Prireditelji in MOK zagotavljajo, da olimpijskim športnikom ne bo treba v 14-dnevno karanteno na Japonskem, ob tem pa se pripravlja načrt, po katerem bodo omejili čas, ki ga bodo športniki preživeli na tekmovališčih pred tekmovanjem in po njem. Foto: AP
Prireditelji in MOK zagotavljajo, da olimpijskim športnikom ne bo treba v 14-dnevno karanteno na Japonskem, ob tem pa se pripravlja načrt, po katerem bodo omejili čas, ki ga bodo športniki preživeli na tekmovališčih pred tekmovanjem in po njem. Foto: AP
Dirka po Franciji 2021 se bo končala v nedeljo, 18. julija, že v soboto, 24. julija, pa  bo v Tokiu cestna dirka. Slovenija bo nastopila s štirimi kolesarji, pri čemer se zaradi gorskega profila proge pod sveto goro Fudži v najožji krog favoritov za odličja uvršata oba šampiona Tadej Pogačar in Primož Roglič. Vsakršna karantena in večdnevna izolacija v Tokiu pa bi porušili načrte slovenske reprezentance, saj v primerjavi z večino športov olimpijske igre nimajo večje teže od največje dirke na svetu. Foto: AP
Dirka po Franciji 2021 se bo končala v nedeljo, 18. julija, že v soboto, 24. julija, pa bo v Tokiu cestna dirka. Slovenija bo nastopila s štirimi kolesarji, pri čemer se zaradi gorskega profila proge pod sveto goro Fudži v najožji krog favoritov za odličja uvršata oba šampiona Tadej Pogačar in Primož Roglič. Vsakršna karantena in večdnevna izolacija v Tokiu pa bi porušili načrte slovenske reprezentance, saj v primerjavi z večino športov olimpijske igre nimajo večje teže od največje dirke na svetu. Foto: AP

Ob prelomu leta je zlasti kolesarske kroge vznemirilo poročanje v Belgiji (HNL), da bodo morali tudi športniki v obvezno 14-dnevno karanteno, s čimer bi bil onemogočen nastop na olimpijskih igrah v Tokiu na primer najboljšim z Dirke po Franciji. Tour 2021 se bo namreč končal vsega šest dni pred cestno dirko na Japonskem.

A že logičen pogled na razpored tekmovanj in trenažne procese pred vrhuncem zdaj petletnega olimpijskega obdobja nakazuje, da se tako poletnih iger ne da izpeljati. Že 12. novembra je vodja organizacijskega odbora Tokio 2020 Toširo Muto potrdil, da bodo športniki olimpijci izvzeti iz obvezne 14-dnevne karantene, ki jo je z letom 2021 uvedla Japonska kot del ukrepov proti drugemu valu pandemije covida-19.


MMC se je obrnil na Olimpijski komite Slovenije z dodatnimi vprašanji, kakšen bo sploh postopek odhoda na Japonsko in prihoda na tekmovališča ter kakšni bodo dodatni zaščitni ukrepi Mednarodnega olimpijskega komiteja in prirediteljev.

Pred odhodom na Japonsko

Največ 72 ur star negativni bris testa na novi koronavirus in največ 14 dni staro poročilo o zdravstvenem stanju.

Prihod na Japonsko

Opravljen test na novi koronavirus na letališču, kjer se v posebnih prostorih počaka na izid testa. 14 dni po vstopu na Japonsko: spremljanje zdravstvenega stanja osebe.

Povzetek:
Za športnike olimpijce 14-dnevna karantena ni potrebna. Ker pa se zadeve sproti spreminjajo, se lahko ta usmeritev še spremeni.


Olimpijske igre v Tokiu, ki so jih zaradi pandemije covida z letošnjega prestavili na prihodnje leto, bodo skupno stale 13 milijard evrov, so objavili organizatorji in potrdili, da bodo najdražje poletne olimpijske igre v zgodovini. Foto: AP
Olimpijske igre v Tokiu, ki so jih zaradi pandemije covida z letošnjega prestavili na prihodnje leto, bodo skupno stale 13 milijard evrov, so objavili organizatorji in potrdili, da bodo najdražje poletne olimpijske igre v zgodovini. Foto: AP

MOK je skupaj z organizacijskim odborom in ustreznimi službami izdal obširno poročilo, ki vsebuje informacije o ukrepih, ki se jih bodo morali športniki držati v smeri preprečevanja okužbe s covidom-19. Ukrepi se nanašajo na prihod, prevoz, bivanje v olimpijski vasi in na prizoriščih ter drugje. Podrobnejša navodila bodo nacionalni olimpijski komiteji še dobili v prihodnjih tednih, ko bo tudi znano točno, kako bo potekala udeležba na samih igrah.

Prihod največ pet dni pred tekmo?
Po podrobnostih, ki so pricurljale v tujini, se načrtuje, da športniki v Tokio ne bodo smeli priti več kot pet dni pred svojim prvim olimpijskim nastopom. Po zadnjem nastopu pa bodo morali športniki zapustiti olimpijska prizorišča v 48 urah, s čimer se bo močno zmanjšalo število hkrati navzočih športnikov in spremljajočega osebja.

