Jadralci bodo lahko na prvem Slovenskem dnevu jadranja štartali pred Portorožem, pred Izolo ali pred Koprom in bodo morali objadrati celotno slovensko obalo. Foto: jzs.si
Jadralci bodo lahko na prvem Slovenskem dnevu jadranja štartali pred Portorožem, pred Izolo ali pred Koprom in bodo morali objadrati celotno slovensko obalo. Foto: jzs.si

Jadralci bodo lahko štartali pred Portorožem, pred Izolo ali pred Koprom in bodo morali objadrati celotno slovensko obalo. Kdor bo na primer štartal v Izoli, ga čaka naslednje regatno polje: Izola – Koper – Izola – Portorož – Izola. Vsaka jadrnica, ki bo odjadrala celotno progo, bo prejela plaketo.

Na prvem dnevu jadranja bo kar nekaj znanih Slovencev, med njimi tudi Franci Petek, ki ima veliko jadralnih izkušenj, saj se je pogosto udeleževal regat za Pokal Slovenije. Kako pa je gorenjski športnik, nekdanji odličen smučarski skakalec, vzljubil jadranje? "Najprej mi je bil izziv, kako se lahko nekdo, ki prihaja iz hribov, daleč stran od morja, nauči potovati na ta način, potem pa je prišel še ta vidik jadranja, ko se odmakneš od vsega in uživaš v glasbi vetra, vode in jadrnice, ki drsi po njej. Jadranje je res privlačen šport."

Če je treba, se preizkusi tudi v vlogi skiperja, vendar priznava: "Nisem se posebno dober skiper. Če pogledamo realno, je treba za to jadrati več, kot jadram zdaj."

Na Jadranskem morju se odlično počuti: "Jadran je res eno najlepših morij, pa sem jih videl že kar nekaj. Za vse ljubitelje jadranja je z vsemi otočki in s specifiko vremena zelo primeren. Tudi Istra, čeprav se zdi, kot da je dolgočasna, ali pa slovenska obala, ki je s flišnimi klifi noro dobra. Najraje sicer jadram na območju Murterja, niti ne nujno Kornatov. Rad imam pestro obalo, kjer se menjuje tudi veter in se moraš hitro prilagajati."

In kje na Jadranu je po njegovem mnenju najlepši zaliv, najlepša plaža? "Na Iloviku, kjer je plaža, odprta na jug. Sicer je pogosto prekrita z morsko travo, kadar pa jo očistijo valovi ali veter, ima poseben čar."