Pred prvim spomladanskim izletom s kolesom je treba preveriti, v kakšnem stanju je kolo, predvsem pa - čelado na glavo! Foto: BoBo
Pred prvim spomladanskim izletom s kolesom je treba preveriti, v kakšnem stanju je kolo, predvsem pa - čelado na glavo! Foto: BoBo

"Predvsem je treba poskrbeti za varnost, pregledati pnevmatike, zavorne žice in obloge, krmilo, ležaje ... Teh nekaj opravkov je mogoče narediti zelo hitro, vendar iz prakse vem, da večina tega ne počne. Po navadi napolnijo le pnevmatike in se kar usedejo na kolo. In potem se zgodi, da kdo ostane na cesti in je slabe volje," je za oddajo Nasveti na Prvem na Radiu Slovenija povedal nekdanji kolesarski as Primož Čerin.
Tudi tisti, ki so se pozimi vozili s kolesom, morajo preveriti, v kakšnem stanju je kolo. "S snegom in soljo pride na kolo veliko umazanije. Pnevmatike so na udaru, ves pogonski sistem, kovinski deli ... zato je treba takšna kolesa še bolje pregledati."
Kaj pa pnevmatike? Na kaj je treba biti pozoren? "Odvisno, za kakšen tip kolesa gre, vsekakor pa je reden pregled pnevmatik posebej pri specialkah nujen. Pri treking in gorskih kolesih pogledamo profil. Če se na stranskih delih plašča pojavijo razpoke, je to znak, da je treba pnevmatiko zamenjati."
Primož Čerin vsem priporoča uporabo čelade. Tudi ženskam, ki se včasih pritožujejo, da jim bo čelada pokvarila frizuro in videz. "Verjemite, da so pri nesreči poškodbe lahko zelo težke, če nimamo čelade. Zlasti pri starejših bi bilo potrebno, da bi bila čelada obvezna tako kot pri otrocih, saj težje preživijo padec kot otroci."
Nizkocenovni trgovci čelade ponujajo že za deset evrov. Andrej Hauptman, še en nekdanji zvezdnik slovenskega kolesarstva, je za MMC povedal: "Ne vem, za kakšne čelade gre, ampak - za kakovostno čelado je to nenavadno nizka cena. Svetoval bi, da kolesarji čelado kupijo v specializiranih trgovinah, kjer jim lahko tudi svetujejo."