Delavci so po tragediji dodatno zavarovali mesto, kjer se je zgodila nesreča Kumaritašvilija. Žal prepozno. Foto: EPA
Delavci so po tragediji dodatno zavarovali mesto, kjer se je zgodila nesreča Kumaritašvilija. Žal prepozno. Foto: EPA

"Ko gradimo proge, preučimo prav vsak mogoč scenarij, spremljamo vsa mnenja izvedencev in upoštevamo izkušnje, da bi preprečili nesreče. Mislim, da smo naredili vse, kar je bilo v naši moči," je o nesrečnem gruzijskem sankaču dejal Romstad in dodal: "Naredil je napako. Mislim pa, da je zelo pomembno poudariti, da je bil Nodar zelo dober športnik. To bi se lahko zgodilo vsakemu športniku. Gre le za okoliščine."

"Nodar je bil brez dvoma kvalificiran za igre"
Romstad je hkrati zavrnil namige, da 21-letni Kumaritašvili, relativno neizkušen sankač, ne bi smel nastopiti na olimpijskih igrah. "Trenutno veljavna pravila so zelo stroga. Nodar je letos tekmoval na petih tekmah za svetovni pokal, na tej progi pa je imel 26 voženj. Bil je brez dvoma kvalificiran za igre in si je zaslužil tekmovati v Whistlerju," je povedal Romstad.

Skupaj s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesom Roggejem in stricem nesrečnega sankača, ki je bil njegov trener, so se vodilni možje Mednarodne sankaške zveze v nedeljo tudi poklonili spominu na Kumaritašvilija na mestu, kjer se je zgodila tragedija. Gruzijca bodo v domovino prepeljali danes.