Teja Gregorin je pred letom dni postala svetovna podprvakinja. Foto: Reuters
Teja Gregorin je pred letom dni postala svetovna podprvakinja. Foto: Reuters
Teja Gregorin
Z brezhibnim strelskim nastopom se ji morda nasmehne tudi medalja. Foto: Črt Slavec
Uroš Velepec, Teja Gregorin in Tomaš Kos
Uroš Velepec je najzaslužnejši za sijajno tekaško formo Gregorinove. Foto: MMC RTV SLO
Teja Gregorin - specialistka za velike tekme

29-letna Ihanka deluje zelo zadržano, nikoli ne sili v ospredje z besedami, vse svoje znanje pokaže na progah. 18. februarja lani je na posamični tekmi na 15 km na SP-ju v Južni Koreji zgrešila le en strel in za zmagovalko Kati Wilhelm iz Nemčije zaostala za 39,5 sekunde. Letos je v svetovnem pokalu vseskozi uvrščena okoli desetega mesta. Vedno ji le kakšen strel zmanjka za uvrstitev na zmagovalni oder. Na olimpijskih igrah bi si želela težjih prog, komaj že čaka, da se 13. februarja začne šprint v Whistler Olympic Parku.


V svetovnem pokalu ste uvrščeni na sijajno deveto mesto z možnosti za preboj še višje. Ste zadovoljni s svojimi uvrstitvami ali manjka tista pika na i - stopničke?
Vsekakor sem zadovoljna z uvrstitvami, saj sem naredila velik napredek v primerjavi z lansko sezono. Manjka pa prav gotovo tista pika na i. Če bi zadela kakšen strel več, bi imela vsako tekmo možnosti za vrh. Upam, da se mi bo tudi letos to enkrat poklopilo.

Letos ste v svetovnem pokalu v precej boljši formi kot lani. V času teka ste po pravilu zelo visoko. Le nemške tekmovalke vas prehitijo. Ste to v poletnem obdobju še posebej trenirali?
V teku sem naredila velik napredek. Velike zasluge ima moj novi trener Uroš Velepec. Opravljenega je bilo bistveno več treninga kot v prejšnji letih. To se je nekje moralo poznati. Veliko smo naredili v poletnem času. Upam, da bo na olimpijskih igrah še malenkost boljše.

V letošnji sezoni ste v zelo konstantni formi. Samo na uvodni tekmi v Östresundu ste ostali brez točk. Ste že redna članica elitne deseterice.
Vsekakor. Manjkajo samo še te stopničke. Čakam že celo sezono. Upam, da bo končno dočakala. Enkrat na sezono se tudi meni lahko poklopi, da pridem na stopničke.

Na katerem prizorišču najraje tekmujete v svetovnem pokalu? Januarski trojček Oberhof-Ruhpolding-Anterselva je prava zimska pravljica pred polnimi tribunami.
Toliko gledalcev se ne zbere na nobeni drugi tekmi. Pravo veselje je tam tekmovati. Anterselva je moje najljubše prizorišče, tam dosegam po navadi zelo dobre rezultate. Zelo bi si želela, da bi bilo tudi svetovno prvenstvo še kdaj tam, a v moji karieri verjetno tega ne bo.

Februarja lani ste postali svetovna podprvakinja na individualni tekmi. Na tekmah svetovnega pokala še niste posegli tako visoko. Očitno pa vas pritisk velikih tekem ne zmede, kar je dobra napoved za Vancouver.
Jaz se ne pustim zmesti. Grem na tekmo tako kot na vse druge. Morda še raje tekmujem na velikih tekmovanjih. Komaj čakam, da se zaženem na progo tudi v Vancouvru in dokažem, da lansko drugo mesto ni bila muha enodnevnica.

Štirikrat ste letos že bili med deseterico. V kateri disciplini imate največja pričakovanja v Vancouvru? Šprint bo na sporedu že prvi dan iger, nato pa zasledovalna tekma, kjer vedno pridobite nekaj mest.
Ne bi izpostavljala nobene discipline. Mislim, da lahko na vseh tekmah posežem zelo visoko. Pomemben je dober rezultat v šprintu, saj se na zasledovalni tekmi štarta po zaostankih. Upam, da bom že na prvi tekmi pokazala vse, kar znam.

Kako vam ustreza olimpijsko prizorišče v Whistler Olympic Parku? Lani ste bili na olimpijski generalki 15. na individulani tekmi in 44. v šprintu?
Želela bi si težjih prog. Treba bo začeti na polno, ne sme se izgubljati sekund po nepotrebnem. Če se bo moja taktika izšla, lahko posežem zelo visoko.

Kakšni so cilji v štafeti? V svetovnem pokalu vi zelo izstopate, preostale tekmovalke vam ne nekako sledijo.
Celotna ekipa računa z uvrstitvijo med prvih osem. Trenutna forma vseh tekmovalk je na zelo visoki ravni. Če bi vsem uspelo na isti dan doseči svoj maksimum, bi lahko prišle še višje.

Slovenska odprava v Vanocuver je zelo številčna. Veliko je bilo kritik zaradi neizpolnjenih norm. Kakšno je vaše mnenje glede tega, da gredo nekateri v Kanado predvsem po Coubertainovem načelu in nimajo realnih možnosti za visoke uvrstitve?
Če so se uvrstili na olimpijske igre, niso popolnoma brez možnosti. Vsak, ki gre v Kanado, si je zaslužil te igre. Vsi se bomo trudili po svojih najboljših močeh in dosegali tiste rezultate, ki so jih tisti trenutek najsposobnejši doseči.

Teja Gregorin - specialistka za velike tekme