Finski hokejisti, ki še čakajo na prvo olimpijsko zlato, so dodali dvema srebroma še tretji bron. Foto: Reuters
Finski hokejisti, ki še čakajo na prvo olimpijsko zlato, so dodali dvema srebroma še tretji bron. Foto: Reuters
Olli Jokinen in Jaroslav Halak
Olli Jokinen je s četrtim in petim golom na turnirju poskrbel za preobrat. Foto: EPA

Varovanci Jukke Jalonena, ki so bili v polfinalu popolnoma nemočni proti ZDA (1:6), so povedli v predzadnji minuti uvodne tretjine, ko je zadel Sami Salo. Druga tretjina je minila povsem v znamenju Slovakov. Marian Gaborik je z igralcem več izenačil, prednost dveh igralcev več pa je izkoristil Marian Hossa. Ko je bil na kazenski klopi Branko Radivojević (dobil je štiriminutno kazen zaradi visoke palice), je Pavol Demitra v 39. minuti povišal na 3:1 z igralcem manj.

Jokinen zrežiral preobrat
Med 46. in 49. minuto se je Fincem le odprlo. Niklas Hagman je znižal, potem pa je dva zadetka dosegel Olli Jokinen. V 49. minuti je lepo zaključil protinapad ob "power playu". Slovaki so v zadnjih minutah močno pritisnili, v predzadnji minuti je vrata zapustil Jaroslav Halak. 11 sekund pred piskom sirene je Valtteri Filppula zatresel prazno mrežo. V strelih na gol je bilo 33:22 za Fince.

Kapetanov nagovor prebudil "leve"
Finska je edina ekipa, ki je na zadnjih petih olimpijskih igrah osvojila štiri odličja, vedno pa so bili v ekipi in na stopničkah Jere Lehtinen, Ville Peltonen in kapetan Saku Koivu. Pred zadnjo tretjino je besedo v slačilnici prevzel ravno prekaljeni kapetan in zabičal soigralcem: "Še vedno lahko zmagamo! To tekmo lahko obžalujemo še najmanj štiri leta, nekateri celo življenje. Zdaj ni čas, da se smilimo sami sebi. Gremo ven in dajmo vse od sebe!"

Grenka slovaška izkušnja
Očitno so spodbudne besede prebudile "finske leve", medtem ko so Slovaki ostali praznih rok. "Tako zelo smo si želeli medalje. To je grenko zdravilo, ki ga moramo pogoltniti," je bil vnovič razočaran Marian Hossa, ki je v zadnjih dveh letih izgubil dva finala Stanleyjeva pokala, njegova zadnja klubska lovorika pa sega še v mladinske čase.

Za 3. mesto:
FINSKA - Slovaška
5:3 (1:0, 0:3, 4:0)
17.322; Salo 19., Hagman 45., Jokinen 47., 49., Filppula 60.; Gaborik 30., Mari. Hossa 35., Demitra 39.
Obrambe: Kiprusoff 19; Halak 28

Finale, nedelja ob 21.15 (TVS 2 in MMC portal):
ZDA - KANADA