Na maratonu Koper-Izola-Piran bo 13. aprila teklo 400 maratoncev. Foto: BoBo
Na maratonu Koper-Izola-Piran bo 13. aprila teklo 400 maratoncev. Foto: BoBo

Na trasi Koper-Izola-Piran bo 13. aprila potekal tudi boj za prvo odprto primorsko prvenstvo v maratonskem teku. Prireditelji so se pohvalili, da so vsa prosta mesta za maraton (400) in polmaraton (1.100) že zapolnjena, tako da prijave niso več mogoče. Nekaj prostih mest je samo še za devetkilometrski tek.

Štart 42-kilometrske proge bo v Kopru pri Taverni. Po trasi nekdanje ozkotirne železnice porečanke bodo tekači tekli proti Izoli in mimo ostankov pomola rimskega pristanišča Haliaetum skozi predor v Strunjansko dolino. Skozi še en predor jih bo proga pripeljala do Portoroža in proti Bernardinu, kjer bo na Fornačah, tik pred Piranom, za njimi polovica preizkušnje.

Skozi Piran in mimo palače Benečanke se bodo maratonci v kratkem vzponu zapodili proti mogočnemu zvoniku cerkve sv. Jurija in srednjeveškemu obzidju, nato pa lažje zadihali v rahlem spustu vzdolž morske obale proti Fiesi. Tam, kjer se srečata morje in sladkovodno jezero, jih dočaka Klanec ljubezni, kot ga je poimenoval Urban Praprotnik, 300 metrov 15-odstotnega vzpona po granitnih kockah. Za trud jih nagradi čudovita gozdna steza nad klifi, tej pa sledi spust proti Strunjanskim solinam.

V nadaljevanju se maratonci vračajo po Strunjanski dolini proti Izoli, ko bodo noge že pošteno pekle, pa jih čaka še tek skozi vinograde, ki obkrožajo to staro ribiško mesto. Zadnji kilometri so spet speljani po ravnini ob morju. Koper bo vse bliže, Filipidesove junake bo v cilju spet pozdravila Taverna.