Otvoritvena in sklepna slovesnost bosta na ogled v dvorani British Columbia Place v Vancouvru, ki sprejme 60.000 ljudi. Foto: EPA
Otvoritvena in sklepna slovesnost bosta na ogled v dvorani British Columbia Place v Vancouvru, ki sprejme 60.000 ljudi. Foto: EPA
Zimske OI v Vancouvru
Kljub težavam organizatorjev OI 2010 pri gradnji olimpijske vasi igre niso ogrožene. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Stroški za gradnjo olimpijske vasi - edinega večjega nedokončanega olimpijskega objekta - so se povzpeli za 125 milijonov dolarjev na 537 milijonov dolarjev. Organizatorji so zato sprejeli načrt mestnih oblasti o krčenju stroškov oz. spremembi načrtov gradnje. Vas s 1.100 enotami, ki bo gostila 2.400 športnikov, naj bi organizatorji iger prevzeli to jesen. Dve tretjini stavb v olimpijski vasi nameravajo po koncu iger prodati ali dati v najem, ostale pa bodo namenjene dejavnostim skupnosti. Poleg olimpijske vasi v Vancouvru bo še ena v Whistlerju.


V Vancouver brez Majdičeve
Večina prizorišč 21. zimskih olimpijskih iger je že pripravljenih. Konec tedna bo Vancouver na naslednji tekmi svetovnega pokala gostil smučarje tekače in nordijske kombinatorce, ki bodo tako opravili generalko pred olimpijskimi igrami med 12. in 28. februarjem 2010. Slovenske barve bodo zastopale Vesna Fabjan, Katja Višnar in Barbara Jezeršek, najboljša slovenska tekačica Petra Majdič pa se bo s trenerjem pripravljala doma in nastopila na tekmi celinskega pokala na Rogli.

Whistler središče iger
90 milijonov evrov vredno zimsko športno središče v Whistler Olympic Parku, kjer bodo nastopali smučarski skakalci, tekači na smučeh, nordijski kombinatorci in biatlonci, so uradno odprli novembra 2008. Pripravljen je tudi Whistler Villagea, kjer bodo podeljevali olimpijske kolajne alpskim smučarjem, nordijskim smučarjem in tekmovalcem v bobu, sankanju in skeletonu.

Zunaj Whistlerja, osrednjega prizorišča tekmovanj, se bodo za olimpijsko slavo na Cypress Mountainu borili le deskarji in smučarji prostega sloga. Alpinci bodo nastopali v štiri kilometre oddaljenem Whistler Creeksideu. Tekmovanja v bobu, skeletonu in sankanju bodo na ogled na gori Blackcomb. Hokej na ledu, umetnostno drsanje, hitrostno drsanje na kratkih progah in curling bodo potekali v Vancouvru, hitrostno drsanje pa v Richmondu.

Olimpijska prizorišča v Kanadi so med prvimi februarja lani preizkusili alpski smučarji.

T. V.