Benjamin Savšek. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Savšek. Foto: www.alesfevzer.com

"Izbira zastavonoše je vselej težka naloga, saj mora vodstvo upoštevati kar nekaj dejstev, med katerimi je prvo zagotovo prisotnost športnikov na prizorišču v času otvoritve. Hkrati udeležba ne sme vplivati na tekmovalni oziroma trenažni proces prihajajočega dne. Tokrat imamo še posebej težko nalogo, saj imamo poleg velikega števila individualnih športnikov in športnic v reprezentanci kar tri ekipne športe, tako v moški kot ženski konkurenci. Zato smo pri izbiri upoštevali tudi razmerje med ekipami in posamezniki, ki hkrati predstavljata tako ženski kot moški del reprezentance," so svoj proces izbiranja pojasnili pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Ana Gros. Foto: www.alesfevzer.com
Ana Gros. Foto: www.alesfevzer.com

"Zagotovo štejejo tudi športni rezultati, ki jih pri obeh zastavonošah ni malo, in srčnost, ki jo premorejo vsi naši športniki. Izbira je bila težka, a verjamemo, da smo izbrali pravilno ter da nas pri tem podpira celotna olimpijska reprezentanca Slovenije," so še dodali pri OKS-ju.

Zgodovinski turnir za rokometašice
Slovenske rokometašice bodo sploh prvič v svoji zgodovini nastopile na olimpijskih igrah. Prvi nastop jih čaka že v četrtek ob 8.30, ko se bodo pomerile z Dansko. Ana Gros pa je kapetanka izbrane vrste. Letos je nizala tudi izjemne klubske uspehe in skupaj z madžarskim Györom postala prvakinja ženske rokometne lige.

Kanuist Benjamin Savšek ima več izkušenj z olimpijskimi igrami, na zadnjih igrah je v Tokiu osvojil zlato medaljo.

Zastavonoše na odprtju poletnih olimpijskih iger

1992 Rajmond Debevec
1996 Brigita Bukovec
2000 Iztok Čop
2004 Beno Lapajne
2008 Urška Žolnir
2012 Peter Kauzer
2016 Vasilij Žbogar
2020 Eva Terčelj in Bojan Tokić
2024 Ana Gros in Benjamin Savšek