Saša Farič ima v svetovnem pokalu dve zmagi. Foto: Reuters
Saša Farič ima v svetovnem pokalu dve zmagi. Foto: Reuters
Andreas Matt
V smučarskem krosu tekmuje tudi Andreas Matt (desno), brat bolj znanega Maria Matta, dvakratnega svetovnega prvaka v slalomu. Foto: Reuters
Daron Rahlves
Daron Rahlves (levo) se je pred leti poslovil od alpskega smučanja, ne pa od snega. Foto: Reuters

Smučarski kros je disciplina akrobatskega smučanja, kjer so na začetku največ pozornosti želi tekmovalci na grbinah in v akrobatskih skokih. Na olimpijskih igrah sodelujejo od leta 1992, ko so bile igre v Albertvillu. Štiri leta prej sta bili omenjeni disciplini na igrah predstavljeni kot demonstracijski šport. V Vancouvru se bodo prvič za olimpijske medalje bojevali tudi tekmovalci v disciplni smučarski kros.

Priljubljenost razširila Saša Farič
Svetovni pokal obstaja od leta 1998, v zadnjih letih je po zaslugi Saše Farič vse bolj razširjen in priljubljen tudi v Sloveniji. 25-letnica je prvič zablestela leta 2003, ko je v Saas Feeju senzacionalno zmagala (video na dnu novice). Od takrat je še trikrat stopila na zmagovalni oder - vselej v sanjskem letu 2008, ko je v svetovnem pokalu osvojila končno drugo mesto. V zadnjem času je imela veliko težav s poškodbami, te so letos preteklost in z velikimi upi vstopa v olimpijsko sezono.

32 v dvoboje na izpadanje
Kako sicer sploh poteka tekmovanje v smučarskem krosu? Tekmovalci v kvalifikacijah posamično prevozijo progo, ki je polna ovir in skokov. Najboljših 32 se nato uvrsti v dvoboje na izpadanje, kjer v vsaki skupini po dva tekmovalca napredujeta v nadaljnje tekmovanje. Na koncu v velikem finalu nastopijo štirje najboljši. Pravila so jasna, saj prepovedujejo vsakršno oviranje in vlečenje nasprotnika.

Se bo v Vancouver uvrstil tudi Flisar?
Na olimpijskih igrah bo nastopilo po 35 tekmovalcev. Ključ za uvrstitev je število točk, ki jih bodo posamezni tekmovalci zbrali v svetovnem pokalu med 18. 1. 2009 in 18. 1. 2010. Do takrat bosta na sporedu še dve tekmi za svetovni pokal. Ob Faričevi bi se tako v kvoto lahko prebil tudi Filip Flisar, ki je v ponedeljek v St. Johannu presenetil z devetim mestom.

Tekmuje nekdanji alpski as Daron Rahlves
V izjemno zanimivi disciplini nastopa tudi Daron Rahlves, ki bi rad ob koncu športne kariere izpolnil otroške želje - osvojiti olimpijsko medaljo, kar mu ni uspelo v alpskem smučanju. Američan je v alpskem smučanju zmagal 12-krat za svetovni pokal (med drugim je dobil tudi smuk v Kitzbühlu), leta 2001 pa je postal svetovni prvak v superveleslalomu. Na olimpijskih igrah je bil najbolje uvrščen leta 1998, ko je SVSL končal na 7. mestu. 36-letnik je bil pred alpskim smučanjem zelo uspešen še v enem športu, povezanem s hitrostjo. Leta 1993 je namreč postal svetovni prvak z vodnimi sanmi. Rahlves je v St. Johannu z drugim mestom prvič stopil na oder za zmagovalce tudi v smučarskem krosu.

Video: Prva zmaga Faričeve
V videu si oglejte, kako poteka tekmovanje v smučarskem krosu. Predstavljamo prvo zmago Saše Farič.