V Tokiu razglašene izredne razmere
Medtem se svet zaradi drugega vala pandemije vnovič zaustavlja – rekordne številke in najostrejše ukrepe doslej sprejemajo tudi v Tokiu in celotni Japonski. V četrtek so oblasti za en mesec razglasile izredne zdravstvene razmere.

Cepljenje naj bi vse spremenilo

Sorodna novica Pogačarjevi Emirati kot prva športna ekipa na svetu cepljena proti koronavirusu

Ob tem je japonski premier Jošihide Suga zatrdil, da vseeno julijske olimpijske igre v Tokiu niso v nevarnosti in da na njih športniki, njihovi spremljevalci, novinarji in obiskovalci ne bodo ogroženi.

"Začetek cepljenja, ki ga načrtujemo v prvih dneh prihodnjega meseca, bo razpoloženje spremenilo," je manj kot 200 dni pred odprtjem iger prepričan Suga, enako pa menijo tudi prireditelji.

"Ukrepi, ki jih je sprejel premier, bodo reči postavili v normalo. Izredno stanje bo ponudilo priložnost za popoln nadzor covida-19, mi pa priprave na igre normalno nadaljujemo," so sporočili prireditelji.

Japonski prireditelji nočejo niti slišati o novi prestavitvi iger, saj je MOK pod vodstvom Thomasa Bacha že ob prvotni prestavitvi poudaril, da bi bila nova prestavitev dejansko odpoved 32. olimpijskih iger. Foto: Reuters
Japonski prireditelji nočejo niti slišati o novi prestavitvi iger, saj je MOK pod vodstvom Thomasa Bacha že ob prvotni prestavitvi poudaril, da bi bila nova prestavitev dejansko odpoved 32. olimpijskih iger. Foto: Reuters

Starosta MOK-a za prednostno cepljenje olimpijcev
Veliko spremembo v poteku in razvoju pandemije tako ne bo prinesel le poletni letni čas, temveč zlasti cepljenje, ki se je množično šele dobro začelo. V povezavi s tem je vplivni član MOK-a in prvi predsednik Svetovne protidopinške agencije Richard Pound pozval svojo Kanado in tudi druge države, naj športnikom olimpijcem prednostno omogočijo cepljenje proti koronavirusu.

Kanadčan Pound je znova pozval države: "Športniki so pomembni vzorniki. Če se bodo cepili, bodo tudi javnosti poslali pomembno sporočilo, da pri cepljenju ne gre le za lastno zdravje, ampak tudi za solidarnost in obzir do zdravja soljudi v svojem okolju." Najstarejši član MOK-a je sicer poudaril, naj bodo prvi na prednostni listi seveda zdravniki in drugo medicinsko osebje ter vse najbolj tvegane skupine.

Cepljenje za olimpijce sicer ne bo pogoj za udeležbo na tekmovanjih v Tokiu. Predsednik MOK-a Thomas Bach je večkrat poudaril, da za nastop na igrah cepljenje ne bo obvezno, skupaj s prireditelji v Tokiu pa se zavzema, da bi se jih čim več odločilo za prostovoljno cepljenje.

Da bi kategoriziranim športnikom, ki zastopajo Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih, omogočili prednost pri cepljenju, in sicer takoj po tem, ko bodo precepljeni ranljive skupine prebivalstva in zdravstveni delavci oziroma tisti najbolj izpostavljeni.

Brane Dmitrović, OKS

Ogroženi zaradi narave dela – veliko potovanj in stikov
In kakšno je stališče Olimpijskega komiteja Slovenije do cepljenja slovenskih olimpijcev? "Predlog smo podali tudi na sestanku posvetovalne skupine ministrice Kustec, da bi kategoriziranim športnikom, ki zastopajo Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih, omogočili prednost pri cepljenju, in sicer takoj po tem, ko bodo precepljene ranljive skupine prebivalstva in zdravstveni delavci oziroma tisti najbolj izpostavljeni," je Brane Dmitrovič za MMC potrdil, da je OKS predlagal državi, da bi omogočila cepljenje, o organizaciji cepljenja pa še ni tekla beseda.

Dodatno so pri slovenski krovni športni organizaciji obrazložili, da kategorizirani športniki in njihovo spremljevalno osebje namreč zaradi narave svojega dela opravijo izjemno veliko potovanj v tujino in stikov, kar posledično zelo oteži preprečevanje okužbe in posledični prenos na okolico, zato bi bilo smiselno prednostno omogočiti precepljenost.

Japonci vse bolj nenaklonjeni igram
Koronavirus ostaja glavna skrb in ovira za mirne in dobre priprave na poletne olimpijske igre. Japonsko javno mnenje se je med drugim valom pandemije skorajda povsem obrnilo proti izvedbi tekmovanj v Tokiu, čeprav so za pripravo porabili že milijarde.

Kar osemdeset odstotkov Japoncev si želi, da se olimpijske igre v Tokiu odpovedo ali pa prestavijo na nov termin, kaže anketa, ki jo je v nedeljo objavil Kyodo News. Dobrih 35 odstotkov sodelujočih meni, da bi bilo bolje odpovedati igre, ki so bile zaradi pandemije že prestavljene za eno leto, 45 odstotkov pa želi, da bi prireditelji in MOK našli nov termin.