajo
"Ne glede na to, kaj se bo zgodilo: če bom naredil lepo vajo, bom zadovoljen, četudi bi mi kaj zmanjkalo za medaljo. Potem tako in tako ni več v mojih rokah. Res se ne obremenjujem z rezultatom, saj je bil moj glavni cilj finale. Vem, da se od mene še veliko pričakuje in mogoče upa, da bom dosegel še kaj več, ampak je preveč obremenjujoče, da bi o tem razmišljal in da bi prav napadal kolajno, saj smo res vsi zelo dobri," je realno napovedal.

"Čevlji Mira Cerarja so preveliki"
Bertoncelj je obenem prvi Slovenec, ki se je po 40 letih na SP-jih spet uvrstil v finale konja z ročaji. Takrat je v Ljubljani Miro Cerar osvojil zlato, Miloš Vratič pa je bil četrti. "V veliko čast mi je, da je po dveh takšnih imenih na konju - Cerarja vsi poznamo, pa tudi Vratič je bil velik 'frajer' - prav meni uspelo. Če pa sem povsem pošten, o tem nisem razmišljal, saj sem to izvedel šele zatem, ko mi je že uspelo. Lepo je, ampak moram poudariti, da so od Mira čevlji res preveliki, saj je on res velika legenda," je še povedal.